• O companie din Dobrogea vrea să-şi transforme plantaţia experimentală de kiwi în scop comercial şi să vândă fructe, sucuri şi conserve pe piaţa internă
• În timp ce alte producţii tradiţionale au fost decimate de ploi, culturile de kiwi sunt rezistente şi nu necesită tratamente fito-sanitare
Tot mai mulţi producători agricoli au început să cultive culturi exotice, experimental, pe fondul încălzirii climatice din ultimii ani.
Unii dintre ei se gândesc, foarte serios, să înceapă şi producţia de plante exotice în scop comercial şi visează, pe termen mediu şi lung, să dea lovitura şi să înfiinţeze unităţi de procesare cu care să fabrice sucuri şi conserve.
Un exemplu în acest sens este SC "Ostrovit" SA, companie care, din 1995, a înfiinţat, în scop experimental, o plantaţie cu kiwi pe meleagurile dobrogene. Compania deţine o suprafaţă cultivată cu kiwi de două hectare şi a obţinut, până în prezent, o producţie de 2 tone la hectar.
"Pe viitor este posibil, dacă s-ar investi în această afacere cu kiwi, să putem produce fructe pentru comercializarea pe piaţa internă şi, de ce nu, fructe de kiwi pentru procesare, în vederea obţinerii de sucuri şi alte conserve", ne-a declarat Lucian Stoian, inginer în cadrul companiei. Lucian Stoian a precizat că, până în prezent, societatea nu a început să comercializeze kiwi pe piaţa internă.
• Planuri de viitor: sucuri şi conserve
Inginerul Lucian Stoian a menţionat că "Ostrovit" SA va încerca, pe viitor, să-şi crească suprafaţa cultivată cu kiwi şi să-şi optimizeze producţia: "Pe viitor se va încerca să se mărească suprafaţa cultivată cu kiwi. La densitate normală pe un hectar cultivat se pot obţine până la 12 tone de fructe".
Un avantaj al acestor culturi este, spune Stoian, faptul că plantaţia se întreţine uşor, iar costurile de producţie nu sunt mari. "Culturile sunt rezistente la ploi şi nu necesită tratamente fito-sanitare", adaugă inginerul.
Asta în condiţiile în care culturile tradiţionale, cum ar fi cele de grâu, au fost decimate de ploile din ultima perioadă, iar nivelul producţiilor riscă să fie şi mai redus din cauza dăunătorilor.
• Frigul, cel mai mare duşman
Cel mai mare duşman al culturilor de plante exotice este frigul din timpul iernii. "Problemele pe care le întâmpinăm sunt provocate de condiţiile climatice, în special de temperaturile foarte scăzute în timpul iernii, atunci când temperatura coboară şi la -25 grade Celsius", ne-a spus inginerul Stoian.
Tocmai din cauza gerului, spune Stoian, multe dintre plante nu s-au putut adapta, iar producţia este destul de mică, de numai 2 tone, faţă de densitatea normală la hectar, de 12 tone: "Producţia obţinută la hectar este de 2 tone, deoarece densitatea de plante este mică. Asta din cauză că, pe parcursul perioadei de la înfiinţare şi până în prezent, din pricina condiţiilor climatice, multe plante nu s-au putut adapta şi au pierit. Golurile din plantaţie au fost completate cu alte plante, dar acestea încă nu au început să producă".
• Experimente, încă din 1993
Plantaţia de kiwi a companiei "Ostrovit" a fost înfiinţată în scop experimental la iniţiativa profesorilor de la catedra de pomicultură a Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB).
De altfel, facultatea de Horticultură a fost pionierul acestui gen de culturi, înfiinţând, încă din 1993, o colecţie de soiuri de kiwi şi un câmp de selecţie cu peste 1.000 de hibrizi de kiwi rezistent la ger (Actinidia arguta).
Prof.dr. Florin Stanca, din cadrul USAMVB, ne-a declarat că Facultatea a primit, până în prezent, mai multe solicitări din partea producătorilor agricoli pentru consultanţă, îndeosebi pentru plantaţii mici, la nivel amatorial.
Florin Stanca susţine că procesul de înfiinţare este relativ rapid şi că primele producţii comercializabile pot fi obţinute în trei, patru ani de la plantare.
• Zone în care pot fi înfiinţate culturile exotice (kiwi, curmale, banane)
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au precizat că unele culturi de plante exotice pot fi aclimatizate în ţara noastră cu precădere în zona de sud, în Banat şi Dobrogea.
Prof. dr. Florin Stanca, din cadrul USAMVB, ne-a declarat că în zona de cultură a piersicului se pot înfiinţa, fără probleme, plantanţii de kiwi din speciile "Actinidia deliciosa" şi "Actinidia chinensis" (fructe cu pulpa verde, respectiv cu pulpa galbenă), plantanţii de curmal chinezesc (Ziziphus jujuba) şi plantaţii de kiwi (Diospyros kaki).
Florin Stanca a menţionat că, în celelalte regiuni pomicole, se pot înfiinţa plantanţii de kiwi rezistente la ger (Actinidia arguta) şi plantaţii de "banana nordului" (Asimina triloba).
1. Bravooooo!!!
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 21.07.2010, 00:19)
Felicitari!
Sa mai dati in continuare astfel de stiri pozitive.
Astea sterg orice alte greseli care mai apar in decursul timpului. E greu sa fii clar si concis totdeauna. Dar sa mai dati astfel de stiri.
1.1. Continuati.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de G.B. în data de 21.07.2010, 08:09)
Intentia de a dezvolta productia de kivi in Dobrogea este demna de a fi luata in seama si de altii..Autorul opiniei nu este specialist in domeniu dar crede ca inconvenientele climatice ale stepei dobrogene in ceea ce priveste arbustul exotic respectiv se pot rezolva. Prin ameliorari genetice sau prin interventii directe asupra mediului de dezvoltare anuala a arbustului respectiv.Va urez succes!
2. asa da!
(mesaj trimis de Cititor în data de 21.07.2010, 12:34)
Interesant articol si laudabila initiativa. Sa speram ca exemplul va fi urmat.