Scaunele: de Eugen Recep Tayyip Erdogan Ionescu

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 aprilie 2021

Cornel Codiţă

Degeaba îl acuză lumea pe Preşedintele Turciei. Textul piesei lui Eugen Ionescu spune clar, încă de la început, fără echivoc: în scenă nu sunt decît două scaune!! Este adevărat că pentru colonelul galant, pentru doamna oarecare, pentru împărat şi celelalte personaje invitate la reuniunea de importanţă piramidală, la care "Oratorul" urmează să anunţe "Mesajul", în scenă sunt aduse scaune peste scaune şi mereu alte scaune... fără oprire, pînă cînd spaţiul devine sufocat de prezenţa lor, iar "Bătrînul" şi "Bătrîna" se aruncă pe fereastră, foarte probabil pentru a nu încurca locul. Împrejurarea că invitaţii care sosesc şi sunt aşezaţi pe scaune aparţin unei lumi care nu coboară niciodată printre noi, invizibilă, insesizabilă, accesibilă aparent doar celor două personaje principale ale piesei nu schimbă cu nimic lucrurile. La fel nici faptul că, în final, "Oratorul" se dovedeşte a fi mut şi surd, iar mesajul aşteptat, mîzgălit în cele din urmă pe o tablă, nu este nimic mai mult decît o mîzgălitură, ceva în esenţă, implacabil, neinteligibil. Deşi aparent construite diferit ca scenariu, piesa lui Eugen Ionescu şi piesa montată de Preşedintele Turciei la Ankara pentru invitaţii săi europeni sunt cvasi identice în materie de deznodămînt şi mesaj.

Unde a greşit Erdogan? Nicăieri! Protocolul preşedinţiei Turciei a judecat şi a rezolvat situaţia în cel mai cartezian mod cu putinţă. Cu cine se întîlnea Preşedintele Turciei? Cu un alt Preşedinte! Cel al Consiliului Uniunii Europene, instituţia cupolă fără de care Uniunea Europeană însăşi nu există! Cine mai era parte din delegaţia europeană? Preşedinta Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii, adică un fel de Prim Ministru. Ok, de partea turcă a fost prezent Primul Ministru, omolog. Celor doi li s-a rezervat loc pe cîte o canapea separată, în imediata apropiere a celor două scaune "prezidenţiale". Păi... şi atunci... unde-i problema? Problema este în cartea de "filosofie" alambicat contradictorie după care se conduce birocraţia de la Bruxelles cea care, în plus, se crede buricul pămîntului plus alfa şi omega în materie... de orice, dar mai ales de "corectitudine politică". Lectura făcută la Bruxelles rezolvării protocolare marca Erdogan, de la Ankara, este cu totul şi cu totul diferită. După mintea birocratico-bruxelleză, Uniunea Europeană este un fel de balaur cu trei capete aşezate pe un singur trunchi. În consecinţă, indiferent cum s-ar numi unul sau altul dintre capete, nu poţi să îl aşezi pe unul pe un scaun şi pe celălalt pe o canapea, fără să comiţi actul criminal de a-l separa cu sabia de trupul din care se trage. Prin urmare, doamna von der Leyen ar fi trebuit aşezată fie în braţele preşedintelui Consiliului European, pe acelaşi scaun, sau viceversa!, fie pe un soi de scaun dublu, cu două locuri, unul pentru fiecare dintre cei doi, dar pe acelaşi palier şi în acelaşi rînd cu Preşedintele Erdogan! O soluţie care la Ankara a fost considerată absurdă, la fel ca şi piesa lui Ionescu.

Ei şi, care-i chichirezu? Ce ne interesează pe noi "bătălia protocoalelor" dintre Ankara şi Bruxelles? Exact ca şi în piesa lui Eugen Ionescu, miezul se află mult dincolo de aparenţele desăvîrşite ale absurdului. Descinderea în Turcia a două dintre cele trei capete ale balaurului UE şi discuţiile la cel mai înalt nivel cu oficialităţile locale indică o miză importantă, nu doar simple amabilităţi protocolare. Iar, miza este cu adevărat importantă. Uniunea Europeană ar fi vrut să semnaleze redeschiderea frontului cooperării cu Turcia, dar nu oricum, ci pe şina care duce către staţia finală a aderării depline. După brexit e mare nevoie de un alt "succes istoric". Sigur, acum, imediat, agenda este ocupată de treburile stringente, acordul de liberă circulaţie, un fel de spaţiu economic comun şi, desigur, gestiunea potenţialului de refugiaţi masaţi în campusurile din Turcia, care pot oricînd să se "scurgă" către graniţele statelor Uniunii Europene, dacă zisa Europă Unită nu pune banul jos, resursele pe care Turcia le cere pentru a acoperi efortul de "cazare" şi "gestiune" a milioanelor de suflete în căutarea raiului promis de Europa. Destinaţia lor finală nu a fost niciodată Turcia, ci Europa. În schimbul acestei "gestiuni" Turcia doreşte desigur, nu doar resurse financiare, ci şi alte avantaje şi privilegii în relaţia cu UE, în primul rînd politice. Turcia doreşte să fie tratată nu ca o "nefericită excepţie", ci ca matrice a unui "excepţionalism" istoric, care ţine, deopotrivă, de vocaţia ei europeană şi de cea de pivot-structurant al noii ordini regionale, cea care interesează zona Orientului Mijlociu Extins şi a Asiei Mijlocii. Spre deosebire de Uniunea Europeană, tratată atît la Moscova, cît şi la Washington ca un actor politic minor, Turcia este tratată de ambii jucători globali ca un asset strategic, fără de care "noua ordine mondială" nu poate fi concretizată în regiunea care marchează confluenţa, interferenţa şi contradicţiile dintre Occident şi Orient. Mesajul Preşedintelui Erdogan pentru oficialii Uniunii Europene este limpede şi clar precum cristalul. Turcia nu este dispusă să lase gestiunea relaţiei sale cu Europa pe seama birocraţiei de la Bruxelles, ci înţelege să o trateze la nivel guvernamental şi interguvernamental. Sofisticăriile şi aroganţele birocraţiei bruxelleze nu vor face politica Turciei şi nici nu vor avea ultimul cuvînt în organizarea soluţiei complexe a relaţiilor ei cu Europa! "Bătrînul" şi "Bătrîna" nu au decît să se arunce pe fereastră, dacă altă soluţie nu găsesc. Atunci, însă, şi prezenţa "Împăratului" pe scaunul pe care i l-a pregătit Uniunea Europeană, va rămîne un simplu miraj, iar naraţiunea politică care subîntinde eforturile de cooperare şi integrare a Turciei în UE, doar o mostră a ubicuităţii şi potenţei absurdului.

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ...

    1. esti f.complicata si ai f.mult timp sa tiparesti romane in locul nepotrivit.

      n-am reusit sa citesc intregul text. te rog sa nu mai revii, chiar daca Make te simpatizeaza. 

      Eu am numai vise pornografice si nu mai pot sa adorm dupa ce am citit tot si nu am inteles nimic. Mi-a prajit CREIERUL !

      "Salomeea" a devenit unitate de masura pentru nesimtire. Se pare ca Make este departe sa o simpatizeze. La un moment dat i-a si spus altuia: "Esti la fel de nesimtit ca Salomeea Romanescu".

      Cadoul spiritual nu este pentru cine nu il merita ci doar pentru Autor!V-am rugat sa nu va mai bagati nasul unde nu va fierbe oala. E cam greu de inteles un mesaj simplu exprimat. Merci!

      Se pare ca dumneavoastra va bagati nasul acolo unde intra musca in proverbul romanesc. Se pare ca nici Make si nici Autorul nu va agreeaza,. Pentru ca, stimata domnisoara care inca mai copilariti la 60 de ani, Salomeea Romanescu, sunteti o nesimtita.

      Aici nu este vorba despre nesimtire.Femeia nu are toate tiglele pe acoperis!

      Sunteti niste obsedati...o visati.In loc sa comentati editorialul comentati despre Salomeea Romanescu... Se vede ca va pare rau ca nu va dedica voua poemele ci doar Autorului.Gelozie! Nu va ridicati la nivelul genialitatii domniei sale.

      Chiar tu erai ala, te-a numit prietenul ei. iti amintetsi bine.

      Femeia invizibila de pe canapea

      Mi-ai luminat viaţa, Ai aprins scânteia, Pot vedea ființa ta. 

      Mă tot întreb cum nu simți,eu n-aș putea înlocui niciodată 

      adânc săpate frânturi de vis Veșnic gravate în inima mea, 

      Imi e dor nebunește de tine, Iubito portal neuitat vreodată!  

      Nu fi asa de sigura, grsesti!Iti e ciuda ca sunt tanara si fericita pentru ca sunt iubita, tocmai pentru ca eu copilaresc, nu am vreo sursa de stress..Nu poti intelege secretele energiei plasmei dinamice cu, are puteri exponentiale.

      Nu sunt romane ci parti din sufletul meu poetic. Asa ma exprim mai bine prin poezie. Nu cred ca e o crima sa fii creativ si sa ilustrezi artistic un editorial. Arta innobileaza!

      Intelegem,intelegem perfect!Iti lipsesc mai multe doage.Nu esti ocupata cu cainii?I-ai lasat in grija statului sau au decedat fiindca le-ai facut capul calendar?

      Ce parere buna ai despre tine,Salomeeo!!!

      Sa raspundme impertinenetelor chiar din politete?da, asa e frumos. Cateii au o mamica buna care se ocupa de ei cu iubire, au tot ce le trebuie..sunt fericiti asa ca si mine pentru ca sunt iubiti. Am grija si de toti ai familiei mele umane. Lucrez, creez , interpretez. Ce e mai minunat decat asta!? Asta e adevarata fericire sa lucrezi pentru a bucura sufletele celorlalti, sanantate sa servesti umanitatea pentru unitate, pace si sanatate. Fac multe alte activitati folositoarea omenirii la...

      Sufletul nostru este cel mai bun judecator. daca ne ascultam sufletul, constiinta putem deveni cea mai buna varianta a noastra! Un geniu. Fiecare poate deveni un geniu daca isi doreste acest lucru si actioneaza in sincronie cu dorinta.Daca nu as avea o parere buna despre mine si ceilalti as darama si nu as construi nimic pe lume. Cand scriem sau facem ceva trebuie sa ne gandim cui foloseste sa distrugem ceva, sa atacam, sa fim nepoliticosi, sa mintim. Profesoara de meserie dar si artist si om...

    ... arestarile rezevistilor (recente) din turcia sugereaza revenirea politicilor pretrump ... un fel de good cop (ue), bad cop (us) ... magulirea turciei vine mai degraba in contextul "ridicat" de pretentiile kievului ... impotanta devenind astfel securizarea marii negre ... se pare ca turcia isi vrea propriul rol ... in vreme ce politistul rau flirteaza cu kurzii ... este de inteles ca politistul bun sa mearga cu daruri ... ar fi recomandat ca romania sa invete ceva...

    1. ... pai daia in turcia se sta pe doua scaune ... rezervisti arestati "complotau" o alternativa la bosfor/dardanele zice-se ...

      ... eu cred ca este mai oportun a sta pe scaune ...

      Razboiul bate la usa si in pandemie?!

      Alexis de Toqueville impartea lumea in imperiul libertatii si cel al egalitatii insa uita de imperiul solidaritatii. Uniunea Europeana incearca sa fie o entitate, care are obiectiv inscris in tratat, crearea solidaritatii si a coeziunii economice, sociale si teritoriale insa cel mai important garantarea pacii pe continent! Nu putem distruge aceasta entitate pentru ca asa doresc doi lideri innebuniti de putere, Biden si Putin... ! Uniunea Europeana este... 

      Identitatea este una multipla...Poti fi simultan si oltean, si roman si european. Eu, personal, ma simt cetatean al lumii intr-o lume globalizata Elemente ale identitatii nationale, cum sunt: limba si religia ar putea deveni elemente ale unei civilizatii comune: limba comuna si religie comuna. Pacea cea mica se poate realiza politic dar pacea cea mare se realizeaza in timp... e nevoie de un mileniu pentru a se incripta o cultura a pacii! Despre acest subiect ar trebui sa discutam mai mult,...

      A primăverii Iubirii de pace Sămânță eternă

      Din marele Abis spre El 

      Zbura-voi în divina-mi grație. 

      Soare țel promis spre El 

      Dincolo de imaginație. 

      Raiul fi-va acolo nou Pământ! 

      Acolo dragostea e cea dintâi. 

      Raiul fi-va acolo nou Pământ! 

      Dincolo de mâine, mai întâi. 

       

      O iubire, o inimă, pe Pământ! 

      cum a fost dintr-u-nceput, 

      Suntem o... 

      ... o metoda dovetita - prin practica, penteru a intelege calea, este sa sa observ reactia oamenilor la opiniile mele ... daca enervez, insemna ca, in "casa" mea, subliminal, "traieste" o disonanta neinteleasa, neiertata ... iluminarea nu se atinge prin cursuri de weekend contracost ... iluminarea se atinge prin catharsis ... suplimentar, traind singur, in contemplarea (satisfactia) sineitatii proprii, traiesc in egoism ... sacrificiul propriului confort, pentru o alta fiinta...

      Cine isi serveste doar familia este un egoist. Brahmanii isi parasesc familia pentru a servi umanitatea. Cine isi serveste doar pe cei apropiati devine egoist. Cel mai nobil este sa servesti umanitatea ca totalitate....nu doar natiunea, regiunea, localitatea rudel, familia e si neamul. Iluminarea are loc prin adevarata cunoastere. Cunoasterea are loc si la nivel de suflet atunci cand esti elevat sufleteste ai acces la informatia din Akasha...Din 1996 m-am initiat in India cu Dalai lama, cu...

      ... cine isi serveste siesi este egoist ... inclusiv "spiritual" ... ieri am ajutat o batranica sa treaca strada ... dupa ce mi-a multumit politicos, mi-a atras atentia ca voia sa ajunga la magazinul de peste drum ...

      Venim pe terra sa servim pe altii si nu sa fim serviti. Cand servesti esti fericit. Dar este necesara prin cunoastere..si elevarea sufletului.

    Dle Codita

    Nu băgați în seamă rautatile. Unii de pe aici sunt mai obișnuiți cu "protocoalele " securității decât cu protocolul dintre oamenii de stat. Sunt perfect de acord cu d-voastra și trebuie să recunosc că nu știam aceste lucruri. Mulțumesc.  

    1. Nu avea nevoie de expert in protocol ci de bun simț! Acolo s-au întâlnit politicieni si evident președintele turc îl avea ca omolog pe Michel !

      Oricum numai ifosele sunt de ea !

      Un alt incapabil notoriu Draghi care stie doar să tipărească bani îi ia apărarea!  

    Ursula trebuia sa se aseze in bratele lui Erdogan.Se rezolva problema.

    Mesajul editorialului in structura de adancime este

    BĂTRÂNUL: Sistemul meu e perfect, o să vă convingeţi. 

    BĂTRÂNA (ca un ecou): Sistemul lui e perfect, o să vă convingeţi. 

    BĂTRÂNUL: Dacă îmi sunt urmate instrucţiunile. 

    BĂTRÂNA (ecou): Dacă îi sunt urmate instrucţiunile. 

    BĂTRÂNUL : Să salvăm lumea!... 

    BĂTRÂNA... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb