Roubini: "Încă există riscuri la adresa economiei globale"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2014

Roubini: "Încă există riscuri la adresa economiei globale"

Economistul american susţine că în zona euro se menţine criza creditelor, moneda unică este prea puternică, datoria publică creşte, iar competitivitatea lipseşte

Economistul american Nouriel Roubini, cel care a anticipat criza financiară mondială, consideră că economia globală se redresează, iar presiunile inflaţioniste sunt "dezactivate", însă în continuare există riscuri.

Într-un interviu acordat publicaţiei Index Universe, Nouriel Roubini afirmă că economiile avansate vor creşte într-un ritm mai rapid în acest an, faţă de anul trecut, ritm apropiat de 2%. Dar, în grupul ţărilor avansate, SUA şi Marea Britanie vor avea o expansiune economică mai mare de 2%, iar Japonia şi ţările din zona euro, mai mică de 2%.

În opinia lui Roubini, creşterea pieţelor emergente se va îmbunătăţi în 2014, ajungând aproape de 5%, după un avans de 4,8% anul trecut. Conform afirmaţiilor sale, însă, nu toate ţările din această categorie vor putea atinge un asemenea prag, existând o listă a ţărilor "fragile": India, Indonezia, Turcia, Africa de Sud, Ungaria, Ucraina, Argentina şi Venezuela.

Zona euro este undeva la mijloc şi va mai avea probleme din nou, consideră Roubini, arătând că ţările din regiune merg dinspre recesiune spre o creştere uşoară. Economistul american afirmă: "Aş spune că riscurile la adresa zonei euro s-au redus pe termen mediu. Există o redresare extrem de anemică a zonei, întrucât se menţine criza creditelor, iar euro este prea puternic. Datoria publică creşte, încă. (...) Există o lipsă de competitivitate în unele ţări de la periferia zonei euro. Mai există «oboseala» austerităţii şi fragilitatea politică. Deşi riscurile sunt reduse pe termen mediu, unele probleme fundamentale de la periferia regiunii se menţin".

Însă Roubini precizează că sunt reduse riscurile ca zona euro să se destrame sau ca Italia ori Spania să piardă accesul la pieţe pentru finanţare. Tot în categoria riscurilor reduse, economistul include apariţia unei noi crize fiscare în SUA.

Per ansamblu, Nouriel Roubini susţine că economia globală se redresează acum, după o criză financiară severă şi, comparativ cu un an în urmă sau chiar cu doi ani, unele dintre riscuri la adresa economiei mondiale sunt mai mici. Roubini arată că pieţele de capital globale, în fruntea cu cea a Japoniei şi ale ţărilor emergente, vor evolua pozitiv şi, cu toate că banca centrală a SUA (Fed) va reduce achiziţiile de obligaţiuni, pieţele datoriilor nu vor avea de suferit.

Roubini: "Nu ne temem de inflaţie"

Nouriel Roubini afirmă: "Nu ne temem de inflaţie. Credem că politica acomodativă nu va genera inflaţie întrucât pieţele bunurilor şi cea a muncii sunt încă slabe. (...) Inflaţia se va menţine la un nivel scăzut, sub ţinta de 2% a băncilor centrale din majoritatea economiilor avansate - SUA, zona euro, Japonia, Marea Britanie".

Cinci industrii în tendinţe, pentru următorii 25 de ani

Roubini apreciază că vor exista cel puţin cinci industrii ale viitorului, care vor fi surse de inovare tehnologică. Prima, denumită "ET"- tehnologii energetice -, se va baza pe combustibilii tradiţionali, dar şi pe cei noi, cum sunt gazele de şist şi energia verde.

A doua, "BT" - biotehnologii - va însemna celule stem, terapie genetică, cercetare biomedicală, neuroştiinţă şi aplicarea acesteia. A treia, "IT" - tehnologiile informatice - face referire la Web 2.0, 3.0, media socială şi cloud computing. A patra industrie a viitorului, "MT" - tehnologiile de producţie - este reprezentată de imprimare 3D, nanotehnologie, robotică şi automatizare. A cincea, "DP" - tehnologiile de apărare - va consta în aplicarea înaltei tehnologii în domeniul armelor şi sistemelor de apărare, de la drone până la alte sisteme high-tech.

Nouriel Roubini: "Nu sunt «Dr. Doom», sunt «Dr. Realist». Am prezis corect problemele şi momentul la care se vor produce".

Roubini anticipează o creştere economică globală moderată, o inflaţie redusă şi continuarea politicii monetare acomodative, respectiv eliminarea lentă a măsurilor convenţionale şi neconvenţionale de relaxare monetară.

Nouriel Roubini: "În zona euro, unde băncile nu au fost recapitalizate mai devreme, prin intervenţie directă ca în SUA, există o întârziere în recunoaşterea pierderilor. După analiza calităţii activelor băncilor din regiune, acestea vor trebui să-şi majoreze capitalul. Criza creditelor de la periferia zonei euro continuă să fie o problemă".

Nouriel Roubini anticipează câştiguri importante pe pieţele acţiunilor din Japonia (15-20%), anul acesta.

Nici pentru SUA, economistul nu are previziuni pesimiste, însă estimează câştiguri mari cu o singură cifră în 2014, adică inferioare celor din 2013. Europa şi zona euro sunt plasate de Roubini "undeva la mijloc".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb