SCANDALUL DIN JURUL SILVER MOUNTAIN / EURO INSOL "În mod cert, nu putem vorbi de o infracţiune de spălare de bani în sarcina BCR"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2016

"În mod cert, nu putem vorbi de o infracţiune de spălare de bani în sarcina BCR"

Conducerea Euro Insol spune că, în mod cert, nu putem vorbi de o infracţiune de spălare de bani în sarcina BCR, "care nu a făcut altceva decât să finanţeze cu 80 milioane de euro un proiect imobiliar pe care după 8 ani de zile şi l-a adjudecat în contul creanţei la mai puţin de jumătate din valoarea finanţării, înregistrând contabil o pierdere de peste 40 milioane euro".

Nici Euro Insol şi nici practicianul coordonator Remus Borza nu pot fi suspectaţi de săvârşirea unei infracţiuni, fie ea şi de abuz în serviciu, câtă vreme toate măsurile şi actele de procedură emise de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar au fost confirmate de Adunarea Creditorilor cu majorităţi de 96% - 99% din întreaga masă credală şi validate definitiv de instanţele de judecată, apreciază reprezentanţii Euro Insol.

Aceştia au făcut precizări pe subiect, menţionând că, în anul 2007, BCR a creditat societatea INR Management Real Estate SRL cu suma de 80 milioane euro, în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare la Poiana Braşov şi Snagov.

Comunicatul Euro Insol explică: "Întrucât societatea debitoare nu şi-a îndeplinit obligaţiile de rambursare, creditoarea BCR l-a angajat în mai 2013 pe executorul judecătoresc Grigore George Cristian să înceapă executarea silită. BCR s-a obligat să plătească executorului judecătoresc un onorariu de succes de 4,5 milioane lei. Pe 19.08.2013, debitoarea îşi cere voluntar insolvenţa, fiind numit Euro Insol administrator judiciar. La 28.01.2014, judecătorul sindic a dispus intrarea în faliment a debitoarei INR Management Real Estate. Pe 15.05.2014, executorul judecătoresc Grigore George Cristian cesionează creanţa de 4,5 milioane lei deţinută împotriva BCR către Insolvency Recovery Solutions (un SRL obscur avându-l ca asociat pe Mitraşcă George Firicel) cu suma de 5.000 lei. În cadrul procedurii falimentului am organizat mai multe licitaţii publice la care nu s-a prezentat niciun ofertant. La a treia licitaţie din 23.05.2014, creditorul garantat BCR care deţinea 99% din întreaga masă credală a adjudecat activele în contul creanţei la suma de 42 milioane euro + TVA, banca înregistrând o pierdere de 43 milioane euro. În data de 27.05.2014, Insolvency Recovery Solutions S.R.L, prin intermediul BEJ Chiţu Laurenţiu Alexandru, a solicitat la Judecătoria Sectorul 6 încuviinţarea executării silite împotriva Băncii Comerciale Române SA în dosarul nr. 6404/303/2014. Prin Încheierea pronunţată la data de 29.05.2014, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de încuviinţare a executării silite. În data de 17.06.2014, Insolvency Recovery Solutions S.R.L, prin intermediul BEJ Chiţu Laurenţiu Alexandru a solicitat la Judecătoria Sectorul 6 încuviinţarea executării silite împotriva Băncii Comerciale Române S.A. în dosarul nr. 7329/303/2014. Prin Încheierea pronunţată la data de 24.06.2014, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de încuviinţare a executării silite. În data de 07.07.2014, Insolvency Recovery Solutions S.R.L a solicitat la Judecătoria Sectorul 3 încuviinţarea executării silite împotriva Băncii Comerciale Române S.A. în dosarul nr. 50541/301/2014. Prin Încheierea pronunţată la dată de 25.07.2014, instanţa a admis cererea de încuviinţare a executării silite (Parchetul ar trebui să verifice legalitatea pronunţării acestei încheieri, în condiţiile în care două instanţe diferite s-au pronunţat anterior în sensul respingerii).

În temeiul hotărârii pronunţată de Judecătoria sectorului 3, Insolvency Recovery Solutions S.R.L. execută BCR cu suma de 5,2 milioane lei, din care 563.228 lei reprezentând onorariu avocaţial (!).

În data de 27.07.2015, Tribunalul Bucureşti admite apelul BCR, anulează executatea silită şi dispune întoarcerea executării silite.

În mai puţin de o lună de zile, Mitraşcă George Firicel a golit conturile Insolvency Recovery Solutions S.R.L., transferând sau ridicând în numerar aproape 5,2 milioane lei, astfel încât BCR nu a mai putut recupera nimic. (Parchetul ar trebui să verifice modalitatea prin care s-a devalizat contul Insolvency Recovery Solutions S.R.L.)".

Reprezentanţii Euro Insol sunt de părere că toate contestaţiile şi căile de atac, 25 la număr, formulate de Insolvency Recovery Solutions S.R.L împotriva proceselor verbale ale şedinţelor Adunării Creditorilor debitoarei INR Management Real Estate şi împotriva măsurilor lichidatorului judiciar au fost respinse atât de Tribunal, de Curtea de Apel Bucureşti şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Pentru a sancţiona acest abuz de drept procesual", Euro Insol a formulat o cerere de despăgubire împotriva Insolvency Recovery Solutions S.R.L. Tribunalul Bucureşti, a obligat Insolvency Recovery Solutions S.R.L. la plata sumei de 3,9 milioane lei, reprezentând daune materiale şi morale.

Conducerea Euro Insol continuă cu prezentarea evenimentelor: "La 10.03.2016, BCR solicită Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii insolvenţei Insolvency Recovery Solutions S.R.L. Aflând de intenţia BCR de a-i deschide insolvenţa, în 09.03.2016 Insolvency Recovery Solutions S.R.L şi-a radiat sediul social din Bucureşti, mutându-şi sediu la Iaşi. Cu încălcarea art. 41 din Legea nr. 85/2014 pe 27.05.2016, Insolvency Recovery Solutions S.R.L. îşi cere insolvenţa la Tribunalul Iaşi, pentru a zădărnici executarea pornită de BCR. Pe 27.01.2016, DNA clasează plângerea împotriva BCR şi Euro Insol formulată de Insolvency Recovery Solutions S.R.L şi înregistrată la data de 30.07.2015. Prin Ordonanţa din data de 16.03.2016, Procurorul şef de Secţie din cadrul DNA respinge plângerea împotriva Ordonanţei de clasare nr. 680/P/2015 din 27.01.2016. Prin Decizia pronunţată de doamna judecător Camelia Bogdan din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în data de 10.06.2016 se admite plângerea formulată de Insolvency Recovery Solutions S.R.L. în sensul că trimite cauza la DNA în vederea completării urmăririi penale şi sesizează DIICOT privind potenţiale infracţiuni de spălare a banilor de către BCR".

Euro Insol subliniază că, referitor la decizia pronunţată de judecătorul Camelia Bogdan, va sesiza CSM "privind modul abuziv şi nelegal în care doamna magistrat a înţeles să instrumenteze această cauză": "Un judecător investit cu soluţionarea unei plângeri la ordonanţa procurorului de clasare a dosarului este ţinut să pronunţe soluţia raportat la probele existente la dosarul de urmărire penală, neavând posibilitatea (...) să încuviinţeze şi să administreze din oficiu probe noi. Or, contrar acestor prevederi, doamna judecător a emis mai multe adrese către BNR, BCR, Euro Insol, Tribunalul Bucureşti, DNA, DIICOT şi alte instituţii, excedând cadrului procesual reglementat de lege (...), doamna judecător s-a pronunţat pe cererile noastre de recuzare, evident respingându-le, deşi era obligată să înainteze spre imparţială şi legală soluţionarea acestei cereri unui alt complet".

Euro Insol spune că a valorificat în cadrul unor licitaţii publice, transparente şi competitive, plecând de la un raport de evaluare întocmit de Jones Lang LaSalle, activele din patrimoniul debitoarei în insolvenţă INR Management Real Estate, virând la bugetul statului peste 44 milioane lei cu titlu de TVA.

Reprezentanţii firmei de insolvenţă precizează că, până în prezent, din cauza contestaţiilor şi plângerilor formulate, nu a încasat onorariul de succes.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cum i-a acoperit ? Ca si cum si cumpara omasina noua, faci accident din vina ta si nu ai casco la un Mercedes.

    Euro Insol nu cred ca poate sa se pronunte in numele Bcr.

    Inteleg ca al treileaJudecator s-a pronuntat, e definitiva ? 

    Cred ca infractiunile potrivite sunt furt, abuz de putere si altele asemanatoare. In fond si la urma urmei, BCR a sustras de la ceilalti creditori niste active, asta ar fi ce a facut. Ca si-a recuperat o parte din bani inaintea altor creditori poate o exista o infractiune. Camelia Bogdan are apucaturi de procuror nu de judecator, cel putin in modul in care a fost inteleasa justitia in democratie. In statul de drept, ca si in comunism dreptatea se infaptuieste mai mult de procuror decat de judecator.

    1. de unde stia domnul Borza ca BCR a facut pierdere 40 de milioane.In 2014 nu ar trebui da aiba niciunfel de pierdere deoarece fiind in insolventa a fost provizionata in 2013.Daca n-a facut asa...da ce invat eu pe domnul Borza, cel care la Hidroelectrica a modificat raportul de Audit pe 2011:-)

      Cred ca Bursa ar face un mare serviciu public investigand infractiunile firmelor de tip Insolvency Recovery. Una din magariile maxime este ca vin cu acte doveditoare ca au cheltuieli de judecata de un milion de EURO pentru recuperarea a 10 LEI. Si bineinteles, Camelia Bogdan like, nu are nici o problema. Le-a tinut si la astia cursuri? Cat o fi costat?

      Pentru baietii destepti care folosesc termeni de business precum manelistii, banii din provizioane nu apar din senin, nu ti-i da o firma care organizeaza cursuri la Ministerul Agriculturii si nici nu vin dintr-o pensie de magistrat. Sunt banii bancii!!! 

      Provizioanele fac parte din pasivele numite datorii si se impart in singulare si colective. In 2016 aceste provizioane au fost recalculate pentru anii 2013 si 2014. Suma rectificata a fost echivalenta cu valoarea creantei BCR fata de Silver Mountains. Astfel pe 2013 a fost contabilizata o pierdere mai mare cu 75 milioane si pe 2014 una mai mica cu aceeasi valoare. Pentru detalii suplimentare adreseaza te la domnu Manea. Pentru curs de contabilitate iti stau cu placere la dispozitie. Te pup, Maidanezu Consecvent Virtual

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb