SCANDALUL CUPRU MIN Roman Copper a dat statul român în judecată

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 9 mai 2012

Roman Copper a dat statul român în judecată

Roman Copper Corp., companie canadiană a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare la licitaţia de privatizare organizată de OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) pentru vânzarea Cupru Min Abrud SA, a iniţiat procedurile legale şi acţiunile împotriva statului român, pentru a-şi proteja drepturile legale.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Roman Copper Corp. a formulat o "Cerere de chemare în judecată", pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din România, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii.

Joel Hayes, preşedintele Roman Copper Corp, susţine: "Compania a decis să acţioneze pentru protejarea drepturilor sale şi ale acţionarilor săi, în conformitate cu normele dreptului românesc şi internaţional. Pe parcursul întregului proces de privatizare a Cupru Min, am acţionat cu bună credinţă, am respectat condiţiile din caietul de sarcini, am urmat regulile stabilite de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi am câştigat licitaţia".

După finalizarea procesului de licitaţie, în data de 26 martie, Roman Copper Corp. a fost declarată câştigătoare de către statul român, numai că OPSPI a decis, după zece zile de negocieri, să nu semneze contractul cu compania canadiană.

OPSPI a anunţat că nu va fi semnat cu "Roman Copper" niciun contract de vânzare a companiei "Cupru Min", întrucât termenul limită pentru realizarea acestui lucru a expirat în data de 6 aprilie, la ora 24.00, moment până la care cele două părţi nu s-au înţeles asupra clauzelor contractuale.

Partea română susţine că a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro, pentru a garanta, astfel, realizarea investiţiilor de mediu şi să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu - ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de pri-vatizare.

Joel Hayes a declarat, ieri: "Suntem încântaţi că noul prim ministru al României a anunţat, încă de la nominalizare, că, pentru cabinetul său, respectarea legii este prioritate zero. Roman Copper Corp. se aşteap-tă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o. Imediat după anunţarea ofertei câştigătoare, ne-am exprimat disponibilitatea pentru finalizarea corespunzătoare a procesului de privatizare". Domnia sa a adăugat că Roman Copper Corp. rămâne pregătită să se con-formeze direcţiilor pe care Guvernul român şi le-a asumat, în calitatea sa de membru al Uniunii Europene.

Compania canadiană, susţinută de compania Valhalla Resources şi banca de investiţii Bayfront Capital Partners, s-a înscris în procedura de privatizare a societăţii miniere Cupru Min, lansată de statul român la sfârşitul anului 2011. Roman Copper Corp a oferit 200,77 milioane de euro, cu mult peste preţul de pornire de 57,3 milioane de euro.

Tender: "Cupru Min este imposibil de privatizat"

Ovidiu Tender a declarat, ieri, că nu este interesat de o investiţie privată în compania Cupru Min, în condiţiile actuale din ţara noastră: "În condiţiile atmosferei din Româ-nia de astăzi, nu sunt tentat de o investiţie în Cupru Min. Este imposibil de privatizat. Oricum ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme în jurul acestei companii, a generat o psihoză, care face imposibilă privatizarea. Viitoarea privatizare depinde de preţul cuprului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In timpul negocierilor toate televiziunile vorbeau despre o intelegere verbala ( ? ! ) intre parti ! In acest caz nu inteleg despre ce proces e vorba ? !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb