Sămânţa de grâu pentru cultivare, insuficientă în acest an

N.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 8 octombrie 2007

Sămânţa de grâu pentru cultivare, insuficientă în acest an

Sămânţa de grâu este insuficientă în acest an, astfel încât vor fi înfiinţate culturi doar pe 85% din suprafaţa estimată, ceea ce înseamnă că peste 300.000 de hectare vor rămâne necultivate, a declarat recent preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, Viorel Matei. "Pentru acest an, s-a estimat cultivarea cu grâu a două milioane de hectare, iar necesarul de sămânţă este de aproximativ 500.000 de tone", a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei. Acesta a precizat că aproximativ 30% din acest necesar a fost asigurat, până în prezent, din importuri.

"Producătorii au încercat să procure sămânţă fie de pe piaţa naţională, fie din importuri. Problema e că nici Ungaria, nici Serbia, ţări de unde se putea importa, nu mai au sămânţă de grâu", a explicat Viorel Matei. Potrivit acestuia, există riscul ca aproximativ 300.000 de hectare să rămână necultivate.

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat că producătorii pot utiliza şi sămânţă de grâu din propria producţie, cu condiţia ca aceasta să fie certificată.

"Era de aşteptat ca sămânţa de grâu să fie insuficientă în aceas­tă toamnă, astfel încât Ministerul Agriculturii permite producătorului să folosească sămânţă de grâu din producţia proprie. Din nefericire, acestă măsură s-ar putea să aibă efecte negative la anul, când există riscul să obţinem o producţie mai mică şi de o calitate slabă", a explicat Popescu, citat de NewsIn.

În privinţa costurilor, reprezentanţii producătorilor agricoli spun că preţul unui kilogram de sămânţă de grâu este dublu faţă de anul trecut.

"Dacă anul trecut sămânţa se vindea cu 0,8 lei kilogramul, în prezent preţul s-a dublat. Asta face ca şi costurile la hectar să ajungă la 10-11 milioane de lei", a spus Viorel Matei.

MADR acordă sprijin pentru înfiinţarea culturilor de toamnă prin atribuirea gratuită de bonuri valorice, pentru subvenţionarea motorinei sau a biodiselului şi pentru achiziţionarea de seminţe, pesticide sau îngrăşăminte. Fermierii care doresc să beneficieze de acest sprijin financiar trebuie să depună o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la 15 octombrie.

Producătorii agricoli pot primi bonurile valorice de la APIA, dacă îndeplinesc mai multe condiţii. Astfel, fermierul trebuie să facă dovada proprietăţii sau a dreptului de folosinţă asupra pământului. De asemenea, fermierul trebuie să-şi asigure culturile şi să utilizeze doar seminţe certificate. Mai mult, producătorul agricol nu primeşte acest sprijin financiar dacă figurează ca debitor ca urmare a nerespectării condiţiilor de eligibilitate aferente altor forme de sprijin acordate în ultimii trei ani.

Guvernul a decis alocarea sumei de 1,32 miliarde lei pentru subvenţionarea înfiinţării culturilor de toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb