Schengen, doar cu respectarea MCV

Marinescu George
Ziarul BURSA #Politică / 16 ianuarie 2019

Aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie europeană, reprezintă una dintre problemele mult dezbătute de la preluarea, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Oficialii români, de la preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Viorica Dăncilă până la şefii coaliţiei de guvernare, susţin că aderarea la Schengen trebuie să fie o prioritate, numai că fiecare parte vede diferit realizarea acestui deziderat.

Dacă şeful statului se raliază poziţiei partenerilor europeni, exprimată săptămâna trecută la Ateneul Român de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi Donald Tusk - preşedintele Consiliului European, şi afirmă că intrarea în Schengen depinde în primul rând de capacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a îndeplini măsurile impuse în recentul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, premierul Dăncilă şi liderii PSD şi ALDE consideră că îndeplinim toate criteriile de aderare.

Cu toate acestea, oficialii români au primit, ieri, un nou mesaj extern prin care se solicită ţării noastre îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru aderarea la spaţiul Schengen. Aflat în vizită oficială în ţara noastră, preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor a declarat cu privire la spaţiul Schengen: "Am fost membru al Consiliului European şi între 2008 şi 2011, şi îmi amintesc dezbaterile referitoare la aceste criterii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a se putea integra în Spaţiul Schengen. Trebuie să fiu sincer, fostele criterii, stabilite în trecut pentru ţările care doreau să fie membre, au fost îndeplinite de către România, însă iată că, pentru România, Uniunea a impus condiţii suplimentare. Dacă România îşi doreşte să devină parte a Spaţiului Schengen trebuie, deci, să îndeplinească aceste criterii, însă Slovenia consideră că toate statele ar trebui să îndeplinească aceleaşi criterii. Îmi doresc realmente ca România să poată fi parte a acestei zone".

Practic, oficialul sloven susţine că ţara noastră trebuie să îndeplinească toate condiţiile impuse de UE, inclusiv să aplice măsurile trasate în raportul MCV din noiembrie 2018.

Referitor la acest aspect, după întâlnirea cu omologul sloven, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Toată lumea este de acord că locul României este în Schengen. Cei mai convinşi suntem noi, fiindcă aderarea României la Spaţiul Schengen ar îmbunătăţi clar securitatea Spaţiului Schengen. Însă, până acolo, este nevoie să convingem pe unii dintre prietenii şi partenerii noştri, dar este, în acelaşi timp, nevoie să facem noi câteva progrese. Dacă şi una, şi alta se vor întâmpla în viitorul apropiat, avem şanse bune să rezolvăm problema".

Şeful statului a menţionat că pentru a reuşi să aderăm la spaţiul Schengen până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, este necesar un consens şi o colaborare între toţi factorii de decizie de la Bucureşti şi Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oricit ar fi ea de mindra, n-are cum respecta valorile europene. Infractorii urmaresc doar jefuirea tarii, ba mai mult, acum cred ca li s-au deschis porti largi pentru a jefui Europa. Ajunsi la presedintitia Consiliului Uniunii Europene, gindul lor este de a transforma UE intr-un tarim al faradelegii, cum au facut-o si cu mindra tara romana. Si vor sa tavaleasca UE, astfel ca nu se mai inteleaga om cu om, sa ramina numai zdrentele din ea, saraca.

    Vor bogatiile UE, vor Schengen, nu vor MCV, vor dezmat, dar cine-i va lasa pe nebunii astia sa-si faca de cap!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb