"Rompetrol" riscă să fie retrogradată la bursă

R.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2008

Compania Rompetrol Rafinare, altădată una dintre vedetele pieţei bursiere, riscă să fie retrogradată la categoria a III-a a BVB, din cauza pierderilor înregistrate doi ani consecutiv.

Conform reglementărilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru a se menţine la categoria a II-a o societate trebuie să înregistreze profit doi ani din trei, iar Rompetrol a suferit pierderi de 45,95 milioane lei în 2006 şi de 314,32 milioane lei în 2007.

"Rompetrol Rafinare nu va retrograda automat la categoria a III-a a BVB, ci va fi o decizie în Consiliul Bursei", au declarat surse din comunitatea brokerilor, citate de Rompres. "Cel mai probabil însă, Consiliul Bursei nu va încălca propriile regulamente şi va vota pentru retrogradarea acestui emitent, căci altfel ar transmite un mesaj nepotrivit în piaţă, cu toate că nici retrogradarea la categoria a III-a nu va fi bine primită de investitori", mai spun sursele citate

La categoria a III-a a BVB mai figurează în prezent o singură societate - UCM Reşiţa.

Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 48 milioane dolari şi în primele trei luni din 2008, de peste 15 ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut, respectiv 3,2 milioane dolari.

În acelaşi timp, profitul operaţional a scăzut cu 59%, până la 11,6 milioane dolari.

Cauzele acestui rezultat sunt legate de evoluţia preţului barilului de ţiţei pe piaţa internaţională, cu efect în reducerea marjelor de rafinare, şi deprecierea dolarului în raport cu euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea preţului ţiţeiului a fost de aproximativ 70%. Rezultatele financiare au fost influenţate negativ şi de creşterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorării dobânzilor de referinţă pe piaţa interbancară.

Rompetrol Rafinare a obţinut, în primele trei luni ale anului, o cifră de afaceri brută de un miliard dolari, cu 57% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, respectiv 664 milioane dolari.

De la începutul anului, acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 44,55%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt foarte dezamagit de evolutia financiara a companiei. De cand a fost cumparata de compania de stat din Kazahstan, toti am sperat intr-o revenire a situatiei financiare a companiei datorita obtinerii unei marje de rafinare mai mari provenita din pretul mai mic al petrolului Kazah.

    Nu pot sa-mi dau seama ce se intampla. Compania Kazaha esta nepasatoare in ceea ce priveste rezultatul financiar al S.C. Rompetrol Rafinare S.A. ? Transfera profitul in alta parte ? Pana cand o sa mai poata sa-si permita S.C. Rompetrol Rafinare S.A. sa piarda ? In ritmul asta este o chestiune de timp pana cand societatea o sa intre in faliment. De unde o sa acopere compania "golul" de mijloace circulante (capital de lucru) care se adanceste in fiecare an incheiat cu pirderi ? 

    Recunosc ca ma depaseste aceasta situatie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb