Ruleta chinezească

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iunie 2021

Cătălin Avramescu

E nevoie de mult, foarte mult, cinism pentru a te juca cu vieţile a sute de milioane de oameni. Asta face, de jumătate de an încoace, regimul din Republica Populară Chineză. Să vedem despre ce este vorba.

Pe la finele lui 2020 au apărut primele vaccinuri împotriva virusului, botezat COVID pentru a întreţine confuzia cu privire la originea sa. Era vorba despre (acum celebrele) vaccinuri Pfizer şi Moderna. La scurtă vreme au apărut şi altele, precum Johnson&Johnson şi AstraZeneca. Toate acestea, aşa cum se vede din denumirea lor, sunt produse de marile firme de medicamente din Occidentul capitalist.

Partidul Comunist Chinez, condus acum de un conţopist autoritar şi ultra-naţionalist, nu putea să stea liniştit. Aşa că a încercat o manevră propagandistică. A inundat lumea cu vaccinuri chinezeşti. Ideea era să demonstreze capacitatea tehnologică a Republicii Populare Chineze şi influenţa sa crescândă. Numeroşi lideri populişti au muşcat din această momeală şi au importat vaccinurile oferite de regimul de la Pekin.

Orice om raţional şi-ar fi pus întrebări. Una dintre probleme este simplă: firmele din RP Chineză nu au oferit genul de date pe care companiile occidentale le transmit către autorităţile de reglementare din Statele Unite şi din Uniunea Europeană. Şi nici nu par să fi făcut teste în numeroase focare de infecţie, aşa cum au făcut AstraZeneca, Pfizer şi ceilalţi.

Altă problemă iese la iveală atunci când aplicăm puţină logică. Republica Populară Chineză a început să exporte vaccinuri înainte ca propria populaţie să fie vaccinată în proporţii semnificative. Aşa că din două, una. Fie liderii Partidului Comunist Chinez sunt nişte buni samariteni, mai interesaţi de binele planetei decât de proprii lor cetăţeni, fie întreaga acţiune era mai degrabă un mod de a experimenta pe alţii eficacitatea unor produse suspecte.

Acum avem rezultatele. Marea Britanie şi Mongolia au ajuns la fix aceeaşi proporţie de cetăţeni vaccinaţi - 112 la sută. (Cifra sare de 100 la sută, evident, pentru că majoritatea vaccinurilor sunt administrate în două doze). Însă în Marea Britanie numărul infectărilor cu COVID a scăzut dramatic, în vreme ce în Mongolia... a crescut. Aceeaşi poveste în alte ţări unde guvernele au ales soluţia chinezească. În Chile procentul de vaccinări este de 117 la sută. Practic egal cu al Israelului (123 la sută). Însă în Chile din luna Decembrie încoace sunt valuri succesive de infecţii cu COVID, în vreme ce în Israel boala este aproape eradicată.

Situaţia a devenit atât de jenantă încât chiar şi CNN, specializat în Newspeak, a difuzat, zilele trecute, un reportaj cu un titlu care trădează exasperarea. "Vaccinurile chinezeşti poate că sunt mai puţin eficiente, dar nu sunt inutile". Genial.

Apropos de "duble standarde". Mass-media, inclusiv CNN, ne-a bombardat de câteva luni încoace cu tot felul de articole stupide despre efectele secundare ale vaccinurilor occidentale. S-au administrat deja mai bine de un miliard de doze din aceste vaccinuri. Imensa majoritate a celor vaccinaţi este OK. Dar un ziarist a găsit, prin Norvegia, o băbuţă care a murit la câteva săptămâni după a doua doză. De cancer, dar ce contează? Isterie. Acum CNN, confruntat cu un dezastru medical, constată, cu stoicism, că vaccinurile chinezeşti sunt şi ele bune de "ceva"...

Am ajuns la un punct în care nebunii au preluat controlul asupra ospiciului. Pandemia este un lucru extrem de serios. Şi totuşi constatăm că unele guverne sau unii ziarişti se folosesc de ocazie într-un mod profund iresponsabil.

Departe de mine de a arunca vina, acum, exclusiv pe guvernul de la Pekin. Liderii comunişti chinezi au complici. Iată Brazilia, care geme sub valuri succesive de COVID. Brazilia a cumpărat circa 100 de milioane de doze de Sinovac. Asta cu toate că eficacitatea acestui produs chinezesc este estimată abia în jurul cifrei de 50 la sută. Mexic, unde Preşedinte este un negaţionist de Stânga, a pariat şi el pe vaccinurile chinezeşti. Iar media deceselor în ultimele 7 zile este de 223.

Între timp, regimul de la Pekin, dacă tot i-a mers, trece la nivelul următor. Citesc chiar acum de pe pagina de internet a ambasadei RP Chineze la Bucureşti. Vrei viză? Trebuie să te vaccinezi cu vaccinul lor. Vaccinurile occidentale, mult mai eficiente, nu sunt acceptate.

În aceste condiţii, cu toate că pare greu de imaginat, dar mai există oficiali care tot cântă în struna relaţiei cu RP Chineză. Pe 10 Iunie, consilierul prezidenţial Leonard Orban l-a primit la Cotroceni pe ambasadorul acestui regim. RP Chineză şi România au semnat chiar şi un acord de "recunoaştere a diplomelor" universitare. Exact ce ne lipsea.

Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o clasă politică incompetentă şi iresponsabilă. În loc să ceară o anchetă serioasă despre originea virusului care a ucis deja peste 5 milioane de oameni într-un an şi jumătate, politicienii de astăzi au devenit cureaua de transmisie a unui sistem totalitar.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb