• Ministerul Economiei ar putea fi obligat prin lege să negocieze achiziţia invenţiilor
Ministerul Economiei ar putea fi obligat, prin lege, să negocieze cu cercetătorii achiziţia invenţiilor cu aplicabilitate în industrie.
Parlamentarii PSD au depus un proiect de lege în acest sens, sus-ţinând că statul pierde anual sume importante de bani din cauză cu nu valorifică realizările cercetătorilor noştri.
Senatorul PSD, Marius Bota, iniţiatorul propunerii legislative, ne-a declarat: "Avem cercetători de excepţie ale căror invenţii nu sunt valorificate de către stat. Legea este necesară pentru că, la ora actuală, ministerul nu este obligat să iniţieze negocieri cu cercetătorii, iar aceste invenţii ajung să fie valorificate în străinătate, iar statul, ulterior, se vede nevoit să cumpere invenţii pe bani grei". Iniţiativa legislativă propusă de PSD prevede, în primul rând, ca realizările omologate ale cercetătorilor, cu aplicabilite în diverse industrii, şi care deţin un brevet de invenţie, să fie achiziţionate de către Ministerul Economiei, prin negociere cu inventatorii.
Invenţiile care urmează să fie achiziţionate de către minister vor fi valorificate atât în industria naţională cât şi în străinătate, iar cercetătorii ar urma să obţină în baza contractelor semnate cu statul o cotă parte de minim 5% şi maxim 50% din beneficiile pe care statul estimează să le obţină în urma achiziţiei invenţiilor.
Marius Bota a precizat: "Deşi inventatorii români câştigă numeroa-se premii şi medalii la saloanele internaţionale de inovaţii, în cele mai multe dintre cazuri, ei nu sunt recompensaţi nici moral, nici material de către statul român care nu pare să fie interesat de valorificarea investiţiilor acestora în diverse ramuri ale economiei, pentru beneficiul societăţii în ansamblu. În schimb, ţări precum SUA achiziţionează inovaţii produse de români şi le pun imediat în aplicare".
• Cercetătorii, reticenţi
Cercetătorii sunt, însă, ceva mai rezervaţi când vine vorba să-şi vândă invenţiile la stat, apreciind propunerea legislativă ca fiind "ciudată".
Radu Minea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare, ne-a declarat: "În opinia mea, legea este cel puţin ciudată. Este foarte bine că statul vrea să valorifice invenţiile produse în ţară, dar trebue să fim foarte atenţi pe mâinile cui vor ajunge, în fapt, aceste invenţii şi cum vor fi ele aplicate. Dacă statul cumpără, spre exemplu, o invenţie pentru industrie, este absolut necesar ca şi cercetătorii să fie consultaţi la aplicarea ei. Altfel, foarte probabil, există riscul ca de acea invenţie să se aleagă praful. De asemenea, trebuie văzut dacă într-adevăr există intenţia de implementare a invenţiei sau dacă doar se urmăreşte achiziţia pentru o vânzare ulterioară în scopul de a obţine doar foloase materiale pe seama cercetătorilor".
Acesta mai spune că iniţiativa legislativă este privită cu reticenţă şi din pricina experienţelor anterioare cu statul, în care banii au întârziat să apară: "O negociere cu statul este foarte delicată, fiind vorba de foarte multe condiţionalităţi. De asemenea, avem experienţa nefericită cu Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare, în care banii nu au venit mai deloc, iar cercetătorii nu au reuşit să prezinte potenţialilor cumpărători invenţia, ci doar hârtii şi machete".
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbatere parlamentară în perioada următoare.
• Invenţii şi bani
Prezentăm, în continuare, pe scurt, câteva dintre invenţiile cercetătorilor noştri, care ar putea fi aplicate în economia naţională, după cum spun unii specialişti.
- Consumul redus de carburant vine de la Deva
Un tânăr din Deva a inventat un filtru care reduce cu 20% consumul de carburant şi creşte puterea motorului autoturismului.
Invenţia, care constă de fapt într-un filtru revoluţionar de filtrare a aerului, a obţinut două medalii de aur la saloanele Inventika Bucureşti 2008 şi Ezureka Bruxelles 2008, şi argintul la Salonul internaţional de inventică de la Geneva.
- Motorul care funcţionează pe apă
Românul Mihai Ruşeţel a inventat motorul care funcţionează pe bază de apă, în loc de carburanţi. Invenţia sa a obţinut două medalii de aur la concursurile din ţară şi bronzul la salonul internaţional de la Geneva. Motorul foloseşte energia rezultată în urma spargerii moleculei de apa în doi atomi de hidrogen si unul de oxigen, atunci când lichidul intră în contact cu suprafaţa incandescentă din interiorul cilindrilor.
- Minicentrala hidroelectrică care ne scapă de viituri
Cercetătorul braşovean Tudor Neda Cojocaru a inventat "Minicentrala hidroelectrică", obiectiv care asigură producţia de curent electric şi, concomitent, protecţia împotriva viiturilor.
Invenţia cercetătorului braşovean produce energie electrică în circa 30 de minute, iar minicentrala poate fi convertită în instalaţie hidrotehnică pentru combaterea inundaţiilor când i se ataşează alte două echipamente.
- Revoluţionăm şi energia verde
Inginerul Constantin Doinel Ungureanu a inventat o tehnologie care revoluţionează producţia de energie verde. Este vorba despre o inovaţie care poate creşte randamentul turbinelor eoliene cu până la 30% în funcţie de structura acesteia. De asemenea, aripile constructale ale inventatorului (n.r. realizate conform teoriei constructale) pot fi folosite şi în aviaţie, dar şi în domeniul transportului, permiţând, în primul caz, ridicarea unei încărcături mai mari cu 30% decât în condiţiile normale, respectiv reducerea consumului de combustibil.
•
• Soluţia mineritului fără cianuri, finanţată de un român
În timp ce, de regulă, invenţiile cercetătorilor noştri sunt achiziţionate sau , în unele cazuri, finanţate de străini, există şi situaţii în care oameni de afaceri români au finanţat proiecte revoluţionare.
Omul de afaceri român Nicolae Costache şi fizicianul leton B.Voldemars au înregistrat o invenţie la Geneva, care ar putea să revoluţioneze mineritul mondial, după cum a informat, în exclusivitate, ziarul BURSA. Metoda propusă de cei doi prevede eliminarea cianurilor din mineritul metalelor preţioase (aur, argint etc.), rezolvând astfel problemele de mediu care ţin pe loc inclusiv proiectul de la Roşia Montană. De soluţia celor doi, (n.r. care propune utilizarea unor noi procedee fizico-chimice în industria de minerit) s-au interesat deja mari corporaţii de profil.
1. Festina lente.....
(mesaj trimis de S.I. în data de 17.01.2011, 11:57)
Opinia autorului se va referi la doua inventii :1. Motorul cu apa al dlui Rusetel M.este, din pacate ,o fundatura tehnologica .Autorul opiniei a analizat solutia propusa de inventatorul respectiv inca din 2006. Ca sa disociezi apa, asa cum vrea inventatorul respecti, iti trebuie p temperaturta mai mare decat cea obtinuta de dl Rusetel M. Cam de cateva ori mai mare! Completarile cu benzina a apei, in scopul cresterii temperaturii de disociere directa a apei complica ,dpdv constructiv motorul. Solutia unui motor cu apa real se afla ,dupa mine ,undeva in dosarele unor inventatori. Din motive de securitate a informatiei,sunt nevoit sa nu dau detalii. Nu veti vedea aceste solutii la targurile internationale ,niciodata! Autorii vor cauta solutii de brevetare internationala extrem de discrete. In opinia autorului,targurile internationale de acest gen sunt ocazii excelente de spionaj economic si de ...obtinere a unor medalii. 2. Asupra obtinerii metalelor pretioase fara cianuri am opinat anul trecut. Este o metoda laborioasa ,cu un consum mare de energie si timp..Mai exista ,in opinia noastra si alte metode fizice de extragere a metalelor pretioase fara cianuri. Nu face obiectul acestei opinii. Opinia mea asupra proiectului de lege citat este una sceptica ! Stiu pozitia psd-ista privind inventatorii din perioada guvernarii A.Nastase. Sustinere zero si impozitare 40%! La ce sa te astepti de la un asemenea personaj malefic ,ca Adrian Nastase ? Decat ca subiect al razbunarii lui T.Basescu ! Cel cu vapoarele...