Rusia vrea ca Occidentul să reducă restricţiile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselhozbank

F.D.
Internaţional / 5 noiembrie 2022

Rusia vrea ca Occidentul să reducă restricţiile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselhozbank

Rusia doreşte ca Occidentul să reducă restricţiile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselhozbank, pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale, au declarat patru surse familiare cu cererea, făcute în timpul discuţiilor pentru extinderea unui acord privind livrările de alimente din Ucraina, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Moscova şi-a suspendat participarea la coridorul de cereale securizat al Mării Negre, la sfârşitul lunii octombrie, dar a revenit după patru zile, atenuând temerile cu privire la alte perturbări ale exporturilor de cereale ale furnizorului cheie Ucraina, într-un moment de inflaţie globală a preţurilor alimentelor.

Preşedintele Vladimir Putin şi-a rezervat dreptul Rusiei de a opri din nou acordul intermediat de Naţiunile Unite, în timp ce şeful ONU, Antonio Guterres, presează Moscova să accepte prelungirea pactului dincolo de expirarea programată pentru 19 noiembrie.

Rusia nu şi-a detaliat public cererile, dincolo de apelurile de a debloca îngrăşămintele ruseşti blocate în porturile şi depozitele europene şi de a relua exporturile de amoniac, un ingredient important în îngrăşăminte, printr-o conductă Rusia-Ucraina.

Cele patru surse, care au refuzat să fie identificate din cauza sensibilităţii subiectului, au spus că Rusia cere ţărilor occidentale să permită băncii de stat Rosselhozbank să-şi reia relaţiile cu băncile corespondente, în ciuda sancţiunilor occidentale.

Acest lucru ar permite băncii, care nu a avut până acum un rol major în comerţul internaţional cu cereale, să proceseze plăţi pentru cereale şi alte produse alimentare ruseşti, au adăugat două dintre surse.

Înainte de cele mai recente sancţiuni, astfel de plăţi erau gestionate de bănci internaţionale şi subsidiare ale altor bănci ruseşti din Elveţia.

Sursele nu au spus ce răspuns, dacă a fost cazul, a primit Rusia la propunerile sale.

O sursă a ONU, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că facilitarea plăţilor pentru alimente şi îngrăşăminte ruseşti prin Rosselhozbank este în discuţie cu Uniunea Europeană şi alte părţi.

Rusia a declarat că sancţiunile impuse după începerea a ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina îngreunează comercianţilor ruşi de cereale şi îngrăşăminte să proceseze plăţi şi să acceseze nave, asigurări şi porturi, chiar dacă alimentele sunt scutite.

ONU a declarat că "rămîne hotărâtă să înlăture obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti". Nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la propunerea Rusiei.

Ministerul de Externe al Rusiei şi Banca Rosselhoz nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că sancţiunile UE au fost concepute pentru a nu viza comerţul cu produse agricole şi alimentare ruseşti şi includ scutiri în cazul în care acesta era scopul.

"Rusia foloseşte mâncarea ca armă de război şi aceasta este încă o manipulare a faptelor şi răspândirea dezinformarii. Îndemnăm toate părţile să reînnoiască acordul", a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să fie numit.

Moscova a spus că acceptarea sa de extindere a acordului pentru cereale la Marea Neagră depinde de sprijinul pentru exporturile proprii de cereale şi îngrăşăminte.

Rusia este un mare producător agricol şi cel mai mare exportator mondial de grâu.

Ucraina, ale cărei transporturi către pieţele globale au fost blocate de conflict şi de controlul Rusiei asupra apelor Mării Negre, până în iulie, este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale.

Reluarea acordului de către Rusia pe 2 noiembrie a urmat medierii de către Turcia, care a ajutat la negocierea acordului alături de Naţiunile Unite.

Un diplomat occidental informat despre discuţii a spus că Turcia a insistat foarte mult pe lângă Rusia pentru a rămâne la acord şi că Rosselhozbank a făcut parte din discuţii, dar nu are legătură directă cu suspendarea acordului de către Moscova.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Articolul nu prezinta datele problemei in contextul necesar.

    "O sursă a ONU, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că facilitarea plăţilor pentru alimente şi îngrăşăminte ruseşti prin Rosselhozbank este în discuţie cu Uniunea Europeană şi alte părţi."

    Acest amanunt este esential pentru intelegerea povestii. Rusia a incheiat acel acord al granelor cu ONU prin care ONU se obliga sa discute cu dementii care au impus sanctiuni granelor si ingrasamintelor rusesti (adica tarile NATO) pentru a le elimina. Doar asa Rusia era de acord sa semneze acel acord. Ori noi stim ca tarile NATO si-au luat granele din Ucraina dar nu si-au respectat partea lor din acord, sa elimine sanctiunile alimentare. ONU este principala vinovata, urmata de gramada de tari teroriste care fac parte din alianta NATO. Aceste tari terorizeaza populatia planetei tinand-o captiva si infometata. 

    1. Esti foarte bine informat, cu surse anonime...

      Lucrezi la KGB?! 

      Esti penibil de dezinformat de presa romaneasca. Pentru ca serviciile de securitate au o treaba de format (si nu informat) mentalul publicului.

      Citeste din Washington Post (ziar american care nu se prostitueaza asa de tare ca presa europeana si romaneasca). 

      Russia and Ukraine agree to release blockaded grain exports 

      By Kareem Fahim 

      up dated July 22, 2022  

      "One of the two agreements signed in Istanbul, brokered by the United Nations and aided by Turkey, guarantees the safe passage of commercial ships fr om the Ukrainian port of Odessa and two other ports, which are currently cut off by a Russian naval blockade. A parallel agreement is supposed to facilitate Russian grain and fertilizer exports. 

      A parallel agreement is supposed to facilitate the export of grain and fertilizers fr om Russia, though its utility was unclear: Those commodities are not subject to U.S. or European Union sanctions. A U.N. official said they hoped it would help bring down soaring costs of fertilizers that could impact yields for the next harvest." 

       

      Este in mod evident o minciuna ca exportul de grane rusesti nu este sanctionat. Aflam in articolul actual ca banca ruseasca de plati pentru produse agricole este sub embargou si nu poate primi plati din exterior. 

      Daaaar, acum si tu, un prost-informat european/roman stii ca au fost DOUA ACORDURI iar tarile NATO nu isi respecta cuvantul dat in acorduri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb