Deputaţii din cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorarea nejustificată a facturilor la gaze şi de complicitate la profiturile uriaşe ale "băieţilor deştepţi", din domeniul gazelor naturale. Reprezentanţii Comisiei parlamentare susţin că propunerea ANRE de aliniere a tarifelor la gazele naturale, obţinute din producţia internă, la nivelul importurilor din Rusia reprezintă o aberaţie economică şi juridică, la care Guvernul şi autoritatea nu pot oferi absolut nicio explicaţie.
Parlamentarii au solicitat ANRE justificarea preţului exagerat al gazelor naturale, în condiţiile în care ţara noastră asigură, din producţia internă, circa 65% - 70% din necesarul de consum, iar consumatorul intern plăteşte tarife mult mai mari decât în alte state ale Uniunii Europene, care nu au producţie internă de gaze, precum Austria, Cehia, Ungaria sau Bulgaria.
"Reprezentanţii ANRE nu au reuşit să explice membrilor comisiei, elementele constitutive ale necesităţii creşterii preţului la gaze naturale, costurile reale ale operatorilor din domeniu, sau prevederi din Tratatul de aderare, care ne-ar obliga la alinierea preţului gazelor naturale din producţia internă cu preţul gazelor importate", ne-a declarat Tudor Mohora, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.
Potrivit evaluărilor ANRE, preţul gazelor naturale din producţia internă se ridică la 495 lei/1000 mc, iar preţul de înmagazinare la 552,72 lei/1000 mc. Preţul de import este de 876, 20 lei/1000 mc, în timp ce preţul de import la înmagazinare este de 785,11 lei/1000 mc. Costul mediu al amestecului de gaze naturale din intern şi din import la intrarea în sistemul de distribuţie este de 702,37 lei, se mai arată în raport.
Domnul Mohora susţine că ANRE nu a reuşit nici să prezinte dovada unui angajament concret luat de ţara noastră faţă de Uniunea Europeană, pentru perioada de post aderare, prin care să se impună o nouă majorare a preţului la gaze.
Deputaţii au subliniat că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţia de majorare a preţului la gazele naturale, de la circa 60 de dolari (considerat preţ de dumping) la 140 de dolari/1000 mc, iar Comisia Europeană nu a solicitat un preţ de referinţă pentru gazele naturale, pentru simplul motiv că nici nu există la nivel european.
"Diferenţa foarte mare între preţurile percepute la consumator faţă de preţul gazului din producţia internă, circa 200 de dolari/1000 mc, nu poate fi pusă pe seama preţului gazelor din import (de circa 370 de euro/1000 mc), ci doar pe tendinţa de maximizare a profiturilor de către operatorii pe care acesta le are prin legea sa de funcţionate", au atras atenţia parlamentarii.
Tudor Mohora a mai precizat: "Preşedintele ANRE, Gergely Olosz, prezent la audieri, nu a putut să explice cine a solicitat majorarea preţului de producţie la
Membrii Comisiei parlamentare au cerut informaţii suplimentare conducerii ANRE, urmând ca în perioada următoare să stabilească măsuri de audiere şi a altor reprezentanţi ai autorităţii statului cu atribuţii în domeniu, precum şi de deschidere a unei cercetări cu privire la reglementarea preţului în domeniul gazelor naturale.
Tudor Mohora ne-a declarat că, parlamentarii au înaintat primului ministrul Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare de protest prin care solicită declanşarea unui control la ANRE, instituţie aflată în subordinea Guvernului.
Domnia sa ne-a precizat că modalitatea de autofinanţare a ANRE este "periculosă" deoarece autoritatea este "dependentă de sursa de venit" şi devine, automat, cointeresată de maximizarea profiturilor din gaze. În acest sens, deputaţii susţin că ANRE ar trebui să beneficieze, ca formă de finanţare, de un procent la profitul Romgaz, o societate care a înregistrat un profit de circa 250 de milioane de euro.
Tudor Mohora ne-a mai declarat: "S-a ajuns la această situaţie deoarece în spatele acestor afaceri se află nişte băieţi deştepţi, exact pe modelul celor din energie. În primă fază, ei au profitat de cerinţele UE de majorare a tarifelor, când practicam un preţ de 60 de dolari/1000 mc. Ne-am îndeplinit angajamentele şi am dus preţul la 130 - 140 de dolari/1000 mc. ANRE nu are documentele necesare prin care să explice alinierea preţului la gaze iar toată această situaţie reprezintă un abuz. Deşi plătim facturi umflate, Romgaz-ul a ajuns o companie subvenţionată de contribuabili, nu de stat, iar în scurt timp, gazul ar putea să devină un produs de lux pentru cetăţeni".
O altă acuză a deputatului este că ANRE îşi "arogă drepturi mai mari ca ale unui minister" şi are un comportament dublicitar deoarece, în privinţa preţului la gaze, dă recomandări privind nivelul preţului, dar aprobă orice majorare.
Deputaţii din Comisia de industrii şi servicii îl cheamă la raport pe Vosganian
Deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii au decis ieri să îl invite la audieri pe ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru a da explicaţii în legătură cu majorarea preţului la gaze, majorare pe care deputaţii o consideră nejustificată. Deciza a fost luată după ce membrii comisiei parlamentare l-au audiat, ieri, pe Gergely Olosz, preşedintele ANRE, fără să obţină un răspuns în ceea ce priveşte majorarea preţului la gaze.
Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, a afirmat, luni, în contextul unei audieri a preşedintelui ANRE că acesta nu are independenţă şi de fapt ministrul Economiei, Vosganian, a stabilit majorarea preţului la gaze. Iulian Iancu i s-a adresat preşedintelui ANRE: "Dumneavoastră nu aţi operat majorarea până când nu a ieşit domnul ministru Vosganian şi a spus explicit în faţa ţării că va creşte preţul gazelor".
Şeful ANRE, Olosz Gergely, a declarat, ieri, că majorarea tarifelor la gazele naturale din producţia internă a fost determinată de o directivă a Uniunii Europene şi de un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Moţiune simplă pe tema preţului la gaze
PSD şi PC au cerut ieri Guvernului, prin moţiunea simplă depusă la Senat,să negocieze cu Federaţia Rusă pentru stoparea creşterii preţului la gaze, păcură şi cărbune şi să prezinte în Parlament un program naţional de luptă împotriva sărăciei şi rapoarte asupra stării de sănătate a tinerei generaţii.
1. VOSGANIAN... CNSAS...
(mesaj trimis de investitorul în data de 21.02.2008, 12:53)
Avea dreptate Liviu TURCU cand semnala colaborarea lui Vosganian cu SECU ,datoriile catre BAIETII DESTEPTI (care sunt prezenti in firmele de pe piata energiei electrice precum si in cele din domeniul intermedierii tranzactiilor cu GAZ) CONSEMNATE in dosarelede la CNSAS ,atarna greu , iar ministrul e ATENT cu cei in cauza. Avea dreptate Basescu ATUNCI CAND isi exprima parerea la adresa lui Vosganian, armeanul. Va mai amintiti cum " latra" cand era in OPOZITIE in privinta masurilor economice pe care o sa le aplice LIBERALII cand vor veni la guvernare ? CURAT masuri liberale, atatt in domeniul energiei cat si cu TAXA AUTO !!! VIVAT VOSGANIAN LIBERALUL, fostul tovaras de nadejde, ciripitor si ce o mai fi fost !
1.1. Ciocoii! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de lupul sur în data de 22.02.2008, 18:16)
Sa ne spuna si cine sunt "baietii destepti de la care cumparam gazul rusesc la a3a sau a4a mana!
2. Mai bine mai tarziu decat niciodata !
(mesaj trimis de victor în data de 21.02.2008, 23:25)
Parlamentarii constata prea tarziu ca "ANRE lucreaza in interesul baietilor destepti". Li s-a spus de mai multe ori despre activitatea baietilor din energie" (gazul face parte din ramura "energie" d-le Mohora !), in anii de cand au fost trimisi inparlament . Prezentand constatarea asta ca pe o noutate dovedesc ca deabia acum se trezesc la viata. Si fac asta nu pentru ai adormi pe "baietii destepti", ci pentru ca se apropie alegerile parlamentare. Eu le doresc "somn usor" in continuare, sprijiniti de baietii destepti , dar nu pe scaunele palamentului ci acolo unde cred ei , onesti presupunandu-i, ca le este locul.