Scad dobânzile la euro? Nu musai.

ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 noiembrie 2008

Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, a diminuat dobânda de politică monetară a zonei euro ca să stimuleze creşterea economică. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, mizează pe factori exogeni să tempereze creditele în valută. Fiecare cu incendiul său...

Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, a diminuat dobânda de politică monetară a zonei euro ca să stimuleze creşterea economică. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, mizează pe factori exogeni să tempereze creditele în valută. Fiecare cu incendiul său...

Recenta reducere a dobânzilor de politică monetară de către mai multe bănci europene, în încercarea de a stopa încetinirea creşterii economice, ar însemna, în mod normal, o reducere a costurilor de finanţare pentru băncile din ţara noastră şi, implicit, a dobânzilor la creditele în euro care se calculează în funcţie de dobânda EURIBOR. În realitate, acest lucru nu este neapărat obligatoriu, întrucât, consideră analiştii, există mai multe elemente care ar putea să tempereze din acest efect pozitiv.

Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară de două ori în ultima lună, cu un punct procentual, până la 3,25%, în încercarea de a stimula economia. Joi, Banca Angliei a redus, la rândul său, dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, iar Banca Centrală a Elveţiei - cu 0,5 puncte procentuale.

Lucian Anghel, economist şef al BCR, apreciază că impactul reducerii dobânzilor cheie ale băncilor europene asupra ţării noastre ar trebui să fie unul pozitiv, dar este prematur să tragem concluzii, deoarece există factori ce ar putea să reducă din efect.

În mod normal, dobânda interbancară EURIBOR ar trebui să scadă în această situaţie, ceea ce ar presupune şi o reducere a dobânzilor la creditele în euro din ţara noastră (cele calculate în funţie de EURIBOR). Dar, apreciază Lucian Anghel, un motiv care ar diminua efectul pozitiv al scăderii dobânzii cheie de către băncile europene îl reprezintă faptul că percepţia de risc pentru ţara noastră (calculată prin CDS - credit default swap) a crescut foarte mult în ultimele două luni, dublându-se odată cu creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor după falimentul Lehman Brothers.

Această situaţie indică faptul că se reduc şansele unei scăderi a costurilor de finanţare pentru băncile din ţara noastră şi implicit a reducerii dobânzilor pentru creditele în euro.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că reducerea dobânzii de politică monetară care au avut loc la băncile europene ar putea crea posibilitatea de a se relua fluxul de finanţare de la băncile mamă către băncile din ţara noastră. În ultima perioadă, băncile autohtone au redus creditarea în valută tocmai din lipsa de finanţare de la băncile mamă, a mai adăugat domnia sa. Dobânda de politică monetară din ţara noastră s-ar putea reduce cu 0,5 puncte procentuale în luna ianauarie, susţine domnul Cabat, în condiţiile în care inflaţia se va reduce.

Analistul agenţiei internaţionale de rating "Moody"s", Kenneth Orchard, consideră că

această reducere de dobândă presupune, într-adevăr, o scădere a costurilor pentru marile bănci internaţionale, însă marea necunoscută o presupune cât de mult se va resimţi această reducere în rândul clienţilor băncilor. Din experienţa Marii Britanii, ne-a explicat analistul, băncile au redus foarte puţin costurile pentru clienţi. Motivele, a precizat domnia sa, sunt faptul că profitul băncilor se află sub presiune, fiind nevoie de majorarea spread-ului de dobândă dintre credite şi depozite pentru a creşte profitabilitatea, respectiv preocupările pentru deteriorarea situaţiei economice internaţionale. Cel de-al doilea element este foarte relevant pentru ţara noastră, consideră analistul, din cauza creşterii îngrijorărilor pentru perspectiva economică a Europei Centrale şi de Est, iar băncile vor dori în continuare să îşi majoreze spread-urile de dobândă pentru a compensa percepţia crescută de risc. Astfel, reducerea dobânzilor la credite, în cazul în care va exista, va fi foarte mică, consideră analistul "Moody"s".

EURIBOR reprezintă dobânda comunicată de Banca Centrală Europeană pentru creditele acordate în euro de către o bancă de prim rang unei alte bănci de prim rang din zona euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai si nu-i dau in judecata ca doar am un contract cu ei nu?Dobanda e in functie de euribori.Nu respecta formulade calcul la jude cu ei frate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb