După ce a fost intenţionat adusă la sapă de lemn, după un model tipic românesc, Mintia a fost vândută. Pe o sumă derizorie. Unei societăţi comerciale iordaniene. Al cărei patron este un irakian. Au încasat aproape 5 milioane de euro administratorul judiciar şi aproape 3 milioane de euro executorul judecătoresc. Iordanienii au pus doar 91 de milioane de euro, fără TVA. Presupun, bani aduşi de la o bancă şi nicidecum de sub saltea. România pierde astfel a patra capacitate energetică pe care o are.
Este o mare ispravă a acestui Guvern. La care, rând pe rând, au contribuit şi cele două Guverne Orban, plus Guvernul Cîţu. Făcută sub ochii închişi ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În plină criză energetică. Dar sub motiv că, fiind declarat falimentul, Mintia, care până acum a aparţinut complexului energetic Turceni, fusese închisă. Şi, vezi Doamne, dacă fusese închisă, numai reprezintă un obiectiv de siguranţă strategică. Ce urmează?
Motivul juridic care a stat a baza înstrăinării acestui important activ al statului, care în condiţii normale este al patrulea producător de energie, este, conform unei practici mai vechi, starea economică precară, la care s-a ajuns printr-o proastă şi chiar frauduloasă administrare şi al cărui rezultat a fost falimentul. Şi dacă tot a dat faliment, Mintia s-a vândut la preţ de fier vechi. Cui a avut mâna suficient de lungă pentru a o întinde şi a o lua. Sub aspect politic, motivul invocat a fost de altă natură. Şi anume faptul că, la nivelul Comisiei Europene, s-a decis ca treptat să fie închise centralele pe cărbune, prea poluante, iar statele membre să treacă pe alte forme de energie. Iar Guvernul României, interesat să mai mărite rapid un activ, s-a precipitat. Şi înaintea altor state, ca de pildă Germania, s-a grăbit să închidă centrala, pe motiv că e pe cărbune. În paranteză fie spus, confruntată cu criza energetică, Germania îşi redeschide cu paşi vioi capacităţile pe cărbune.
Noul proprietar, aparent iordanian, Mass Global Energy Rom, se freacă pe mâini. Va plăti 91 de milioane de euro, mai urmează să plătească şi TVA, peste un an. Între timp, face rost de parale. Urmează să treacă centrala de pe cărbunele care există la discreţie şi e de bună calitate, pe gaz. Pe un gaz pe care nu-l mai avem, întrucât l-am înstrăinat sistematic. Şi care va fi cumpărat la preţul pieţei. După care irodanienii, având în spate un patron irakian, vor da drumul la morişca cu bani. În cel mai bun caz, Mintia va produce energie electrică la un nivel de 1.300 de megawaţi, pe care sistemul energetic naţional o va achiziţiona la preţul pieţei şi ne-o va distribui nouă.
Este prima operaţie, din câte suntem anunţaţi, în cazul căreia ANAF-ul îşi primeşte banii ca efect al unei privatizări. Cum s-a produs scamatoria? Simplu. Guvernul României a acordat Mintiei, cu aprobarea Comisiei Europene, un ajutor de stat. După care aceeaşi Comisie Europeană a anulat ajutorul de stat. Numai că banii fuseseră daţi şi luaţi. Şi între timp consumaţi. Aşa că acum, cu ocazia sălbaticei privatizări, statul primeşte înapoi ce a dat. Prin ANAF. Şi dacă socotim ce a dat statul şi ce primeşte, rezultă un adevăr pe cât de simplu, pe atât de dramatic. Mintia a fost privatizată pe nimic.
Stau şi mă întreb dacă nu cumva, în mod intenţionat, am construit o legislaţie atât de strâmbă. Să admitem că o societatea comercială românească, Mintia, parte a sistemului energetic Turceni, cum-necum, a ajuns la sapă de lemn. De ce poate să vină de aiurea, tocmai din Iordania, o societatea comercială care, cu bani pe care îi împrumută de la bancă, să cumpere fără vreo licitaţie acest activ, şi nu poate să facă acelaşi lucru, tot cu bani luaţi de a bancă, o altă societate comercială, românească? Aparţinând statului? Societatea iordaniană pe care am numit-o mai sus, ca să fie foarte clar, a fost înfiinţată anul acesta şi este o firmă de apartament cu patrimoniu zero. Cum a devenit ea eligibilă pentru a participa la o licitaţie cu ea însăşi, pentru că alţii nu au participat, şi cum de a pus mâna pe un activ atât de important al statului român? Statul român, ca principal creditor, putea în definitiv să-şi dea în plasă centrala, printr-o compensare între active şi pasive, să devină proprietar şi apoi să încredinţeze administrarea oricui. De ce nu s-a procedat astfel? Nu miroase a praf de puşcă. Miroase însă a trădare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 13:25)
Statul "să încredinţeze administrarea oricui"...cui? La niște cumetri sau rude de prin PSDNL, nu mai rămânea nici zgura din curte...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:00)
Totul este daca Mintia va fi retehnologizata si va continua sa produca energie. Nu conteaza cine este proprietarul. Sunt sanse mari sa se intample pentru ca nu are o locatie potrivita pentru vreun Mall, cum s-a intamplat cu Electroputere Craiova.
In Mintia nu s-a mai bagat nici un ban din 2011, nu plecati pe fenta PSD-ului cu 150 mn EUR investiti. Mintia este parte din CEH care este in insolventa. Bani s-au mai bagat la Paroseni dar nu la Mintia. Mintia nu "s-a privatizat" ci a fost un activ valorificat in cadrul procedurii insolventei. In astfel de cazuri, doar o astfel de procedura poate asigura continuarea activitatii (vezi si caurile Oltchim si COS Targoviste)
Au existat 3 licitatii anterioare in care nu s-a primit nici o oferta, asa ca este fals ce afirmati in articol. Firma nou infiintata este un SPV care face totusi parte dintr-un grup cu investitii si domeniul energetic. Deci Mintia "nu s-a dus", a ramas si are si o sansa sa isi continue activitatea.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:18)
incerci sa acoperi o golaneala , totul este daca va fi retehnologizata bla , bla ! nu este totul ! daca tot a fost vanduta ceia ce nu trebuia , macar sa fie facuta la pretul corect , nu pe nimic . a fost bagata cu intentie in faliment , specialitatea PSD . urmeaza Tarom si portul Constanta dupa aceiasi reteta securista .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:25)
si care este amice pretul corect al unui activ pentru care nimeni nu se prezinta la primele 3 licitatii organizate? hai, uimeste-ne
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:31)
tot activul CEH este de 300 mn EUR, adica Mintia+Paroseni+mine+stocuri. pe mintia ai luat 91 de milioane, adica aproape 30%.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:42)
Nu, nu este asa. Nu poti sa iti lasi energia tarii pe mana altora. Eu cred ca toti care cred ca energia unei tari este de vanzare ar trebui sa platesca pretul energiei la preturile actuale de pe piata. La cheremul altora acolo a ajuns Romania.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:53)
desi de 32 de ani am iesit din comunism, voi nu va faceti bine. dependenta de altii inseamna sa IMPORTI. cum este acum cazul cu petrolul, care 70% la noi este din import. atat timp cat este pe teritoriul national si in aria ta de reglementare, nu ai nici o dependenta, indiferent de proprietar. Grupul RWE, cel mai mare producator de energie din Germania, are 30% actionari germani, restul sunt straini. si aia isi vand tara?
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 16:37)
in Germania functioneaza justitia , nu mai fa comparatii deplasate . in Germania nu se fac vanzari paguboase , deadreptul ridicole . cand o sa iesi din sat de la tine o sa intelegi mai multe .
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:36)
in Germania baga miliarde si le inchid ca asa vrea cineva, nici macar nu le vand - vezi centralele nucleare. asta iti spune unul care a trait prin mai multe "sate"
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 22:50)
Da ma dar cu aia 30% ei decid tot ce misca in RWE, nu ceilalti investitori.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:05)
Dvs si toata lumea vorbeste , de smenuri , tradari , furturi , ilegalitati etc facute nu de interlopi , ci de institutii ale statului roman , de cei care ne conduc . la un asemenea contract sri si sie trebuia sa-si puna semnatura si sa-l valideze , pai daca si ei care ar trebui sa ne apere nu ne apara atunci cine ? poate sintem noi 19 milioane de prosti si nu intelegem ca a fost ceva profitabil pentru Romania ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:11)
p.s. de unde stiti ca C.S.de Aparare a Tarii a avut ochii inchisi ? sper ca nu o sa spuneti ca nu au fost atenti sau prosti ?! cam pina aici s-a ajuns , si tu CSAT , Brutus ? a mai ramas ceva ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:22)
SRI, DIICOT, DNA sunt tra.dat.orii Romaniei.Ei nu apara Romania ei apara interesele altora. Da, CSAT a inchis ochii prin seful CSAT-ul actualul presedinte al Romaniei. Toti din SRI, DIICOT, procurori si judecatori ar trebui dati afara si angajati altii loiali tarii. Trebuie sa incepem cu PSD, PNL si UDMR, sa numai conduca Romania si apoi putem vorbi de o schimbare.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 16:33)
cu ochii deschisi s-a facut treaba adica intentionat asta am vrut sa spun , acum ai inteles ?
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:25)
Am inteles dar degeaba ei si-au facut jocul si nimeni nu ii trage la raspundere.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:47)
Nu ii trage nimeni la raspundere pentru ca nu mai are cine , in CSAT este toata puterea statului , am mai fi noi care ne uitam cum ne belesc .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:13)
Nu inteleg ce legatura are termocentrala Turceni cu termocentrala Mintia? E simplu termocentrala Mintia facea parte din Complexul Energetic Hunedoara, adica cu minele, minerii din Valea Jiului si termocentrala Paroseni. Liderii de sindicat ai minerilor au tradat (si-au vazut interesul) pentru a fi tinuti pana in 2032, o moneda de schimb a fost termocentrala Mintia. Bineinteles ca si liderii de sindicat de la termocentrala Mintia au tradat. A se vedea cum unul dintre sindicate a primit in administrare termocentrala folosind firma Federatiei de turism. Clasic securista, asa au facut cu toate marile companii care le-au inchis. Pentru tradare liderii de sindicat au primit tot felul de smecherii. O parte e vina salariatilor care au cedat pentru ca la jumatate li s-a promis ca vor iesi la pensie, iar acum isi cauta pensia in istanta. Cel mai mare tr.dat.or este cel ce conduce Ministerul energiei si PNL, acoperiti de seful statului care este presedintele CSAT, de SRI, DIICOT, DNA, procurori si judecatori. Acesti politicieni care ne conduc de 32 de ani au vandut toate resursele Romaniei, nu mai avem nimic. Acum se vede ce inseamna independenta energetica a unui stat. Intr-un an populatia poate fi jecmanita doar prin energie si gaze de sume colosale. Tra.datorii PNL, PSD si UDMR. In curand vom fi milogii strainilor cum de altfel este toata tara acum. Nu ne dati si noua ceva energie si gaz, ba milogilor energia si gazul costa si asa acum suntem si vom fi jecmaniti.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 16:42)
Exact!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:24)
Domnule,
In vremea comunista, la Mintia intrau pe timp de vara 24 de garnituri de tren, (o garnitura pe ora) a 40 de vagoane cu carbune din Valea Jiului si acest obiectiv energetic strategic, sub controlul M. Ap. N. asigura 10 % din energia electrica a tarii.
Acest obiectiv strategic al Romaniei a fost in democratie, cuplat, pentru a fi falimentat, cu cateva mine falimentare din cadrul CMVJ.
Apoi, dupa acesta manevra, in conditiile in care Termocentrala Mintia era "o povara " pentru economia nationala si un poluant aflat in atentia sporita a trepadusilor securisti de la UE, Mintia a fost inchisa.
Prin 2015, Termocentrala Mintia, fara retehnologizarile (de 250 de milioane de dolari, grupul energetic nou si 150 de milioane de dolari, modernizarea unui grup vechi), din ultimii ani, valora in jur de 2 miliarde de doalari.
Dupa inchidere, aceast obiectiv, in viziunea unor "evaluatori" Termocentrala Mintia, a valorat 91 de milioane de dolari, suma la care a fost instrainata si scoasa din avutia poporului roman.
Domnule,
Interesant este cine si cum a preluat-o.
Cu toate eforturile si cu tot scandalul anterior vanzarii termocentralei, Vasilica nu a putut sa fie miscat de la manere, pana cand Mintia nu a fost sustrasa din avutia poporului.
Desi, s-a facut relativ multa valva in privinta acestei nelegiuiri , a intentiei de vanzare a Termocentralei Mintia pentru 91 de milioane de dolari, PSD nu a stiut nimic. Dupa ce samsarii au pus mana pe 10 % din sangele tarii, PSD s-a trezit si, cu inversunarea ( tovaraseasca) au inceput sa condamne pierderea acestui obiectiv energetic startegic al Romaniei.
Si, este interesant cum, acest obiectiv energetic strategic al Romaniei, a ajuns pe mana unor irakieni dubiosi, tocmai cand la putere in Romania este luptatorul erou de la Nassiyah. Din Irak evident.
Domnule,
Multe din aceste enigme ar fi trebuit sa fie material de lucru pentru cei care au datoria sa asigure siguranta statului roman. Ca, daca nu va fi repusa in functiune de catre noii cumparatori, ce s-a intamplat cu Termocentrala Mintia este o mare problema de siguranta nationala si este sarcina Presedintelui si SNAp sa o lamureasca.
Ca cei 500 a lui Vasilica, cei 500 a lui Niculae si cei 1000 a lui Joe, sunt din munca parintilor si bunicilor nostrii. Si ne trebuiesc la razboi. Ca acusi incepe.