"Dragă Bancpost, te contactez pe această cale să-ţi comunic că eşti o mare greşeală. Eşti cea mai mare greşeală din viaţa mea. O greşeală pe care o plătesc cu vârf şi îndesat".
Cu aceste cuvinte îşi încep scrisoarea Adriana şi Dumitru Zamfir, clienţi Bancpost cu credit în franci elveţieni (CHF).
Debitorii în CHF se află într-o situaţie disperată, în condiţiile în care, la peste trei luni după ce francul elveţian a explodat, se anunţă o nouă criză a CHF, pe fondul evenimentelor din Grecia.
Sentimentul care se propagă din rândul debitorilor este unul de singurătate în mijlocul junglei, având în vedere că autorităţile nu au adoptat nicio măsură care să le vină în ajutor, în timp ce băncile, în majoritatea lor, par de neclintit, iar ratele lunare cresc într-un ritm alert, devenind de neachitat, în cele mai multe cazuri.
Încercând să iasă singuri din "nisipurile mişcătoare" în care se afundă tot mai mult, clienţii au ieşit în stradă, au boicotat băncile cu plăţi fragmentate, au creat grupuri pe paginile de socializare, transmiţând mesaje grăitoare, au pornit un proces de negociere colectivă cu operatorii bancari şi spun că nu se vor opri aici.
Pe internet curg rânduri întregi în care cei împovăraţi de datoriile la bănci îşi spun poveştile, simţindu-se trădaţi, înşelaţi şi părăsiţi de partenerii lor de cursă lungă.
Zilele trecute am primit la redacţie o astfel de scrisoare, în care doamna Adriana Zamfir, spune că este "îngenuncheată şi lovită" de bancă şi se arată dezamăgită şi nemulţumită de ofertele pe care aceasta i le-a făcut în timpul negocierilor şi de modul în care instituţia a colaborat cu domnia sa.
Clientul îi cere băncii să fie deschisă şi să găsească soluţii inteligente, participând la negocierile colective cu debitorii.
Menţionăm că, în prezent, reprezentanţii clienţilor cu împrumuturi în franci elveţieni, conduşi de Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), poartă negocieri cu unele dintre băncile care au acordat astfel de credite, printre care se numără şi Bancpost.
Aceasta din urmă a refuzat, iniţial, să participe la discuţii, după care le-a transmis consumatorilor că va fi prezentă la întâlnirile la care a fost invitată de grupul organizat în acest sens.
Ca răspuns la scrisoarea transmisă de Adriana Zamfir redacţiei, reprezentanţii Bancpost ne-au precizat: "Bancpost oferă încă din 2009 soluţii individuale pentru clienţii cu credite în CHF, în funcţie de nevoile şi profilul acestora, precum şi de caracteristicile creditului existent. Cu privire la situaţia semnalată de către dumneavoastră (n.r. Ziarul BURSA), cadrul legal nu ne permite să oferim detalii confidenţiale cu privire la clienţii noştri. Vă asigurăm că obiectivul principal al băncii este de a continua parteneriatul cu aceştia în cele mai bune condiţii, prin oferirea de soluţii individualizate şi cu respectarea prevederilor contractuale şi a legislaţiei în vigoare.
În acest sens, o invităm pe Doamna Adriana Zamfir în sucursala de care aparţine, pentru o discuţie detaliată cu privire la creditul contractat. Reamintim că, încă de la începutul anului, Bancpost a aplicat o reducere a dobânzii de 0,8% pentru întreg portofoliul de credite în CHF. În plus, pentru clienţii care întâmpinau dificultaţi în îndeplinirea obligaţiilor de plată, au fost acordate discount-uri suplimentare de dobândă prin negocieri individuale".
Redăm mai jos întreaga scrisoare pe care Adriana Zamfir o adresează Bancpost.
"Dragă Bancpost,
Te contactez pe această cale să-ţi comunic că eşti o mare greşeală. Eşti cea mai mare greşeală din viaţa mea. O greşeală pe care o plătesc cu vârf şi îndesat.
Am venit la tine acum 7 ani, crezând în tine şi în faptul că mă poţi ajuta, ajutându-te pe tine să câştigi, să ai profit. Era vorba despre o relaţie care să-mi permită mie să-mi iau o casă (era visul meu), un apartament mic îl aveam deja, iar tu să-ţi iei partea de profit din asta. În acest fel, tu supravieţuieşti în această lume, iar eu încerc să realizez ceva pentru care să plătesc toată tinereţea şi chiar viaţa mea.
Tu, însă, m-ai minţit, m-ai înşelat, ai acţionat cu mârşăvie. În această ţară, în care se fură, se minte, se încalcă legile, aşa firave cum sunt ele, tu ai venit cu un alt «minus».
Venind iniţial pentru a-ţi cere o sumă de bani să rezolv ceva cu ei, tu mi-ai anulat toate socotelile, făcând altele care păreau în beneficiul ambelor părţi. Mi-ai garantat, prin vorbele mincinoase ale servitoarei tale umile, o ofiţăreasă de credite disperată după comisioane, capabilă să mintă, să jure, să exemplifice, să se dea exemplu pe sine însăşi şi să-şi pună în joc credibilitatea şi respectul pentru tine, să te scoată în faţă, să avem încredere în tine - că ceea ce urma să-mi oferi este mai bun decât ceea ce ţi-am cerut eu şi cât de bine problema ar fi rezolvată dacă te ascultam pe ţine.
Cu încrederea că erai o instituţie care se supunea unor legi, care funcţiona după ele, ne-am împrietenit. Iar după ce mi-ai câştigat încrederea, ai acţionat mişeleşte.
Soluţiile tale în 2010, pe care eu le-am acceptat, şi anume: o perioadă de graţie de 1 an (perioadă în care tu m-ai pus să plătesc jumătate de rată care era partea ta - dobânda), apoi o perioadă de reeşalonare mai lungă, ca să fie rata mai mică.
Parteneriatul nostru în 2008 era pentru 15 ani. Doi trecuseră, unul s-a dus pe apa sâmbetei dându-ţi ţie bani fără că datoria mea să scadă cu un CHF. Ţi-am cerut 19 ani, tu mi-ai dat 17 ani, deoarece atâţia urmau să treacă până soţul meu va fi împlinit 60 ani. Rata a scăzut cu 80 CHF, de la 650, la 570. Am vrut să găsim împreună o soluţie benefică, să-mi transformi creditul în lei. Iar tu mi-ai cerut să-ţi mai aduc o casă, poate a părinţilor sau a unei rude. Cum ai putut să te gândeşti că dacă eu am riscat, convinsă de minciunile tale, dându-ţi casa mea drept garanţie şi aproape tot salariul meu câştigat cu efort maxim (străbătând 120 km zilnic dus-întors până în oraşul în care lucrez, muncind continuu la job, dar şi extra-job să-ţi pot face faţă, familia mea, făcând şi ea eforturi de înţelegere, sacrificiu şi nu numai), tu îndrăzneşti să ceri şi casa pe care părinţii meu au plătit-o în 15 ani? De ce vrei mereu mai mult, şi mai mult, foarte mult?
Nu crezi că este mai bine să fii respectată, accesată în caz de nevoie şi să ai clienţi serioşi, care să găsească la ţine rezolvarea problemelor şi nu cauza lor?
Ce vină avem noi că ţara este condusă de nişte impertinenţi, nesimţiţi, hoţi, escroci, care sfidează legile, instituţiile statulului care au un rol, dar şi pe oamenii pe care îi ţin acolo, sus, să benchetuiască? Iar tu eşti lăsată de capul tău, fără să fii strunită şi... educată.
În frunte cu părinţii tăi (banca-mama şi tatăl tău BNR), tu eşti lacomă şi vrei mereu mai mult, foarte mult, maxim.
Acum, când lucrurile au luat-o razna, tot din cauza lăcomiei unora ca tine, tu nu vrei să împărţim împreună acest necaz în care ne aflăm amândouă, ci doar mă loveşti, mă îngenunchezi şi îmi determini familia la sacrificii enorme, astfel încât doar tu să câştigi.
Eu vreau să rămân alături de tine toată perioada rămasă, de 13 ani, dar vreau că tu să mă ajuţi. Astfel, amândouă avem de câştigat, dar şi piaţa de servicii, de consum pe lângă noi. Tu ai multe case luate şi te joci cu ele luându-le unora şi dându-le altora, înrobindu-i şi pe aceştia din urmă, care poate sunt puţin mai norocoşi, deoarece statul îi susţine puţin, de fapt îi susţine, garantându-ţi ţie nişte câştiguri. Eu nu vreau să-ţi dau casa, nu vreau nici să-mi iei casa. Eu vreau să-ţi pot plăti ţie datoria, în acelaşi timp să pot trăi şi eu decent, iar copilul meu să aibă acces la educaţie, să investesc în el, iar el să devină un om al viitorului capabil, bine pregătit, cu o viaţă decentă şi, poate, să reuşească mai bine cu ajutorul tău. Aşa ar fi bine pentru ţine pe termen lung, ai prospera şi ai avea o viaţă lungă.
Cerându-ţi din nou ajutorul, o cale de mijloc ca să ieşim amândouă bine din acest cutremur financiar, tu mi-ai oferit aceleaşi soluţii expirate, ineficiente şi nesimţite aş spune, că acum 5 ani: perioadă de graţie, reeşalonare, denominarea creditului în lei la cursul actual, cu garanţii suplimentare.
Cum crezi că tu că un om care plăteşte o casă toată tinereţea lui va avea de unde să-ţi aducă altă casă ? Dacă ar avea-o, nu ar mai fi bătut palmă cu ţine. Şi dacă toţi am fi făcut aşa, tu n-ai mai există. Cum crezi tu că pot reeşalona acum creditul, când tot tu mi-ai acordat un maximum de 17 ani în 2011? Sunt deja în perioada maximă, ai uitat? Sau nici nu te-a interesat să vezi care e situaţia mea?
Te rog, dragă bancă, încearcă, ca acum, pe ultima sută de metri, să vii la întâlnire cu noi, cei care am crezut în ţine şi în ceea ce reprezinţi, întâlnire cu noi prin reprezentanţii noştri - Grupul Clienţilor cu credite în CHF, AURSF etc. - mandataţi să vorbească cu tine, să te convingă că şi tu trebuie să cedezi puţin pentru un viitor câştig, nu să fii inflexibilă pentru un câştig pe termen scurt şi o pierdere de imagine de proporţii uriaşe.
Fii rezonabilă şi vino cu o soluţie adecvată, care să sprijine cu adevărat. Ia exemplu de la alte colege ale tale mai înţelegătoare şi mai capabile, dar şi de la cele încăpăţânate şi agresive, care şi-au găsit sfârşitul nefiresc de repede.
Haide să ne întâlnim la jumătatea drumului numit risc, să facem leii noştri puternici, eu să devin mai puternică, ca să-ţi plătesc fără probleme în următorii 13 ani, dar pentru asta să pot trăi decent, împreună cu familia mea.
Dacă te-ai comporta aşa cum se întâmplă într-un cuplu, fiecare manifestând înţelegere, sprijin, susţinere, compromis, acest «mariaj» ar funcţiona şi am rezolva problemele. De ce să aruncăm pur şi simplu, când putem repara?
Haide, bancă, fii deschisă şi găseşte soluţii inteligente, potrivite, care să te ajute şi să mă ajute. Altfel, poate vreo soră a ta o va face pentru mine, iar tu vei avea de pierdut. De ce să fie aşa?
Partenerii tăi, Adriana şi Dumitru Zamfir"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 07:05)
Partenerii nepregatiti de cursa intinsa de banca nu pot fi numiti parteneri. Eu zic sa dati faliment impreuna.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 09:02)
Spusa de un Roubini autohton, in timp ce mesteca seminte in fata calculatorului. Guran a nascut pui.
1.2. umorul este o greseala (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 28.04.2015, 09:14)
A aborda cu umor o banca sau niste functionari bancari est o greseala fara nici o scuza. In romania logica bancara este cea hotului care scaa neprins si isi freaca mainile cu bucurie ce afacere grozava a facut. Calitatea functionarilor bancari a scazut uimitor, bancile fiind acum populate cu derbedei cu studii putine, cultura putina, caracter deloc si eventual ceva rubedenii instelate. Umorul nu va impresiona aceste scursuri dupa cum nu le vor impresiona nici un proces, o cercetare penala sau catva ani de puscarie. Acum se simt inca protejati sa faca orice. Din fericire, lucrurile se schimba.
1.3. anonim (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 10:15)
cata dreptate ai...nici puscaria nu ii mai impresioneaza
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2015, 10:14)
...pui fara cap.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 08:04)
Corect.
3. Greseala se plateste
(mesaj trimis de Una în data de 28.04.2015, 11:44)
Eu am luat un credit de 9.000 lei la o banca greceasca, cu dobanda variabila. Trebuia sa returnez 12.000 lei. M-au anuntat ca s-a modificat dobanda si am de returnat 180.000 lei. In ajutorul meu (si al multor altora in situatia mea) nu a mai sarit nimeni. N-oti vrea sa facem cheta?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 14:42)
Postacii bancii lanseaza scenarii. Sa presupunem ca ar fi adevarat. Ce vina au cei imprumutati in CHF? Situatia lor e cu mult mai grava (la 9.000 lei ar fi trebuit sa returneze din start 18.000, acum au de returnat 40.000), dar fiecare cat pricepe. Cearta-te cu banca si vezi mai degraba cum a putut creste dobanda, unilateral. Poate ai clauze abuzive, mai stii?...
3.2. ha...ha (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de xy în data de 28.04.2015, 23:13)
mai taie... 1(un) 0
3.3. vina e ca sunt prosti (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de eu insumi în data de 29.04.2015, 18:42)
daca banca a riscat si a jucat la (sa zicem) patru capete, impartind riscul si dand credite in lei, euroi, dolarei si franci, tu, idiot cretin lobotomizat si care iti amanetezi viitorul si dreptul de a gandi, de ce nu ai luat un credit in patru monede diferite, jucand ca banca, care, teoretic, e mai putin proasta ca tine. domnia si prostia se plateste, vorba unei natii defecte.
eu insumi
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2015, 18:16)
vezi ca ai gresit! ai pus un i in plus la titlu ( este vorba de i-ul final) in rest remarc spiritul dau de latin profund: ce bine ca moare capra vecinului!!!!
4. pt. una
(mesaj trimis de doua în data de 28.04.2015, 13:54)
Una, chiar daca te crezi "unica" asta nu inseamna ca problema ta e mai grava sau mai importanta decat a altora. Inainte "sa arunci cu cheta" ar fi trebuit sa vezi ca oamenii astia - pentru prima data , constituiti intr-un grup organizat, incearca sa lupte impotriva nedreptatilor bancilor, a clauzelor care au dus si la cresterea sodului tau in mod abuziv. Bancile trebuie sa-si curete mizeriile, sa aduca contractele de credit la standardele legale ale fiecarui contract. Dar tu, UNA, te-ai parasit singura. Bunul simt spune sa te feresi de raul facut si sa-i feresti si pe altii. Daca nu te-ai inecat, nu are rost sa-i privesti pe cei din apa cum se scufunda. Viata lor nu conteaza. Doar esti UNA! Asa suntem, si ne mai plangem de ce ni se intampla atatea . Ei, spre deosebire de tine, nu au nevoie de cheta. Tu, ai nevoie de multa mila. Si de altceva! Care se da acasa si pe care o dobandesti la scoala. Daca ai! Te saluta DOUA!
5. Mesaj patetic
(mesaj trimis de Cris în data de 28.04.2015, 15:02)
Mesaj patetic plin de poetism dar lipsit total de efecte practice. Egal cu ZERO. E plina Romania de poeti rupti in cour de foame.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 15:53)
Cretinel. sa inteleg ca preferi un cocktail Molotov?! Daca ii mai descrieti pe clientii vostri, de pe urma carora traiti, drept "rupti in cour de foame", se va trece cu siguranta la etapa dura, fara urma de poezie.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 17:40)
citesc comentariile si imi sare in ochi cinismul postacilor bancari, modul in care isi degradeaza in scris clientii...cred ca Bursa ar trebui sa interzica acestor postaci sa mai isi mai publice mizeriile. posibilitatea data cititorilor de a comenta este menita sa imbunatateasca o calitate a dezbaterii, nu o sa o coboare si din pacate asta fac postacii bancilor.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Cris în data de 28.04.2015, 18:26)
Asa e in Romania - bancherii nu mai pot de grasi, iobagii nu mai pot de FOAME. Ce e de facut?
8. Lacomia se plateste
(mesaj trimis de Ion în data de 28.04.2015, 19:35)
Nimeni nu va obligat sa faceti credite. Puteati sa stati in chirie cativa ani pana cumparati cu banii jos.
Iar sentimente si patetisme nu va scuza acum cand pretindeti ca altii, omeni nevinovati de lacomia voastra, sa plateasca in locul vostru.
Asumativa raspunderea, nu banca e hotul ci fiecare din creditatii care cer ieftiniri si reduceri !
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 19:53)
Amice, esti un idiot! Iata cum Moise naste pui vii! A merge la banca sa iei un credit nu poate fi blamabil. In rest, discutam de clauze abuzive intr-un contract dintre un profesionist si consumator.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 19:55)
Ah, uitasem, mai treci pe la scoala! Seara, cand iesi din banca. Rau au mai ajuns bancile...
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 23:17)
bull's eye!!!
8.4. ca sa nu mai spun (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de alex în data de 28.04.2015, 23:44)
ca astia care se plang acum nu se gandesc la amaratul care a avut cu 1000 de dolari mai putin si care a ramas atuni pe dinafara pentru ca au sarit ei si au plusat.
iar acum se duc sa se planga exact la amaratul pe care l-au lasat in chirie ca, vorba aceea, el nu "a fost destept" sa ia "in franci".
8.5. Felicitari! (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de ana c. în data de 29.04.2015, 13:56)
in sfarsit iata unul care a pus punctul pe i ! Bula imobiliara a fost creata de cei care s-au imbulzit sa ia credite, oricum, oricat, cat mai mult cu putinta, astfel, cei care pusesera un ban deoparte s-au trezit ca nu le mai ajung pentru ce-si propusesera sa cumpere. Bravo alex!
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2015, 16:03)
problema este ca omul nevoiasi se increde in ei...au crezut inbanca respective...si uite unde au ajuns
ma numar si eu printre ei, am patit-o pe pielea mea...stiu ce inseamna ca rata de la 520 in urmatoarele doua luni sa sara la 900...nu este drept si corect ceea ce se intampla...iar anul acesta iar o lovitura mare, valuta de la 3,80 sa sara direct la 5 lei si ceva un chf, ca pana la urma sa se stabilizeze la 4,3
inteleg este moneda neutra, si nu se baga nimeni
dar oare bnr-ul in aceste situatii ce pazeste.. ma intreb si eu
de ce nu se ia nici o masura...este clar k acesti oamnei nu au luat creditul de a se distra cu banii...ci au vrut un acoperis deasupra capului.. dc unele bancii au cazut deacord cu clientii si bancpostul nu poate, nu vrea
sunt prea multe intrebari fara raspuns.... dar ma intreb k oare kt mai fac fata sa platesc atatia amar de bani degeaba?
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2015, 16:03)
problema este ca omul nevoiasi se increde in ei...au crezut inbanca respective...si uite unde au ajuns
ma numar si eu printre ei, am patit-o pe pielea mea...stiu ce inseamna ca rata de la 520 in urmatoarele doua luni sa sara la 900...nu este drept si corect ceea ce se intampla...iar anul acesta iar o lovitura mare, valuta de la 3,80 sa sara direct la 5 lei si ceva un chf, ca pana la urma sa se stabilizeze la 4,3
inteleg este moneda neutra, si nu se baga nimeni
dar oare bnr-ul in aceste situatii ce pazeste.. ma intreb si eu
de ce nu se ia nici o masura...este clar k acesti oamnei nu au luat creditul de a se distra cu banii...ci au vrut un acoperis deasupra capului.. dc unele bancii au cazut deacord cu clientii si bancpostul nu poate, nu vrea
sunt prea multe intrebari fara raspuns.... dar ma intreb k oare kt mai fac fata sa platesc atatia amar de bani degeaba?