Rusia mai dispune de rezerve de alimente, din toate categoriile, pentru două săptămâni doar, după ce, săptămâna trecută, Moscova a decis interzicerea, timp de un an, a importurilor de produse agroalimentare din SUA şi UE, conform afirmaţiilor făcute de vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, la postul public de televiziune Rossia-24.
"La principalele tipuri de alimente, dacă vorbim despre situaţia la zi, dispunem de rezerve pentru două săptămâni", a avertizat Dvorkovici, menţionând că dependenţa Rusiei de importuri este de 4% pentru unele produse (cartofi, spre exemplu), iar pentru altele - de până la 30% (carne). Dependenţa Rusiei de producţia de lapte din exterior este de aproximativ 20%, în cazul cărnii de porc - de 20% şi al celei de pasăre - de circa 10%.
"Restabilirea stocurilor de produse este o problemă de trei-patru zile", a spus vicepremierul rus, adăugând că Moscova îşi pune speranţa în ţări precum Turcia, Belarus şi mai multe state din America Latină, până când magazinele vor putea fi aprovizionate cu produse autohtone.
Ieri, Rusia şi Belarus au ajuns la un acord pentru achiziţii adiţionale de produse agricole.
Volumul importurilor suplimentare ale Rusiei din Belarus va fi anunţat în viitorul apropiat, conform declaraţiei oficialului rus.
"Colegii noştri din Belarus au posibilitatea să livreze carne, lapte, brânză, cartofi. Ne-am înţeles să verificăm soldurile reciproce în zilele următoare, respectiv să aprobăm nivelurile maxime şi minime ale livrărilor adiţionale", a precizat Dvorkovici. Domnia sa a menţionat că, în perspectiva unui an, Rusia se va axa mai mult pe producţia proprie de carne de pasăre, legume şi fructe.
Rusia a interzis importurile de alimente din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Australia şi Norvegia, ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident Moscovei, în contextul conflictului cu Ucraina. Sunt vizate de interdicţii importurile ruseşti de carne de vită, porc, peşte, pui, fructe, legume, fructe cu coajă lemnoasă şi lactate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAI în data de 14.08.2014, 09:21)
Romania ar trebui sa achizitioneze la preturi modice productia de fructe din tarile U.E destinata Rusiei si care se strica in diverse depozite .Se poate face o palinca nemaipomenita din caise ,pere,e.t.c.
2. Hai mai bine la pescuit la munte
(mesaj trimis de Balerin la Balsoi în data de 14.08.2014, 09:58)
Da nea Mihai, da' de unde atata veselie ?!!? Nu vezi nea Mihaiule cata nervozitate si suparare peste tot, cu cine sa ma iesi toamna la o palinca acasa ?... Prietenii sunt plecati catu-i lumea larga, ba in Canada, ba in Belgia , ba in Danemarca, ca in Italia si Spania nu am "camarazi"... S-a dus naibii tot cheful in Romanica fanariota, nici shpritzuri nu mai stiu cheflii sa-l savureze... Si nici gagicile bune de altadata nu mai sunt ce erau...
P.S. Nu-i asa ca e dragutza avocata Ana Maria Andronic ? :)))) Vorbim mai tarziu cu tovarasul Biris;)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2014, 15:59)
Romani! Aveti grija voastra, sa aveti pentru la iarna ce minca, ca Rusia e mare, si are de unde minca, ca doar are exemplu de rabdare si stoicism in cei care au aparat Leningrad-ul, care a facut blocada 900 de zile negre!