RUSIA, IN DEFAULT?  Rusia urmează modelul OPEC: nu vrea să-şi reducă producţia de petrol

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2014

Rusia urmează modelul OPEC: nu vrea să-şi reducă producţia de petrol

Colapsul preţului petrolului Brent contribuie la criza rublei

Preţul futures al ţiţeiului brut se menţine în apropierea nivelului minim al ultimelor cinci ani, la Bursa din New York, în condiţiile în care Rusia reiterează că îşi va menţine nivelul producţiei de profil, anul viitor, copiind astfel strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care nu face parte. Astfel, producătorii majori de ţiţei din lume nu vor să-şi taie capacitatea, chiar dacă pe piaţa mondială există surplus.

Cantitatea de ţiţei extrasă în Rusia, cel mai mare producător mondial de profil, va fi, în 2015, similară celei de anul acesta, care este estimată la 10,6 milioane de barili pe zi, potrivit ministrului de resort de la Moscova, Alexander Novak.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,24 dolari ieri, la ora 08:57, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 54,69 dolari barilul. În ziua precedentă, preţul a coborât la 53,60 dolari/baril, cel mai redus nivel din mai 2009 până în prezent.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 90 de cenţi (1,5%), la 59,11 dolari/baril.

"Faptul că Rusia nu reduce producţia va amplifica presiunile pe preţul petrolului, în sensul scăderii", sunt de părere analiştii "Saxo Bank" A/S.

Preţul ţiţeiului brut s-a redus cu aproape 45% anul acesta, în contextul sporirii producţiei de gaze de şist în SUA (în cel mai rapid ritm din ultimii treizeci de ani), respectiv al încetinirii creşterii cererii mondiale. Chiar şi în această situaţie, ţările OPEC nu au răspuns solicitărilor de reducere a cotelor lor de producţie în vederea stopării declinului preţurilor. La data de 27 noiembrie, OPEC a decis, în reuniunea sa de la Viena, să-şi menţină cota colectivă la 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, iar de la momentul respectiv, preţurile de pe piaţa de profil s-au prăbuşit.

Conform estimărilor, preţul petrolului va consemna, în 2014, cel mai important declin din 2008 până în prezent.

Colapsul preţului ţiţeiului Brent contribuie la criza monedei Rusiei (rubla), întrucât ţara este dependentă de exporturile de energie, care aduc 50% din veniturile sale bugetare. Sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană Rusiei din cauza conflictului din Ucraina au generat, de asemenea, ieşiri puternice de capital din ţara ameninţată de recesiune.

Iranul oferă livrări de ţiţei către Asia la cel mai puternic discount din ultimii 14 ani, conform unor surse apropiate situaţiei. Acestea spun că, în ianuarie, "National Iranian Oil" Co. va exporta ţiţei brut către Asia la un preţ mai mic cu 1,80 de dolari/baril faţă de referinţa regională. Discounturi similare au fost oferite, luna aceasta, de companiile petroliere de stat din Arabia Saudită, Irak şi Kuweit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb