SCANDALUL DE LÎNGĂ CATEDRALĂ NE PERICLITEAZĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ Arhiepiscopia Catolică dă în judecată toate instituţiile implicate în autorizarea construcţiei Cathedral Plaza

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2006

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că a acţionat în justiţie Primăria Sectorului 1, Primăria Capitalei, Ministerul Culturii şi Cultelor, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi "Millenium Building Development". Astfel, arhiepiscopia cere oprirea de urgenţă a lucrărilor la clădirea cu 19 etaje de lîngă Catedrala Sf Iosif şi anularea autorizaţiei de construire. Francisc Doboş, secretarul eparhial al arhiepiscopiei, a declarat că emiterea autorizaţiei de construire s-a făcut cu încălcarea gravă a legilor 50/1991 şi 422/2001.

Domnul Doboş a mai invocat, în sprijinul acuzaţiilor bisericii, un aviz din februarie 2006 în care Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bucureşti dă aviz favorabil construcţiei clădirii de birouri a "Millenium Building Development" cu condiţia că, la emiterea autorizaţiei de construire să se analizeze dacă s-a întocmit proiectul de urmărire specială a construcţiilor învecinate pe perioada execuţiei, semnat şi ştampilat de expertul care le-a efectuat expertizele. Totodată, o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcţii arată că înaintea începerii lucrărilor la Cathedral Plaza se vor expertiza toate clădirile din vecinătate şi că trebuie întocmit un proiect de urmărire specială a imobilelor învecinate pe toată perioada execuţiei.

Reprezentanţii bisericii susţin că Primăria sectorului 1 nu a solicitat "Millenium Building Development" obţinerea acordului în formă autentică al Arhiepiscopiei, semnat şi ştampilat la notar şi că în dosarul de autorizare nu există expertiza Catedralei Sf Iosif, aşa cum recomandă avizele, ci doar un studiu de impact ambiguu. Francisc Doboş a mai spus că, potrivit Legii 422/2001 în acest caz, autorizaţia de construire ar fi trebuit să fie eliberată de Primăria Capitalei, pentru că implică o clădire monument istoric.

Secretarul Arhiepiscopiei a subliniat şi faptul că, în 1990, înainte să apară legile proprietăţii, au concesionat de la Primăria sectorului 1 1.200 mp din actualul amplasament al Cathedral Plaza. După ce a fost revendicat şi cîştigat de foştii proprietari, Arhiepiscopia a încercat să cumpere terenul viran de lîngă Catedrala Sf. Iosif de la aceştia. Numai că nu au reuşit pentru că proprietarii au fost sfătuiţi să vîndă pe bani mai mulţi unor investitori.

Daiana Voicu, directorul general al "Willbrook Management", consultantul investitorului de la "Cathedral Plaza", ne-a declarat că va face astăzi o conferinţă de presă în care să demonstreze că Arhiepiscopia Romano-Catolică nu are dreptate şi că autorizaţia de construire a fost obţinută conform tuturor legilor în vigoare.

Domnia sa ne-a mai spus că va dovedi, cu legea în mînă că nu a fost nevoie de acordul Arhiepiscopiei pentru autorizarea clădirii, care este retrasă inclusiv cu subsolurile de la limita proprietăţii arhiepiscopiei.

După conferinţa de presă a Arhiepiscopiei, primarul Capitalei, Adriean Videanu, a declarat: "Cred că este un demers corect, pe care eu personal îl salut. Am anunţat de mai mult timp că singura soluţie pe care eu o întrevăd pentru a pune capăt polemicilor şi speculaţiilor care se pot crea este aceea pe calea justiţiei. Cred că este un demers absolut justificat, atîta timp cît, pe cale administrativă, din punctul meu de vedere, nu era nicio şansă de intervenţie, nici din partea Primăriei Sectorului 1, nici din partea Primăriei Capitalei, nici a Inspectoratului de Stat în Construcţii. În legătură cu legalitatea acestei construcţii, eu nu mă pot pronunţa decît pe documentele emise în vederea realizării acestei investiţii. Acestea certifică legalitatea autorizării acestei construcţii. Desigur, instanţa va fi mult mai avizată decît mine să ia decizia, pe baza argumentelor pe care părţile le vor prezenta".

Domnia sa a adăugat că, pe baza raportului Direcţiei de Inspecţie a Primăriei Municipiului Bucureşti, poate afirma că acordarea autorizaţiei de construcţie de către Primăria Sectorului 1 s-a făcut conform legii. "Şi eu vreau să aflu care este istoria acestei investiţii imobiliare", a subliniat edilul şef.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb