Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice analizează posibilitatea ca staţia de epurare 100% ecologică inaugurată de Prinţul Charles şi realizată de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, patronată de Alteţa Sa Regală, să fie replicată în alte comunităţi, în special în cele din siturile Natura 2000, a declarat, astăzi, la Viscri, ministrul Rovana Plumb.
Conform unui comunicat de presă, ministrul Mediului Rovana Plumb a vizitat mai multe obiective din situl Natura 2000 aflate în judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, pentru a identifica nevoile comunităţilor în gestionarea problemelor de mediu şi pentru a propune soluţii unora dintre acestea.
Staţia de epurare din Viscri, inaugurată de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales în 2011 permite tratarea apelor uzate (produse de 120 de gospodarii din sat, dar şi de stabilimentele sociale şi facilităţile turistice din localitate) printr-un procedeu sută la sută ecologic.
Mai exact, este vorba de o staţie de epurare în 3 trepte, cu lagune, în care procesul de tratare a apelor uzate este realizat cu ajutorul bacteriilor, iar colectarea se face gravitaţional, fără să fie nevoie de pompe şi consum electric. Singura contribuţie financiară a cetăţenilor racordaţi la o astfel de staţie este taxa infimă de conectare, se mai arată în comunicat.
"Pare un model foarte ingenios şi, în acelaşi timp, foarte prietenos cu mediul, care ar putea deveni o soluţie pentru localităţile rurale care nu au avut posibilitatea să acceseze fonduri europene sau să găsească soluţii convenţionale pentru tratarea apelor uzate", a apreciat ministrul Mediului.
Ministrul Rovana Plumb a discutat cu reprezentantele fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend şi scriitoarea britanică Jessica Douglas-Home, despre posibilitatea extinderii colaborării pe proiectele care sprijină conservarea mediului inclusiv prin creşterea responsabilităţii membrilor comunităţilor faţă de conservarea ecosistemului rural.