Saxo Bank: "Dolarul slab face metalele preţioase să strălucească"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2016

Saxo Bank: "Dolarul slab face metalele preţioase să strălucească"

Metalele industriale, conduse de zinc, au profitat, săptămâna trecută, de aparenta slăbiciune a dolarului, arată un raport al Saxo Bank.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank, notează că nu toate sectoarele au reuşit să profite de un dolar mai slab - sectorul energiei continuă să sufere din cauza supraproducţiei: "Zvonurile continuate despre o posibilă reducere coordonată a producţiei au ajutat, totuşi, la stabilirea unui plafon al preţului petrolului".

Potrivit raportului, minereul de fier a crescut cel mai mult din luna mai, anul trecut, datorită cererii sezoniere crescute din China. Întrebarea este dacă se va menţine acelaşi ritm şi săptămâna aceasta, când se sărbătoreşte Noul An Chinezesc, se întreabă analistul citat.

Cafeaua a crescut şi ea odată cu îmbunătăţirea datelor fundamentale, după ce atinsese un minim la jumătatea lui ianuarie, potrivit Saxo Bank:

"Fondurile hedge au deţinut constant poziţii short anul trecut (n.r. care mizează pe scăderea preţului). Rapoartele privind producţiile scăzute coroborate cu creşterea BRL (realul brazilian) şi scăderea dolarului au contribuit la consolidarea acestui sentiment".

Banca de investiţii notează că turbulenţele continue de pe pieţele de acţiuni şi ţiţei de la începutul anului au determinat revenirea preţului aurului pe creştere, în ultima lună: "Sectorul de petrol şi gaze a fost un factor determinant major al încetinirii creşterii SUA în ultimul trimestru 2015, iar acum ne furnizează un indiciu cât se poate de clar privind cât de agresivă va fi Rezerva Federală în a impune viitoarele creşteri de dobândă.

Vicepreşedintele Fed, Stanley Fischer, a declarat că economia SUA ar putea suferi dacă volatilitatea recentă de pe pieţele financiare ar continua şi ar putea chiar genera un anumit regres al creşterii la nivel global. În loc să ne aşteptăm la patru creşteri de dobândă anul acesta, am putea vedea o decizie FOMC (n.r. Comitetul de politică monetară de la Fed) pentru două-trei, sau chiar mai puţine. Asta ne-ar apropia de viziunea unor analişti care cred că nu va urma nicio creştere de dobândă anul acesta".

Ole Hansen precizează că aurul a fost sub presiune în timpul şi după creşterea ratei Fed, în decembrie, dar de atunci proiecţia pentru celelalte clase de active s-a deteriorat dramatic. Dobânda la titlurile guvernamentale pe 2 ani a scăzut cu 0,40% din 29 decembrie încoace.

Investitorii s-au întors în stoluri spre produsele exchange-traded (ETP), iar Bloomberg a înregistrat un flux de 2,4 miliarde de dolari spre ETP-urile susţinute de aur, numai anul acesta, potrivit analistului.

Ole Hansen notează: "Aceste fluxuri pozitive seamănă cu ce am văzut anul trecut în aceeaşi perioadă, când aurul crescuse în primele 5 săptămâni până la 84 de tone deţinute fizic, faţă de 90 de tone anul acesta, până acum.

Managerii financiari au deţinut un număr de poziţii short record la începutul anului, iar procesul de ajustare către cele long (n.r. care mizează pe apreciere) a sprijinit evoluţia aurului în aceste 4 săptămâni. Atingând cel mai ridicat nivel al preţului din octombrie anul trecut, s-ar putea să avem o consolidare în jurul valorii de 1.117 dolari/uncie, asta dacă nu mai scade dolarul".

Potrivit raportului, argintul, platina şi paladiumul au profitat de dolarul mai slab şi creşterea preţului aurului, înainte de a fi "lovite" de cei care au închis poziţiile înainte ca dolarul să-şi revină, la începutul weekendului: "Platina atinsese un discount major, de 25% faţă de aur, câteva săptămâni mai devreme, dar a cunoscut o cerere crescută. Depăşirea pragului de 900 dolari este un indiciu clar că vremurile grele s-au dus şi că va începe să recupereze terenul pierdut, chiar şi pe cel din faţa aurului"".

Argintul începe să arate bine în grafice, cu un potenţial semnificativ de creştere, apreciază Saxo Bank: "Un nivel apropiat de 15,20 dolari ar putea fi semnalul de creştere spre 18 dolari".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sint tulburat si nu poate sa-mi explice saxo de ce pretul aurului urca odata cu dobinda Fed ? Parca erau invers corelate adica dolarul se intareste daca dobinda urca si aurul scade pentru ca este o relicva pretioasa doar....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb