Cercetătorii au făcut legătura între durerile fizice şi instabilitatea economico-financiară, după numeroase studii în care au fost implicate zeci de mii de persoane. Fără să facă niciun fel de cercetări, mulţi săraci ajunseseră la concluzia că în lipsa mijloacelor de procurare a hranei au parte de dureri de stomac atroce, iar "postul forţat" prelungit foarte mult poate cauza inclusiv decesul.
Nesiguranţa economică şi financiară se poate transforma în dureri fizice cât se poate de reale, a stabilit prin o echipă de cercetători americani de la Universitatea Virginia în urma unei serii de studii, relatează Agerpres. Zeci de mii de persoane au participat la studiile realizate fie prin chestionare, fie în laborator, fie prin consultarea unor baze de date oficiale. S-a ajuns la concluzia că nesiguranţa economică constituie un factor de risc pentru dureri fizice şi reduce pragul de toleranţă a durerii. Această legătură este observată în caz de nesiguranţă financiară personală, şomaj, dar şi într-un context mai larg de insecuritate economică, o criză care afectează o regiune sau o ţară. Efectele constau în stres şi anxietate, consecinţele nefaste întărind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestări fizice, respectiv dureri. Autorii susţin că lucrările lor arată că "Nesiguranţa economică face rău la modul propriu". O pistă de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului.
Pe de altă parte, persoanele aflate într-o situaţie financiară dificilă consumă mult mai multe medicamente împotriva durerilor. Având în vedere ultimele dezvăluiri din ţara noastră, legate de concentraţia anumitor substanţe folosite în medicină, se speculează inclusiv pe marginea medicamentelor obişnuite, este posibil ca durerile cauzate de stresul financiar să fie tratate, mai mult sau mai puţin eficient, cu foarte multă apă plată.