Rusia a intrat oficial în recesiune în trimestrul al treilea, cu o contracţie a PIB-ului de 4%

F.D.
Internaţional / 16 noiembrie 2022

Rusia a intrat oficial în recesiune în trimestrul al treilea, cu o contracţie a PIB-ului de 4%

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea, marcând al doilea trimestru consecutiv de contracţie economică şi dând o lovitură masivă preşedintelui Vladimir Putin şi capacităţii sale de a finanţa operaţiunea sa militară în Ucraina, transmite Daily Express, potrivit News.ro.

Rusia a intrat într-o recesiune deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea al anului, potrivit agenţiei federale de statistică de la Moscova, Rosstat.

În trimestrul al doilea, când sacţiunile occidentale au început să îşi facă efectul, economia rusă s-a contractat cu 4,1%.

Economia Rusiei a suferit o scădere masivă a comerţului după ce puterile pro-Ucraina au adoptat sancţiuni radicale şi devastatoare în urma invadării Ucrainei.

De asemenea, a primit o lovitură după ce sute de mii de ruşi - mulţi despre care se crede că sunt muncitori cu înaltă calificare - au fugit din ţară după ce Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială, ca răspuns la pierderile grele din Ucraina.

Două trimestre succesive de creştere economică negativă constituie o recesiune, conform definiţiei oficiale.

Liam Perch, analist senior de pieţe la Capital Economics, a comentat: "Există puţine semne în ultimele date lunare că va avea loc o redresare susţinută şi credem că scăderea s-ar putea agrava în T4 şi T1, odată cu mobilizarea recentă a rezerviştilor şi intrarea în vigoare a empargoului petrolului impus de UE".

Au existat, totuşi, câţiva factori care au putut "atenua" impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse. Rusia a reuşit să continue să exporte combustibili fosili în Asia - totuşi nu la cantităţi şi preţuri atât de mari pe care obişnuia să facă în comerţul cu Europa.

Rusia a continuat să exporte petrol către UE, în ciuda faptului că a întrerupt furnizarea de gaze naturale către bloc în septembrie.

Având în vedere că mai mulţi producători masivi de combustibili fosili susţinuţi de stat sunt esenţiali pentru economia rusă, Putin a fost considerat pe scară largă ca fiind capabil să finanţeze invazia sa în Ucraina prin venituri din petrol şi gaze.

Economiştii au spus că exporturile în China, Belarus şi Turcia au crescut brusc în trimestrul al treilea al anului, iar sectorul bancar al Rusiei a reuşit să se stabilizeze.

Cu toate acestea, Perch a spus că perspectivele "rămîne în continuare sumbre".

El a adăugat: "Cele mai recente date pentru septembrie arată că activitatea se stabilizează mai degrabă decât se reface. Mobilizarea rezerviştilor în septembrie poate provoca o scădere bruscă a cererii în T4. Şi embargoul UE asupra importurilor de ţiţei şi produse petroliere din Rusia va afecta industria şi exporturile anul viitor. Credem că nu va fi cel puţin până la jumătatea anului 2023 înainte ca economia să se angajeze într-o redresare susţinută".

Înainte ca efectele sancţiunilor să fie simţite pe deplin, economia Rusiei a crescut cu 3,5% faţă de anul anterior, în primul trimestru al anului 2022.

Ministerul Economiei din Rusia estimează că PIB-ul va scădea cu 2,9% în acest an, în timp ce banca centrală se aşteaptă la o scădere de 3-3,5%, înainte de revenirea la creştere în a doua jumătate a anului 2023.

Cu toate acestea, există scepticism cu privire la starea adevărată a problemelor economice ale lui Putin, Kremlinul fiind predispus să ascundă potenţialii paşi greşiţi şi slăbiciunile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aiurea, mujicul in recesiune se simte ca pestele in apa:-)...Le-a spus lor Putler ca ce nu-i omoara ii face mai tari...de aceea sunt mujicii tari...de cap:-)

    Rusia este pe excedent bugetar de 2 mld de dolari pe primele 9 luni. Care tara de pe planeta se poate lauda cu asta? Foarte posibil ca recesiunea ruseasca sa fie cauzata mai mult de frica guvernului rus de recesiune, acesta punandu-se imediat pe economisit (de unde si excedentul bugetar).

    1. 2 BILION DOLLARS E pistol cu apa la o economie cum e Rusia. Sa nu uitam ca s-au facut din gaz si petrol care au fost exterem de scumpe anul asta. Acum, conductele nordstream nu mai transporta gaz, se livreaza ceva spre China dar la preturi mai mici si cantitati mai mici, in plus petrolul intra in acel embargo de luna asta, deci si acolo vor avea scaderi. Deci de la plus 2 miliarde in 10 luni vor merge f repede lka minus. Sa vedem la primavara. Razboiul asa se va termina, cand se termina banii.

      Dragule statele occidentale îs pe deficite de decenii bune, aia e criză când ai deficite de 100 MLD euro anual, gen Franța sau sute de MLD de USD gen Ușa, da zici că ești pe creștere sănătoasă și dai lecții lumii.

      Sa nu uitam de țărișoara noastră ,care își permite deficite bugetare de 10-20 MLD USD anual !!!

      Cat mai merge ...uite că nu mai merge... 

    4 %,

    comparativ cu scaderea nivelului de trai

    a europenilor e o nimica toata 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb