SCHIMBĂRI CLIMATICE Tensiuni socio-economice în creştere

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 11 decembrie 2019

Tensiuni socio-economice în creştere

Schimbările climatice şi acordurile pentru combaterea încălzirii globale stârnesc tensiuni la cel mai înalt nivel. Problema este serioasă, dar în ciuda acestui lucru, nu toţi "marii actori" implicaţi doresc să îi găsească rezolvare. Interesele economice primează în continuare în anumite zone.

Uniunea Europeană nu va ezita să ia măsuri pentru a-şi proteja industriile de competitorii care nu respectă Acordul de la Paris din 2015 pentru combaterea încălzirii globare, a declarat comisarul pentru Climă, Frans Timmermans. Întrebat despre poziţia UE referitoare la aplicarea unei posibile "taxe pe carbon" importurilor de produse fabricate cu emisii ridicate de către competitori, Timmermans a spus: "Sper că nu va fi nevoie de o astfel de măsură, dar, dacă va fi necesar, nu vom ezita să o luăm". Timmermans a declarat în octombrie că UE a început o analiză referitoare la noua taxă, al cărei rol este să protejeze companiile europene de concurenţa incorectă prin creşterea costului produselor din ţări care nu iau măsurile adecvate împotriva schimbărilor climatice. China, exportator major de bunuri în UE, se teme că o astfel de taxă va mări preţurile produselor sale în Europa, informează news.ro. Subiectul a devenit o sursă de fricţiuni între China şi UE, într-o perioadă în care cooperarea lor este considerată ca fiind vitală pentru implementarea Acordului de la Paris. În timp ce o mişcare condusă de tineri, care se dezvoltă rapid, presează liderii să acţioneze, decizia preşedintelui american Donald Trump de a începe retragerea SUA din Acordul de la Paris umbreşte negocierile. Criza climatică şi schimbările tehnologice ar putea modela "o nouă generaţie de inegalităţi severe în dezvoltarea umană", se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Ele reprezintă schimbări care, necontrolate, ar putea declanşa o "nouă mare divergenţă" în societate în genul celei întâlnite înainte de revoluţia industrială, conform Raportului Dezvoltării Umane pe 2019. Schimbările climatice şi calamităţile "se desfăşoară, exploatează şi intensifică diferenţele sociale şi economice existente", se arată în raport. "La fel cum decalajul în standardele de viaţă de bază se reduce...abilităţile de care oamenii vor avea nevoie să concureze în viitor au evoluat", a declarat Achim Steiner, şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), referindu-se la educaţie şi tehnologie. În ţările cu o dezvoltare umană foarte mare, abonamentele la internet de mare viteză cresc de 15 ori mai rapid decât în ţările cu un nivel scăzut de dezvoltare umană, conform PNUD. Proporţia adulţilor cu studii superioare creşte de şase ori mai repede. Argumentând că "inegalitatea poate avea soluţii", PNUD stabileşte în raport opţiuni politice pentru combaterea factorilor care conduc la inegalitate.

Urgenţa climatică "nu este o problemă a viitorului, este un lucru care deja ne afectează", a declarat tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, la prima sa intervenţie în cadrul Celei de-a 25-a Conferinţe a ONU privind schimbările climatice (COP25) ce se desfăşoară la Madrid. Conform Agerpres, într-o dezbatere dedicată tinerilor, alături de alţi militanţi din diferite zone ale globului, Greta Thunberg a subliniat că "omenirea se confruntă deja cu perturbările climatice şi de aceea nu se mai poate aştepta". Activista suedeză care a provocat o mare expectativă la acest Summit asupra climei a cedat apoi cuvântul tinerilor militanţi pentru mediu invitaţi la acest eveniment, asigurând că "poveştile lor trebuie ascultate", în contextul în care "suntem ţinta unei atenţii mediatice" atât de mari. Într-un alt moment al intervenţiei sale, adolescenta suedeză s-a referit la populaţiile indigene al căror glas este, potrivit ei, "foarte important să-l ascultăm". Populaţiile indigene "sunt cele mai afectate şi expuse la consecinţele schimbărilor climatice, având în vedere că ele trebuie să se afle în echilibru cu natura".

---------------------------

Încălzirea globală ar putea duce la crize umanitare cu care lumea nu s-a mai confruntat de la atrocităţile din anii 1940, a atras atenţia Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. Nicio ţară nu va fi ferită de urgenţa climatică, a spus Michelle Bachelet, înainte de Ziua Drepturilor Omului, care va fi marcată astăzi. Ea a mai evidenţiat că drepturile oamenilor la viaţă, sănătate, alimente, apă, locuinţă şi dezvoltare sunt deja afectate de schimbările climatice: "Dintre numeroasele provocări la adresa drepturilor omului care au ajuns la metastază în primele două decenii ale secolului 21, urgenţa climatică globală reprezintă probabil cea mai puternică ameninţare la nivelul întregii lumi cu care ne confruntăm de la Al Doilea Război Mondial". Lumea are "o mare datorie faţă de milioanele de copii, adolescenţi şi tineri care s-au ridicat şi au vorbit" despre această criză, a adăugat ea.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb