Şase bănci mari, amendate cu 4,3 miliarde dolari pentru manipularea pieţei valutare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2014

Şase bănci mari, amendate cu 4,3 miliarde dolari pentru manipularea pieţei valutare

Autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Elveţia şi SUA au amendat cu un total de aproximativ 4,3 miliarde de dolari şase bănci majore, în urma unei înţelegeri amiabile care încheie investigaţia privind manipularea pieţei valutare.

Cinci dintre băncile amendate ieri - "HSBC Holdings" Plc şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Marea Britanie, UBS AG din Elveţia, "Citigroup" Inc. şi "JPMorgan Chase & Co." din SUA - vor plăti 1,4 miliarde de dolari către autoritatea americană ce reglementează tranzacţiile futures (CFTC) şi 1,1 miliarde de lire sterline (1,75 miliarde de dolari) către Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie. UBS a fost amendată separat şi de autoritatea din Elveţia (Finma) cu 134 de milioane de franci elveţieni (139 de milioane de dolari). Per total, UBS a fost sancţionată cu 800 de milioane de dolari de către cele trei organisme.

Către CFTC şi FCA, "Citigroup" va achita 668 de milioane de dolari, "JPMorgan" - 662 de milioane de dolari, "Royal Bank of Scotland" (RBS) - 634 milioane de dolari şi HSBC - 618 milioane de dolari.

În plus, Oficiul de Control al Valutei din SUA a anunţat, ieri, că "Bank of America" Corp., "Citibank" şi "JPMorgan" vor fi amendate cu un total de 950 de milioane de dolari în cazul de manipulare a cursului valutar.

Aitan Goelman, director al departamentului de punere în aplicare a normelor din cadrul CFTC, a afirmat că, la nivel mondial, nenumărate persoane fizice şi juridice se bazează pe cursul de schimb pentru stabilirea contractelor financiare. "Piaţa funcţionează doar dacă cei implicaţi au încredere că procesul de stabilire a cursului de referinţă este corect", a subliniat Aitan Goelman.

Autorităţile din întreaga lume analizează de mai bine de un an şi jumătate acuzaţiile potrivit cărora mai multe bănci nu au supravegheat în mod corespunzător activitatea traderilor lor şi nu au realizat controale interne suficiente, iar în aceste condiţii mai mulţi angajaţi au făcut schimb de informaţii referitoare la poziţiile adoptate pe piaţă şi la ordinele clienţilor, pentru manipularea cursului valutar.

Băncile s-ar mai putea confrunta, în acest caz, cu amenzi din partea Departamentului de Justiţie din SUA şi a Biroului pentru Fraude Majore din Marea Britanie.

Băncile anchetate şi-au constituit provizioane de peste 5 miliarde de dolari, în ultimele săptămâni, pentru acoperirea cheltuielilor legale, inclusiv a celor care rezultă din ancheta privind manipularea pieţei valutare.

Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) investighează o posibilă "conduită necorespunzătoare" a băncilor majore pe pieţele valutare, conform oficialilor instituţiei. Fed lucrează la acest caz alături de autorităţile din SUA, inclusiv cu Departamentul Justiţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb