SĂPTĂMÂNA VIITOARE Deputaţii jurişti vor dezbate amendamentul lui Zamfir privind conversia creditelor

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2016

Deputaţii jurişti vor dezbate amendamentul lui Zamfir privind conversia creditelor

Comisia juridică din Camera Deputaţilor urmează să discute, săptămâna viitoare, pe marginea amendamentului depus de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir la proiectul legislativ privind conversia creditelor, după cum a anunţat parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a menţionat: "În urma discuţiei pe care am avut-o astăzi (n.r. ieri) cu preşedintele Comisiei Juridice Bogdan Ciucă şi cu vicepreşedintele Ciprian Nica, amendamentul pe care l-am propus la Legea conversiei va fi luat în discuţie săptămâna viitoare".

Daniel Zamfir a depus un amendament la iniţiativa deputatului PSD ANA Birchall, prin care solicită conversia creditelor din franci elveţieni (CHF) în lei, la cursul istoric.

Documentul întocmit de Daniel Zamfir pentru modificarea proiectului lui Birchall arată: "Creditorii sunt obligaţi să efectueze, la cererea consumatorilor, conversia în lei sau în altă monedă în care consumatorii îşi obţin majoritatea veniturilor, a monedei de plată. Conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească, la cursul de schimb din data încheierii contractului. Clauzele iniţiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiţia ca acestea să fie mai favorabile consumatorului.

În caz contrar, costurile creditului vor fi ajustate proporţional cu cele practicate în mod curent de creditor la momentul conversiei".

În motivaţia sa, parlamentarul subliniază: "Măsurile de protecţie a consumatorilor trebuie corelate cu realităţile economice, tinându-se cont de efectele crizei financiare care a afectat veniturile populaţiei. Instituţiile europene au atras atenţia că sistemul bancar a practicat o politică de creditare neadecvată şi a pus pe piaţă produse înşelătoare, neprezentând în mod transparent consumatorilor toate riscurile la care se expun ca urmare a fluctuaţiilor de curs.

În cazul împrumuturilor în valută străină, băncile ar fi trebuit să se asigure de faptul că, consumatorii sunt conştienţi de riscul pe care şi-l asumă şi totodată că aceştia au posibilitatea de a-şi limita expunerea la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului.

Riscul poate fi limitat fie acordând consumatorului dreptul de a converti moneda creditului în moneda în care acesta îşi obţine majoritatea veniturilor, fie prin alte măsuri care să reprezintă cu adevărat un real ajutor acordat clientului aflat în dificultate".

Textul de lege al Anei Birchall prevede conversia împrumuturilor contractate în valută. Conform proiectului legislativ, creditele luate în CHF ar urma să fie convertite în moneda naţională la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Iniţiativa legislativă a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere, respectiv la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor - for decizional.

O altă iniţiativă pe aceeaşi temă, promovată de un număr de 18 parlamentari din toate partidele politice, urmăreşte ca rambursarea totală sau parţială anticipată a împrumuturilor bancare să poată fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

În ultimul an, câteva bănci din piaţa noastră au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă.

Conversia creditelor contractate într-o valută care a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea la momentul acordării respectivelor împrumuturi este recomandată şi de Directiva Europeană 17/2014, care ar fi trebuit să fie deja transpusă în legislaţia naţională.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătate lunii ianuarie din 2015, când cursul CHF a explodat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/euro, impus în 2011.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Birchall nu a facut legea asa cum vor Zamfir si Musteatza tocmai pentru ca ar fi neconstitutionala. Incep sa banuiesc ca acesti doi indivizi fac legi in asa fel incat sa cada la CCR si sa se poata victimiza ulterior.

    O intrebare pentru...domnii Zamfir, Dan si doamna Olescu: In Polonia costul conversiei se ridica la vreo 25 miliarde de zloti in 20 de ani, bani platiti de toti clientii bancari. Lucrul asta e oficial recunoscut la Varsovia, la Cisnadie nu am pretentii. Cine o sa plateasca stimatilor cavaleri ai dreptatii costurile la noi, puteti raspunde pe date concrete?  

    1. Tot poporu' o sa plateasca ca de la buget n-or sa mai fie bani ...

      Mai ales dupa ce legea DIP va cadea la CC... 

      1 si 1.1 un tribunal v-a dat un raspuns in romaneste, poate nu l-ati citit, inteles.

      Ing Bank a fost salvata de la faliment in Criza cu tone de bani la care si eu am platit fara sa am tangenta cu Ing.

      Circula un filmulet cu criza din State, foamete; a urmat razboaiele Mondiale ... noi in ce punct ne aflam ? Biblia spune ca o sa fie razboi. 

      Bun, deci tabara GCCC nu a reusit sa produca un raspuns argumentat, numai o insiruire de aberatii trimise pe script unui angajat postac.

      Dragul meu șef de comunicare ,

      Acest amendament vine ca o soluție la problema generată de către banci prin vânzarea de credite toxice. 

      Polonia și Croația ne-au luat-o înainte deja .

      De ce sa nu folosim o soluție care acolo funcționează. ? 

    In unele zone ale Bucurestiului, Clujului si Timisoarei multi oameni(90%tineri) platesc deja intre 30 si 50 euro mai mult pentru o chirie din cauza legii initiate de domnia sa. Asta spun analistii pentru Digi 24. Cum comenteaza domnii Zamfir, Piperea, Dan si Iacob sustinerea lor pentru o lege cu cateva mii de beneficiari si cu zeci de mii de "victime" colaterale?

    1. *din cauza legii initiate de domnul din articol, Zamfir Daniel Catalin(PNL)

      Poate ai vrut sa scrii ca au scazut cu 50-80 euro.

      Nu stiu ce analisti la Digi 24 au spus, cum pot sa ma uit si eu la acea inregistrare ? 

      Orasele care le-ai dat sunt si orase studentesti, studenti pleaca in masa din aceste orase, de 26 de ani in aceasta perioada chiriile scad. Anul acesta chiriile se pisa contra curentului ?

      Pun aceasta greseala pe insomnia care ai avut-o azi noapte pe la 3 si cred ca ai visat. Ia o coala de hartie sau agenda si noteaza-ti visele, pe noi nu ne intereseaza. 

      O sumedenie de cuvinte obscene in mesajul 2.2 scris de un postac GCCC. Asta coroborat cu mincinile spuse. Redactia Bursa vad ca nu a luat nicio masura conform noului regulament, de ce oare...?

      Rugam redactia Bursa sa ia masuri urgente impotriva angajatului GCCC care foloseste un limbaj suburban de genul:"Anul acesta chiriile se p***contra curentului" formulare care e in contradictie cu regulamentul de comentarii ce interzice "limbajul mahalagesc". In cazul in care alegeti sa il iertati pe salariatul GCCC si noi ceilalti cititori vom considera ca putem ignora noul regulament.

      Mesaj eliminat conform regulamentului.

      Sanchi, cică nu găseşte postacul articolul deşi apare primul daca căutare -creştere chirii-. Toate cretinităţile care le susţin lăturil, le găsesc postacii părosului din Cisnădie, când e vorba de ceva naşpa pentru ei nu găsesc, nu ştiu, nu au văzut. Ce băi, credeti că lumea nu ştie că Necula şi Cisnădiorul vă trimit în fiecare dimineaţă linkurile la tot ce apare de bine si de rău despre DIP, odată cu scriptul vostru zilnic?

      :))))) Deci acum actionati pe fata ! Stergeti mesajele care va atentioneaza vis-a-vis de limbajul postacilor chf:))))) Conform carui regulament?

      Chirie au scăzut deja cu 100-200 lei fata de luna martie.

      Poți verifica căutând anunțuri la mica publicitate.

      Restul e intoxicare. 

    Este absolut fireasca, sunt decizii multe definitive si irevocabile. Cu cat se intarzie aceasta lege cu atat se mentine discriminarea intre cei care au avut bani sa dea banca in judecata si cei care nu su avut bani sa o dea.

    Ma bucur ca Psd a acceptat sa lucreze impreuna cu Pnl si cu celelalte partide/ independenti transparent pe legea conversiei in FOLOSUL CETATEANULUI. 

    In primul rand deputatii Parlamentului sa respecte Referendumul si sa ajunga la 300 parlamentari in loc de 600 acum.

    Cum sa mergi pe mana unora care nu te asculta si fac de capul lor ? 

    Capitalism cu cursuri fixate, cu merkurilae ?

    Ce promoveaza BURSA de fapt, piata libera, cotatii libere, sau comunism ? 

    1. Vezi ca ti-ai scris gresit numele.Nu esti Dorin esti Dorel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb