RWEA: Consumatorii ar trebui să plătească mai mult pentru certificatele verzi

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 septembrie 2016

42 de lei/MWh este o sumă infimă, potrivit asociaţiei

Contribuţia pe care o plătesc consumatorii casnici pentru energia regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi, respectiv 42 de lei pe MWh, este infimă şi există loc de creştere, a declarat, miercuri, Claudia Brânduş, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

"Contribuţia pentru certificate verzi este infimă. E loc să crească. Este vorba de 42 de lei pe MWh, cantitate de energie pe care o consumăm într-un an. Gândiţi-vă ce putem cumpăra cu aceşti bani. Eu, personal, aş plăti şi mai mult, pentru că îmi reduc alte impozite şi am alte beneficii", a spus Brânduş.

Ea a admis faptul că industria regenerabilelor nu creează multe locuri de muncă, precum alte sectoare, însă a arătat că energia regenerabilă a determinat scăderea pe piaţă a preţului energiei propriu-zise.

"Pe de altă parte, autorităţile ar trebui să explice faptul că aceşti bani care se duc în certificatele verzi nu sunt costuri suplimentare. Se vede foarte clar că, fără această energie regenerabilă, costul electricităţii ar creşte cu 45 de lei (pe MWh), ceea ce este mai mult decât preţul certificatelor verzi", a subliniat preşedintele RWEA.

În plus, contribuţia plătită de consumatorii casnici pentru certificatele verzi a crescut de la 35 de lei la 42 de lei pe MWh după ce marile companii industriale au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi, a spus Brânduş.

Totodată, ea a subliniat că sectorul energiei regenerabile are nevoie de foarte multă coerenţă, după mai mulţi ani în care cadrul legislativ a fost modificat de mai multe ori.

"Aşteptăm foarte multă coerenţă. Am tot auzit că regenerabilele sunt importante, dar nu ştim ce-şi doreşte România: să importăm energie, să punem zid la graniţă, vrem cuplarea pieţelor, interconexiuni? Este foarte importantă colaborarea între mai mulţi factori de decizie. Spre exemplu, avem costuri cu sănătatea din cauza poluării, dar nu am văzut în strategia energetică punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, pentru că energia este răspunzătoare pentru mare parte din poluare", a arătat oficialul RWEA.

Referitor la strategia energetică pe care Ministerul Energiei o realizează în prezent, reprezentanta industriei regenerabilelor spune că acest document arată, mai degrabă, ca o colecţie de opinii.

"Spunem că regenerabilele sunt foarte importante, dar că nu mai este loc de ele, pentru că ne-am atins ţinta. Vrem să fim şi noi percepuţi ca o soluţie, ca o industrie care aduce beneficii, nu ca o problemă. Ceea ce facem acum este să peticim un sistem energetic, în loc să ne cumpărăm un costum nou. Nu facem decât să dăm în cap energiei regenerabile şi să spunem: Da, eşti copilul meu preferat, dar nu-ţi dau bani să te duci la şcoală", a susţinut Brânduş.

Totodată, ea a arătat că este necesară majorarea cotei de achiziţie a certificatelor verzi de către furnizori, pentru ca producătorii de energie regenerabilă să poată vinde certificatele verzi.

"Cota propusă de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie - n.r.) de 12,5% este frecţie la picior de lemn. Este similară cu valoarea din acest an, când s-au vândut sub 70% din certificatele verzi", a mai spus preşedintele RWEA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. totul s-a nascut din trafic de influenta si asa a continuat. n-o aud pe domnisoara brandus zicand ca ordonanta x s-a dat cu incalcarea legii y, sau ca ordinul z al anre nu respecta legea w. pana aud chestiile astea, nu sunt decat lamentari. ca nici macar intimidari nu sunt. e-ncurcata rau, ca la noi la romanica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb