S&P a redus ratingul mai multor bănci din Italia

Internaţional / 5 august 2012

S&P a redus ratingul mai multor bănci din Italia

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a revizuit în scădere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia, în baza temerilor că recesiunea cu care se confruntă a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la BBB la BBB minus, dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii). Instituţia bancară a anunţat un plan dur de restructurare, dar este percepută ca fiind cea mai slabă dintre principalele bănci italiene, iar în iunie a fost forţată să ceară ajutorul statului pentru a-şi majora capitalul.

Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare bancă din Italia, a fost retrogradată de la BBB plus la BBB, dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade.

În schimb, Banca Carige SpA şi-a pierdut calificativul investment grade, fiind retrogradată de la BBB minus la BB plus.

În cazul altor bănci a fost confirmat ratingul, încă la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit SpA, prezente şi în România, care beneficiază de un calificativ BBB plus. De asemenea, ratingul acestor bănci a fost scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative.

În 17 iulie şi agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul a 13 bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, la câteva zile după ce a revizuit în scădere ratingul Italiei.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei Ignazio Visco a anunţat luna trecută că primele cinci bănci italiene îndeplinesc cerinţele privind capitalul stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi au un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 de 10%.

Băncile italiene trebuie să-şi majoreze capitalul cu 14,7 miliarde euro, a anunţat recent Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar italian este solid, deşi încă este afectat de criza datoriilor din zona euro şi de temerile pieţelor privind evoluţia euro, a declarat Ignazio Visco. Acesta consideră că nu sunt justificate randamentele ridicate la care se împrumută Italia şi a cerut folosirea fondurilor europene pentru a reduce costurile de împrumut pentru unele state.

Italia se află în recesiune de la mijlocul anului trecut, afectată de măsurile de austeritate adoptate de guvern pentru echilibrarea bugetului şi reducerea datoriei ţării.

Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb