"Ropharma" prognozează o creştere a afacerilor de 12%

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Sănătate / 22 martie 2012

"Ropharma" prognozează o creştere a afacerilor de 12%

Preşedintele consiliului de administratie al companiei braşovene Ropharma, dr. farm. Mihai Miron, ne-a declarat că firma îşi propune o creştere anuală de 12% a cifrei de afaceri în acest an. "Ne dorim să avem o creştere liniară. Anul aces-ta estimăm o creştere de 12% a afacerilor, în timp ce profitul va creşte, (probabil), cu 20%". De asemenea, extinderea lanţului de farmacii este una din priorităţile strategice ale companiei.. "Ne propunem ca anul acesta să dezvoltăm lanţul de farmacii cu minim şase unităţi. În funcţie de oportunităţi, am putea înfiinţa până la 20 de noi farmacii", a mai spus sursa citată. În prezent, compania are o reţea de 117 farmacii şi cinci depozite de medicamente - în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Târgu Mureş si Cluj-Napoca.

Un brand inventat în 1999 a ajuns pe BVB în 2010

După ce a vândut Europharm în 1998 către corporaţia multinaţională farmaceutică GlaxoSmithKline, lider mondial în domeniu la acea vreme, cu 45 de milioane de dolari, Mihai Miron a direcţionat investiţiile şi spre alte domenii: a cumpărat un fost IAS din judeţul Alba şi a început să investească în agricultură.

"Investiţiile au fost orientate către producţia vegetală şi lapte, iar în anul 1998 am inaugurat o fabrică de lapte praf pentru copii. Una dintre fermele de animale este specializată pe rase de carne (Aberdeen Angus şi Charolaise), iar în prezent suntem distribuitori de carne de vită pentru câteva restaurante din Sibiu, Cluj, Alba, Bucureşti şi două restaurante din Braşov", a spus omul de afaceri. Portofoliul de lapte praf a fost completat recent cu un produs nou care are la bază o combinaţie unică de lactoferină şi lapte colostru - Vitalact Immunity.

Brandul Ropharma s-a conturat în 1999, prin înscrierea acestuia la OSIM ca marcă înregistrată, însă abia în anul 2007 a început să fie activ pe piaţa din România, în urma preluării controlului asupra unui grup de patru firme de profil (Iassyfarm Iaşi, Medica Bacău, Farmaceutica Aesculap Târgu Mureş şi Global Pharmaceuticals Braşov), trei dintre ele fiind continuatoare ale tradiţiei farmaceutice româ-neşti, constituite încă din anii 1950-1954 ca Oficii farmaceutice de stat, privatizate în 1999, iar una înfiinţată în 1997 ca urmare a unei iniţiative private. Cele patru firme au constituit subiectul unei fuziuni prin absorbţie, definitivată în 2009, sub brandul "Ropharma". La finele lui 2010, Ropharma a fost admisă la categoria I a BVB (Bursa de Valori Bucuresti). "În februarie 2011 am vândut în piaţa de capital un pachet de peste 5%, iar în septembrie-octombrie 2011 am încheiat tranzacţii cu Fondul de Pensii Administrat Privat ING pentru încă 5,5% din companie. În prezent, îndeplinim condiţiile de free float cerute de legislaţia pieţei de capital", mai spune sursa citată.

Fabrică naţionalizată de comuniştii moldoveni

În 1998 a pătruns pe piaţa din Republica Moldova, prin achiziţia Companiei Farmaceutice de Stat "Farmaco" din Chişinău. În 2001, după ce comuniştii au ajuns la putere în ţara vecină, au fost naţionalizate peste 50 de Companii, printre care se afla şi Farmaco. "O cumpărasem cu 2,5 milioane de dolari şi investisem in jur de şase milioane de dolari. Suma de achiziţie, de 2,5 milioane de dolari am recuperat-o, foarte greu, în instanţele judecătoreşti, dar investiţiile nu", a spus omul de afaceri braşovean, care a mai adăugat că oficialii din Republica Moldova, după plecarea comuniştilor de la putere, i-au oferit din nou societatea, propunere refuzată de această dată. Apucase, în schimb, să realizeze un joint-venture cu GSK în Moldova, Întreprinderea cu Capital Străin "Eurofarmaco", o fabrică de producţie de medicamente. "La finele lui 2010 am cumpărat pachetul de 50% pe care îl deţinea GSK în cadrul companiei, iar în prezent o deţin în totalitate", a mai spus Miron.

Spitalul a contribuit la dezvoltarea business-ului integrat Ropharma

În urmă cu doi ani, împreună cu omul de afaceri Cristian Teodores-cu şi cu vicepreşedintele SIF Transilvania, Floriean Firu, au pus bazele celui mai mare spital privat din Transilvania, Spitalul Sfântul Constantin. "Acum Ropharma funcţionează după un model de business integrat, având producţie de medicamente, distribuţie, comerţ cu amănuntul prin propria reţea de farmacii, şi spital.

Decizia de a investi pe acest segment am luat-o în urma unor experienţe personale neplăcute. În plus, consider că este un serviciu pe care, împreună cu partenerii, îl întoarcem comunităţii, după ce comunitatea ne-a oferit şansa de a face afaceri de succes", a explicat Miron.

Studii clinice la Braşov

Iniţial proiectul spitalului prevedea doar două secţii. Astăzi el cuprinde următoarele discipline medicale: chirurgie, oncologie, ORL adulţi şi copii, neurochirurgie, urologie, chirurgie plastică - estetică, ortopedie şi ATI. Acest lucru a fost posibil ca urmare a deciziei investitorilor de a pune la dispoziţie resursele necesare dezvoltării acestui proiect, prin majorări de capital social succesive.

În prezent, Spitalul Sf. Constantin este probabil cel mai mare şi modern spital privat din Transilvania, care-şi propune să efectueze şi studii clinice. "Vom demara şi un proces de studii clinice, unele chiar de fază 1, cum ar fi studiile de Vidatox, un medicament care se foloseşte în oncologie", a mai spus omul de afaceri.

"În trimestrul 2 al anului 2012 cred că vom ajunge pe break-even point (n. red. - pragul de rentabilitate, adică acel punct în care veniturile obţinute din activitate sunt egale cu cheltuielile aferente)", a mai spus acţionarul majoritar al firmei braşovene. Spitalul va deveni un centru pentru transplant renal şi hepatic, dar Miron împreună cu partenerii îşi doreşte ca la Braşov să aducă noi specializări, cum ar fi neuroradiologie sau radiologie intervenţională, unele care "sunt atinse cam timid la noi în ţară, la Bucureşti sau la Cluj". Şi crede că va avea succes, după ce secţia de Oncologie a spitalului a ajuns să fie trataţi în cele 8 luni de funcţionare în anul 2011, prin spitalizare continuă sau de zi, peste 1400 de pacienţi.

Braşovul - centru turistic medical

Spitalul "Sfântul Constantin" a fost prezent luna aceasta şi la Târgul de Turism de la Berlin, promovând serviciile medicale pe care le prestează. De altfel, Braşovul ar putea deveni un important centru de referinţă în România al turismului medical, după ce alţi oameni de afaceri locali au anunţat că vor investi 20 de milioane de euro într-un spital de oncologie. Tot aici funcţionează de trei ani şi ClinIcco, un spital privat specializat în cardiologie intervenţională, chirurgie cardiovasculară şi ortopedie-traumatologie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb