Ruina unui templu niciodată terminat

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 22 septembrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

În fundamentele tuturor marilor religii ale lumii şi în fibra civilizaţiilor pe care le-au fundat ori slujit, interdicţia absolută de a lua viaţa altui semen este absolută, primordială şi s-a păstrat intactă pînă astăzi. În acelaşi timp, însă, organizarea, pregătirea şi uciderea sistematică, pe scară largă, nu rareori pînă la exterminarea totală, a altor grupuri şi comunităţi umane, numită pe scurt război, a rămas, de departe, cea mai stabilă dintre "ocupaţiile" sociale, din epoca tribală, pînă astăzi.

Ca în atîtea alte zile, gîndul acesta ar fi trecut pe lîngă mine şi acum, cum trece pe lîngă sute de milioane, miliarde de oameni, în mai toate zilele, fără să lase nici o urmă. Ieri însă, mi-a rînjit în faţă chipul desfigurat, hidos, al organizaţiei pe care oamenii încă o mai consideră responsabilă de pacea lumii: ONU. Dacă n-ar fi aşa, de ce s-ar mai obosi premieri şi preşedinţi din toate ţările lumii să se adune, măcar o dată pe an, sub cupola ei?! Pe de o parte, pretenţia ridicolă a unei sărbători, "Ziua Internaţională a Păcii", într-o lume distrusă rapid de conflicte armate tot mai intense şi mai largi ca arie de cuprindere. Pe de altă parte, decidenţii lumii, aşezaţi cuminţi în bănci, ascultînd oarecum plictisiţi, cu excepţia celor care au avut obligaţia diplomatică, de serviciu, să se simtă vexaţi, respectiv entuziasmaţi, discursuri în care, sfidînd articolele Chartei, unul ameninţa să şteargă de pe faţa pămîntului o naţiune întreagă, altul împletea invectivele şi imprecaţiile pentru a ţese un lung covor de lături oratorice prea puţin diplomatice, altul bătea cîmpii trăgînd "semnale de alarmă" acolo unde focul a mistuit deja bună parte din pădure, iar altul împărţea vinovăţii, reale şi închipuite, de-a valma, pentru starea deplorabilă a lumii, după interesul său ideologic, imediat şi limitat! Imaginea unui Templu al Păcii ireparabil desacralizat şi surpat de ruină mi-a apărut în minte întreagă, panoramică, cu toate detaliile clar definite. Între toate templele în care oamenii au încercat să fixeze ca normă socială aspiraţia lor autentică pentru Bine, acesta, al păcii, a rămas mereu neterminat şi a fost cel mai uşor părăsit uitării. Iar consecinţele au fost, de fiecare dată, dezastruoase!

De ce suntem aici, în ciuda faptului că nu ne despart nici o sută de ani de la mega-catastrofele sociale şi politice ale secolului al XX-lea, numite războaie mondiale, iar pericolele recurgerii la forţă pe scară largă, într-o lume traversată de tot mai multe falii ale discordiei şi înţesată de "uneltele" hipertehnologizate ale uciderii în masă sunt mai mari decît oricînd?

Există multe răspunsuri şi lista diferă semnificativ, funcţie de busola politică a celui care încearcă să le dea. Propun două mai puţin sau deloc pomenite în discursul public, fie el analitic-academic, jurnalistic sau politic.

Primul ţine de memorie. Asemenea memoriei individuale, şi cea colectivă ascultă de regulile selecţiei pozitive, ale reconsiderării permanente şi înfrumuseţării. De curînd, în ţările învingătoare cu precădere, tot felul de manifestări au marcat cei o sută de ani scurşi de la încheierea primului episod din ceea ce a fost gigantica hecatombă a războaielor mondiale ale secolului al XX-lea. Aţi auzit pe cineva vorbind despre incomensurabila iresponsabilitate a oamenilor politici şi a "marilor decidenţi" ai vremii care au împins carul războiului dincolo de buza prăpastiei, cînd au avut atît puterea cît şi oportunitatea de a-l opri, mult înainte? NU! Îi lăudăm în continuare, însă, pe oamenii politici ai zilei de atunci pentru o pace atît de strîmbă, încît consecinţele sale dezastruoase pentru dinamica lumii au sărit în ochi, celor care au vrut să vadă (Keynes), chiar înainte ca hîrtia tratatelor să primească semnăturile învîngătorilor şi pe ale învinşilor. Aţi auzit pe cineva vorbind despre criminala incompetenţă a "marilor comandanţi militari", din ambele tabere, care au trimis la moarte sute de mii de oameni într-o săptămînă, aproape un milion în mai puţin de trei luni şi peste 20 de milioane în patru ani, doar pentru ca să se constate că ideile, principiile şi soluţiile lor de organizare, instruire şi purtare a războiului nu se mai potriveau absolut deloc cu condiţiile tehnologice ale războiului? NU! Aţi auzit pe cineva să fi discutat pe larg şi pe îndelete, cu profunzime, consecinţele sociale pe termen lung ale dispariţiei, în nici 30 de ani, a mai mult de jumătate din populaţia masculină a Europei, din ecartul 18-45 ani? NU! După cum nu aţi auzit nimic despre afacerile şi averile măsurate în miliarde, realizate din cheltuielile "inevitabile" de război ale statelor implicate, în fapt agonisite pe spinarea celor morţi şi a celor rămaşi şi chinuiţi pentru restul vieţii de consecinţele sociale devastatoare ale "marilor războaie" ale Europei. Dimpotrivă, auziţi destul de des, spre exemplu, cum "războiul" a deschis calea unor importante "inovaţii tehnologice", ba chiar ştiinţifice, cum "războiul" a accelerat schimbările sociale necesare şi benefice pentru societăţile europene, cum a pus el capăt unei perioade revolute de istorie, pentru a deschide "măreţele capitole" ale alteia... plină de aceleaşi orori, peste care s-au adăugat altele, doar două decenii mai tîrziu!!! Desigur, prin biblioteci există cărţi, foarte rare, care vorbesc şi despre aceste subiecte, dar ceea ce păstrează "memoria colectivă", adică ceea ce oamenii ştiu din puţinele pagini ale cărţilor de şcoală, ori din lecturile tomurilor "marilor oameni de spirit" nu are nimic de a face cu realitatea crudă, urîtă şi plină de consecinţe dezastruoase pe care cele două războaie mondiale le-au lăsat moştenire istoriei şi pe care nu le-am epuizat nici astăzi, două decenii şi jumătate dincolo de bariera unui alt secol.

Al doilea ţine de drept. De o sută de ani, cîţi au trecut de la încheierea primului război mondial, civilizaţia aceasta "creştină", super-ştiinţifică, hiper-tehnologică, capabilă de realizări pe care seceraţii din cîmpurile de la Ypre sau Verdun, dacă ar mai putea deschide o dată ochii, le-ar considera miracole, marii decidenţi care fac mutările decisive pe tabla de şah a politicii globale nu s-au hotărît să facă pasul decisiv, să scoată definitiv şi total războiul, ca activitate statală, în afara legii. Întîi Liga Naţiunilor, ulterior ONU au eşuat lamentabil, atît în concept, cît şi în funcţionarea propriu-zisă în privinţa singurului obiectiv care a contat cu adevărat la naşterea lor politică: eliminarea războiului din istorie. Astăzi, aşa cum politicienii vremii primului război mondial se uitau cu dispreţ la Liga Naţiunilor la mijlocul anilor 30, politicienii secolului XXI se uită la ONU ca la o zdreanţă care încurcă locul!!! În primul caz, consecinţa a fost al doilea război mondial....! Ce va fi mîine pentru omenirea de azi...?? Poate, nu neapărat o nouă "mare catastrofă", dar cu siguranţă nu vom vedea prea curînd nici începerea lucrărilor pentru reconstrucţia din temelie a Templului Păcii! Din păcate, acest proiect este tot mai departe de masa de lucru a "Marii Politici".

Opinia Cititorului ( 23 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Numele meu in sanscrita este SHantideva, Ma bucur sa vad un articol dedicat pacii!

    M-as bucura daca in tot sistemul de invatamant si educatie ar fi integrat acest concept. O intreaga cultura a pacii va marginaliza arta razboiului, pentru care se cheltuiesc resursele acumulate in bugetele nationale. 

    Un caine de paza ar fi suficient. De ce sa ne construim dinozauri de paza?

    Industria de armamanet este regina puterii, a superputerii. Cand va fi ridicata la grad de regina educatia preventiva... 

    1. Persecutia celor virtuosi duce la ruina templului uman!

      Va fi construit un templu bahai si in Romania..toate religiile lumii vor putea intra..are 9 intrari pentru fiecare mare civilizatie.

    Copilul divin care va aduce pacea cea mare pe Pamant este asteptata in toate religiile lumii sub numelle de Slava lui Dumnezeu!- rod al gandirii mature si al dorintei de pace..care nu este altceva decat iubire fata de tine si de aproapele tau, de viata, in general!

    1. Cu totii ar trebui sa plasmuim cu mintea un astfel de copil numit pace, rod al iubirii!..si pe care sa-l primim in inima noastra!

      Lipseste tamaia.

      Pretutindeni în lume, legăturile ce întrețin coeziunea diferitelor grupuri se dovedesc adesea prea superficiale pentru a rezista forțelor distrugătoare cu care se confruntă în prezent aceste grupuri – adâncirea nedreptăților, o falie tot mai profundă între bogați și săraci, ascensiunea fundamentalismului religios și a violenței sectare, migrația de la rural la urban, crizele de mediu și altele. Diversitatea, care este o resursă...

    Nu puteti face nimic ,Dle Codita!

    E in natura umana sa poarte razboaie.Razboiul e ceva normal,daca mi se permite exprimarea.La vreo 3-4 generatii apare un astfel de conflict major.Cauzele nu conteaza.Exista si ceva carti pe tema asta iar istoria confirma teoria.Ceea ce pare anormal,e normal.Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca e normal. 

    1. Natura umana este una nonconflictuala, armonioasa...ipoteza de lucru de la care porniti este falsa. Dar macar ati scos in evidenta cauza. Daca pornim de la o ipoteza adevarat atunci putem sa construim o noua paradigma. Domnul Codita nu este singur, suntem multi cei care gandim la fel si actionam in armonie cu ceea ce gandim!

      Bahá’u’lláh – The Divine Educator- Slava lui Dumnezeu 

      Throughout history, the great religions have provided the primary driving force behind the civilizing of human character, eliciting self-discipline, devotion and heroism from their followers. Many of religion’s moral principles have been translated into structures and patterns of conduct which have served to elevate human relationships and advance humanity’s collective life. 

      Every time a Manifestation... 

      A major purpose of any celebrations which are to be held will be to acquaint the public with the name of Bahá'u'lláh, and with what it means to mankind that Bahá'u'lláh has appeared.

      Worldwide recognition 

      Throughout 2017, the bicentenary of Bahá'u'lláh's birth was marked by messages from and meetings with governments worldwide, many of which highlighted the great significance of the birth of Bahá'u'lláh and of His Revelation. The following is a list... 

      NEW DELHI — 2017 marks the two hundred year anniversary of the birth of Baha’u’llah, and thousands of Baha’i communities in localities around the world are preparing to commemorate this momentous occasion in October of this year.

      In India, as preparations advance, the Baha’i community has received from the President of India—His Excellency Pranab Mukherjee—a moving tribute honoring this bicentenary year. President Mukherjee’s message draws... 

      Eu am pornit de la ideea ca omul a purtat razboaie de cand se stie,ca sa spun asa,unele mai mici,altele mai mari,in functie de cate popoare au fost implicate.Lumea e imperfecta,daca era ,am fi fost nemuritori,nu ar fi existat nici boli...

      Baha Ulah spune ca nu va mai exista conceptul de boala...iar apa va fi suficienta sa prezerve sanatatea si sa nu mai existe boala!

      Suntem fiinte armonioase...nu conflictuale, la nastere...Baha Ulah spune, te-am creat nobil. De ce te injosesti? 

      Ontogenia repeta filogenia...Cand umanitatea va deveni matura va renunta la violenta si razboi.Este inca in perioada adolescentei.

      Bahá’íi din toată lumea sărbătoresc în 22 octombrie 2017 bicentenarul nașterii lui Bahá’u’lláh, Fondatorul Credinței Bahá’í. După două sute de ani de la nașterea Lui, Credința lui Bahá’u’lláhs-a răspândit practic în toate țările lumii. În România, Bahá’íi pregătesc diferite evenimente și proiecte artistice și sociale cu această ocazie, dar în mod deosebit năzuiesc să intensifice eforturile lor de zi cu zi de a clădi...

      Arash Fazli, cercetător principal la Institutul de Studii despre Prosperitate Globală din India, a confirmat fenomenul de deturnare a religiei pentru a se crea prejudecăți și imitație oarbă, atât în trecut, cât și în prezent. „Practicile religioase care cultivă ura și prejudecata sunt distorsiuni și pervertiri ale adevăratului spirit al religiei, care are ca țel să creeze unitate,” a spus Dr. Fazli.

      Vindecarea fracturilor profunde care există... 

    Vad ca este un fel de Woodstock pe aici; let the sunshine in, Salomeea ! Peace Penelope ! The age of aquarious, Silvia ! Cred ca l-ati disperat pe dom profesor Codita cu ezoterismele; vroiam sa comentez ceva despre ONU, dar mai bine ma duc sa ascult niste Janis Joplin.

    1. Woodstock is committed to living by its principles- we believe in universal human rights, ethical business practices, unfettered creative expression, free trade, the loving care of our planet, the power of the individual to make a difference, and the overwhelming impact of communities to act as agents of peaceful change.

      The original founders John Roberts, Joel Rosenman, Michael Lang and their families formed Woodstock Ventures to create events and develop projects which are consistent... 

      Bahá'íi şi Organizaţia Națiunile Unite

      Pacea este posiblă

      Într-o lume copleșită de conflicte și discordie, nevoia de pace devine tot mai urgentă. Oricât de mari ar fi “durerile creșterii” cu care lumea trebuie să se confrunte, baha’ii cred că, în cele din urmă, pacea este la îndemâna națiunilor. Totuși, atingerea acestui țel necesita o “modificare organică în structura societății”, renunțarea la presupuneri... 

      Si domnul profesor este sensibil la aspectele spirituale pentru ca este un suflet deosebit!Suntem in armonie, cautam pacea, nu este nimic ezoteric in asta. Pace sufleteasca...pace intre natiuni, pace cu natura!

    Fetelor, cararile pe care mergeti voi sunt......deosebite.

    1. Draga Mihai si tu esti deosebit, ochii tai sunt buni si ne vad asa!

      Vino cu noi! Vom fi bucuroase ! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb