Începând, cel mai probabil, din luna iunie a acestui an, România va avea 2 ani la dispoziţie pentru a transpune în legislaţia naţională noua directivă europeană privind sancţiunile aplicabile abuzurilor de piaţă, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat astăzi.
De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, Comisia Europeană va elabora şi adopta normele de punere în aplicare a regulamentului privind abuzul de piaţă, norme ce vor trebui puse în practică ca atare de fiecare stat membru, inclusiv România, odată ce au fost adoptate.
Atât regulamentul, cât şi directiva au fost adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri al UE. Ele urmează să fie semnate de către preşedinţii celor două instituţii europene şi apoi publicate în Jurnalul Oficial al UE (publicare preconizată pentru luna iunie).
Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie şi Michel Barnier, comisarul pentru piaţa internă şi servicii, au declarat: "Adoptarea în această zi a celor două acte legislative reprezintă un semnal puternic de avertizare că se acordă toleranţă zero persoanelor care recurg la utilizări abuzive ale informaţiilor privilegiate şi la manipulări ale pieţei. Acest lucru demonstrează angajamentul Uniunii Europene de a proteja integritatea pieţelor sale financiare şi de a-i descuraja pe infractorii care vor să câştige bani prin manipularea cu intenţie a informaţiilor. Începând de astăzi, autorităţile administrative vor deţine competenţe sporite pentru investigarea abuzurilor de piaţă şi pentru aplicarea de sancţiuni care pot ajunge până la câteva milioane de euro, iar persoanele care se fac vinovate de abuz de piaţă vor fi descurajate să mai recurgă la această practică, având în vedere perspectiva pedepsei cu închisoarea oriunde pe teritoriul Uniunii. Acum trebuie să punem în aplicare aceste legi: statele membre ar trebui să pună în aplicare cu celeritate aceste acte legislative noi, astfel încât să nu existe niciun loc în Europa în care să se poată ascunde aceşti infractori."
Printre aplicaţiile adoptării regulamentului şi a directivei se găsesc măsuri ca existenţa definiţiilor comune la nivelul UE ale infracţiunilor de abuz de piaţă, cum ar fi utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate, divulgarea ilegală de informaţii şi manipularea pieţei, sau un set comun de sancţiuni penale, inclusiv amenzi şi pedeapsa cu închisoarea pentru o perioadă minimă de cel puţin patru ani pentru utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate/manipularea pieţei şi de doi ani pentru divulgarea ilegală de informaţii privilegiate.