Scrisoare deschisă adresată ministrului finanţelor Ioana-Maria Petrescu

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iulie 2014

Stimată doamnă Ioana-Maria Petrescu, publicăm cu plăcere replica pe care ne-a remis-o Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice pe care îl conduceţi în calitate de ministru, deoarece o luăm ca semn al unui respect deosebit pe care îl purtaţi ziarului BURSA, căci televiziunea de pe care, iniţial, a fost lansat public zvonul că aţi fi fiind fiica directorului ORNISS Marius Petrescu - o televiziune binecunoscută - deşi a făcut-o cu două zile înaintea noastră, a rămas fără nici o replică, fapt pe care l-am interpretat, în mod greşit, drept confirmare a zvonului, dar, acum, ne dăm seama că doar aţi ignorat-o.

În calitate de autor al articolului "BABA ŞI MITRALIERA/Informaţiile secrete ale Ioanei Petrescu", observ că Replica Ministerului dumneavoastră operează o uşoară distorsiune în raport cu textul meu, pentru că niciunde nu am afirmat că tatăl dumneavoastră "ar fi beneficiat de un ajutor financiar, acordat de Guvernul Adrian Năstase", ci am spus că Marius Petrescu este cel care a beneficiat de ajutor, ceea ce nu este fals, pentru că am copia Hotărârii nr. 1400 din 04/12/2003 în faţa ochilor.

Întrucât Replica Ministerului precizează că "directorul ORNISS, Marius Petrescu, nu este tatăl ministrului Ioana-Maria Petrescu şi că între cele două persoane nu există nicio legătură de rudenie", concluzia Biroului dumneavoastră de presă că aş fi menţionat că tatăl dumneavoastră ar fi beneficiat de acel ajutor, este rezultat al unei speculaţii care îi aparţine.

Apreciez drept constructivă observaţia că "se impune verificarea informaţiilor anterior transmiterii lor opiniei publice", ca şi amabilitatea indicării adresei internet unde poate fi consultat CV-ul doamnei Ioana-Maria Petrescu, pentru că aşa trebuie făcut, aşa o cer şi colegilor mei din Redacţie să o facă şi aşa am şi făcut: l-am consultat anterior publicării articolului.

Dar nu am găsit, acolo, nimic despre părinţi, ba chiar, nici o menţiune despre fapte biografice mai vechi de 14 ani, deşi circulă zvonul că ministrul ar fi în vârstă de 34 de ani (poate fi, din nou, un zvon fals, pentru că, în CV, nu apare nici data, nici locul naşterii, astfel că singurul lucru cert este că se află pe planetă de 14 ani, ceea ce cred că aduce prejudicii de imagine ministrului).

Situaţia îmi îngreunează activitatea jurnalistică, deoarece publicul nostru, alcătuit din oamenii de afaceri, se simte îndreptăţit să cunoască personalitatea care administrează treburile Ministerului Finanţelor, aşezat sub microscopul afaceriştilor, întrebându-se, legitim, dacă este în regulă această numire în funcţie a unei tinere necunoscute, despre care aflăm că ar fi studiat în străinătate până de curând, fără să ştim pe banii cui şi dacă nu cumva este un "produs al laboratoarelor serviciilor de informaţii", cum lumea este foarte dispusă să creadă, ori de câte ori are loc o astfel de neexplicată promovare, mai ales promovarea cuiva cu pete albe întinse, pe harta unei biografii restrânse (de fapt, personal, n-aş avea nimic contra unui astfel de "produs", dacă el nu este "pilotat", ci un bun ministru).

Misterul pare să fie întreţinut pentru a ascunde ceva şi lasă drum "intoxicării" cu informaţii false, ca să abată atenţia de la adevăr.

Ceea ce s-a şi întâmplat.

În lipsa informaţiilor, cititorii suspectează că aţi fi fost "adoptată" de "grupul de la Cluj", sau de "grupul de la Timişoara", sau de cine ştie ce altă facţiune din PSD, ori că parveniţi pe filiera Dacianei, soţia premierului sau că, în mod paradoxal, v-aţi afla în conexiune cu Adrian Sîrbu cu relaţiile lui din PSD şi întregul peisaj politic, la al cărui grup de presă apelaţi ori de câte ori simţiţi nevoia comunicării publice, atât în faza în care eraţi complet necunoscută, cât şi după ce aţi devenit ministru, deşi, în două rânduri, deja, premierul Victor Ponta a declarat că, în spirit socialist, i-a cerut aceluia să-şi plătească taxele.

Articolele dumneavoastră, publicate de organele de presă ale lui Adrian Sîrbu, vă desconspiră inconsecvenţe de fond, care neliniştesc mediul de afaceri.

În articolul "Cumpăraţi-mi usturoiul, vă rog! Nu am vândut nimic azi!", scriaţi, apropo de o bătrână necăjită:

" Ce este de făcut? O soluţie simplă şi cu efecte pe termen scurt ar fi să faceţi ce am făcut eu: cumpăraţi tot usturoiul şi trimiteţi bătrâna acasă la nepoţi. Dar nu rezolvaţi problema. O soluţie mai bună ar fi ca toţi contribuabilii să îşi plătească impozitul, să avem destui bani pentru a plăti pensii mai mari şi pentru a oferi servicii de calitate pensionarilor. Cumpără usturoiul, pentru că eşti om! Plăteşte impozitele, pentru că eşti cetăţean şi eşti de două ori om astfel!"

Ei bine, dacă "staţi toată ziua cu nasul în statistici", după cum v-aţi exprimat în acelaşi articol, atunci v-ar fi uşor să constataţi că ziarul în care v-aţi publicat articolul, face parte dintr-un grup de presă - MEDIAFAX GROUP S.A. - care figurează, pe site-ul ANAF (din subordinea dumneavoastră), cu datorii restante de 4.426.246 de lei, în martie 2014 (adresa internet unde situaţia datoriilor acestora poate fi consultată este http://static.anaf.ro/static/pdf/Lista_ORBSm_19.06.2014.pdf).

Întregul tabel al datoriilor MEDIAFAX GROUP S.A., afişat de ANAF, arată, însă, aşa:

- 4.426.246 lei (Lista contribuabililor care înregistreză obligaţii restante la bugetul de stat la data de 31.03.2014);

- 939.990 lei (Lista contribuabililor care înregistreză obligaţii restante la bugetul asigurărilor sociale de stat la data de 31.03.2014);

- 22.872 lei (Lista contribuabililor care înregistreză obligaţii restante la bugetul asigurărilor pentru şomaj la data de 31.03.2014);

-293.020 lei (Lista contribuabililor care înregistreză obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate la data de 31.03.2014).

Desigur, dacă aceşti bani ar fi plătiţi, batrânica dumneavoastră n-ar mai avea nevoie să vândă usturoi.

De altfel, reprezintă ştire publică faptul că firmele lui Adrian Sîrbu sunt controlate sub suspiciunea de evaziune fiscală, iar el însuşi este orientat pe o filosofie fiscală contrară disciplinei, nu doar ilustrată în afacerile sale, ci explicit declarată cu aproape 20 de ani în urmă - că nu-şi va plăti taxele.

Probabil că la acea dată eraţi în vârstă de aproximativ 15 ani şi nu vă interesa subiectul.

Stimată doamnă ministru Ioana Petrescu, să lansaţi un îndemn la disciplină fiscală, printr-un vehicul mediatic al unui afacerist indisciplinat, reprezintă o inconsecvenţă de fond, de natură să vă aducă prejudicii de imagine.

Prejudiciile sunt mult mai grave decât dacă aţi fi fost fiica lui Marius Petrescu(care, în definitiv, beneficiază de prezumţia de onorabilitate, fiind un funcţionar de stat în funcţie - desigur, de suspiciunea de imoralitate, pentru ajutorul de stat primit, nu poate fi exonerat).

Prejudiciile sunt mult mai grave deoarece lăsaţi puternica impresie că judecaţi cu două măsuri, că una afirmaţi şi alta faceţi şi că operaţi discriminări după afilieri şi afinităţi, deşi în declaraţiile explicite, afirmaţi că vreţi să asiguraţi egalitate de tratament în mediul de afaceri şi tuturor contribuabililor.

Cu toate acestea, aţi ales să reacţionaţi la articolul "BABA ŞI MITRALIERA", iar nu la solicitarea oficială, pe care v-a trimis-o redactorul şef al ziarului BURSA, la 8 mai 2014:

"Către Ministerul Finanţelor

În atenţia doamnei Ioana Petrescu, ministru

Stimată doamnă ministru,

Vă rog să aveţi amabilitatea să ne transmiteţi opinia dumneavoastră în cazul descris mai jos.

Ce înţeles au spusele dumneavoastră în privinţa fiscalizării economiei, rostite la o conferinţă organizată de un ziar care nu-şi plăteşte taxele către stat?

În opinia noastră, cel mai probabil se va înţelege că îndemnurile dumneavoastră la plata impozitelor vor căpăta înţelesul următor: "Proştii plătesc. Deştepţii ţin conferinţe!"

Credem că un astfel de discurs nu este caracteristic unui ministru de finanţe.

V-am rămâne îndatoraţi moral, dacă ne-aţi împărtăşi opinia dumneavoastră.

Vă mulţumesc pentru răspuns!

8 mai 2014

Ancuţa-Carolina Stanciu

Redactor şef

Ziarul BURSA"

De atunci, au trecut mai mult de 30 de zile şi nu am primit nici un răspuns.

Am crezut că, pur şi simplu, refuzaţi să intraţi în raporturi cu noi, în pofida relaţiilor bune dintre Ministerul Finanţelor Publice şi publicaţia BURSA, menţionate chiar şi în Replica de acum, relaţii de două ori bune, atât ca ziar onest, care publică ceea ce crede (şi aici este momentul să-mi afirm regretul că am dat curs "intoxicării" privitoare la raporturile dumneavoastră de rudenie), cât şi în calitate de contribuabil corect.

Am crezut că, deşi conform zvonurilor, sunteţi foarte tânără şi ar urma să aduceţi un suflu nou, de echitate, sunteţi, de fapt, "pilotată" să perpetuaţi inechitatea şi corupţia.

Convingerea ne-a fost consolidată şi de declaraţia dumneavoastră, de după întâlnirea de la Cotroceni, că aţi plănuit o conferinţă despre CAS, în colaborare cu aceleaşi organe media ale lui Adrian Sîrbu.

Cred că articolul "BABA ŞI MITRALIERA" vă oferă oportunitatea, nu doar să infirmaţi că aţi fi fiind fiica lui Marius Petrescu, ci să vă dezvăluiţi publicului biografia de până la vârsta de 20 de ani, să aflăm cine v-a finanţat studiile şi în ce cuantum, care este realitatea din spatele promovării dumneavoastră în funcţia de ministru (la o vârstă la care nu aveţi cum să vă amintiţi declaraţii de filosofie fiscală vechi de 20 de ani) şi să vă explicaţi ceea ce pare să fie toleranţa la indisciplina fiscală.

Redacţia ziarului BURSA şi eu însumi aşteptăm aceste informaţii, fie în scris, aşa cum ne-a parvenit şi Replica Birolului de presă, fie, vă rog, să interpretaţi această Scrisoare deschisă, drept respectuasă solicitare pentru un interviu, pe subiectele menţionate şi oricare dintre variante aţi alege, să aibă loc suficient de curând, ca să ne menţinem înţelesurile la contextul actual, evitând suprapunerea peste alte dezvoltări, fie în cariera dumneavoastră, fie de pe scena politică ori mediatică.

Cu stimă, MAKE (Florian Goldstein), PREŞEDINTELE Grupului de Presă BURSA

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Putini sint contemporanii care pot face atit de elegant si de meritat de rahat un oficial!

    As dori sa salut, pe linga virtuozitatea semantica, joaca zglobie cu tropii si claritatea cristalina, fermitatea punerii degetului pe rana. 

    Constat ca Guvernul a impus un standard de resume pe site-ul sau, astfel incit membrii sai sa-si poata baricada scheletele in dulapuri. Ca cetatean, consider ca am dreptul inalienabil la informatia care defineste un ministru: data si locul nasterii, familie, afini, ascendenti, descendenti, studii elementare si medii, justificarea unei cariere si detalii privind stipendiile studiilor negratuite. 

    In speta, consider ca informatii false, dar plauzibile si coerent conexate referitoare la Ministrul finantelor au fost radpindite tocmai pentru a impiedica de la alt fagas orice demers gazetaresc.

    Atita doar ca Make e pe o cale corecta chiar si atunci cind e in eroare... 

    1. a indeparta de la alt fagas...

      Nu sint analfabet sau idiot, desi recunosc ca mi-as fi dorit uneori, insa imbatrinesc, vad prost si degetele sint prea butucanoase pentru ecranul tactil... 

    Nu e baba o da soldatului, e balada soldatului.

    Te-ai scos sau ai calculat-o? 

    Nici ca se putea un raspuns mai la obiect ca acesta. Si daca tot vorbim de nume sa ne arate certificatul de nastere sau nu vrea sa-si arate varsta sau ii este rusine de cine este taticu, sau poate nu are?Sic.

    Eu cred ca doamna ministru e buna si pe viitor va fi si mai buna; restul sunt rautacisme...

    Avem o fatuca parvenita si cam prostuta , pe post de ministru de finante.

    Citesc in presa ca se face o noua rectificare in minus a bugetului, iar fatuca vrea sa diminueze in scop electoral si actualele venituri.  

    Personal m-as bucura sa platesc impozite mai mici ptr cei 20 de salariati, dar parca incep sa-i dau mai multa dreptate actualului presedinte.

    Bravo Make. Superb scris si srgumentst 

    Stimate domn,

    In spiritul corectitudinii la care faceti apel, cred ca e corect sa precizati ca Mediafax Group isi plateste taxele la zi, taxele curente cat si esalonarea de care beneficiaza. Esalonarea taxelor este un procedeu normal si firesc, iar orice companie poate apela la aceasta forma de plata a taxelor, bineinteles, cu respectarea legilor care guverneaza astfel de actiuni. Tinand cont ca intreg articolul dumneavoastra se bazeaza pe afirmatia ca Mediafax Group nu-si plateste taxele, afirmatie neadevarata, asa cum am precizat mai sus, va rog sa faceti corectiile necesare in cadrul articolului. 

    Multumesc, 

    Or lando Nicoara 

    Director General

    Mediafax Group 

    1. stimate domnule Orlando, iar insinuarea dvs. IN ESENTA IDENTIC nu isi are un argument solid. " face parte dintr-un grup de presă - MEDIAFAX GROUP S.A. - care figurează, pe site-ul ANAF (din subordinea dumneavoastră), cu datorii restante de 4.426.246 de lei, în martie 2014" Cum incadrati aceasta exprimare? Faptul ca dumneavoastra beneficiati de o esalonare nu inseamna ca in trecut nu a existat o situatie care a avut ca rezultat faptul ca nu ati putut achita obligatiile fata de statul roman. Daca vreti si imi permiteti sa fac o comparatie este ca si cum am spune ca dvs. reprezentati Grecia, iar domnul Goldstein Romania. As fi fost tentat pana de curand sa va compar cu Austria , insa banuiesc ca nici dvs. nu v-ar face placere o asemenea catalogare...

      O adaugire necesara la cele spuse de directorul ,mediafax grup este ca esalonarea datoriilor este ceva exceptional, nu regula si nicidecum de aplaudat. Datoriile trebuie platite la timp si oricine nu o face distorsioneaza mediul corect de afaceri. PRO TV a reprezentat ani de zile un exemplu prost de crectitudine in afaceri, tipicul romanesc de uite ca le merge si asa. Dupa schimbarea actionarilor, poate si-a schimbat obiceiurile. Timpul ne va demostra daca PROTV se va misca in directia buna, daca nu se va baza din nou pe alte scutiri de taxe si alte reesalonari dar deocamdata ce vedem este doar zestrea negativa. Cand angajatii se platesc pe PFA-uri si nici macar taxele aferente PFA-urilor nu sunt achitate la timp nu vad ce tupeu sa mai ai sa faci emisiuni economice. Subscriu ideii lui MAKE ca ar fi fost alte televiziun i mai indreptatite sa desfasoare campanii de informare fiscala.

      Comparatia dumneavoastra e fortata, Grecia a beneficiat de taierea datoriilor + re-esalonare, Mediafax Group beneficiaza de o esalonare, fara taierea datoriilor sau penalizarilor!

      Intr-o economie in care blocajul financiar a revenit la cotele de la inceputul anilor 2000, in conditiile in care incasarile sunt la +90 de zile iar tva-ul trebuie platit la 30 de zile, dati-mi voie sa consider ca esalonarea e un lucru normal. Si sa adaug ca orice companie poate cere o astfel de esalonare si o poate primi daca aduce garantii pentru suma esalonata. Altfel sunteti in confuzie, Protv nu are nici o legatura cu Mediafax Group si nici nu a avut.

      Cu cat ați lăsat Publimedia internațional datorii la stat? Si daca ziceți ca eșalonarea e un lucru normal, întrebati si alte companii daca e asa ușor si normal! Dvs traiti in alta lume

      Criza nu e descrisa de lege ca forta majora dar actioneaza ca atare. Ceea ce afirmati, domnule Nicoara, poate fi corect.

      Atita doar ca esalonarea a fost mereu acceptata discriminatoriu, pe criterii nu foarte clare... O favoare ramine o favoare.

      Nevarsarea unor sume oprite la sursa a constituit pentru unii temei de instrumentate a unei cauze penale... Pentru altii nu. Ceea ce se aplica in mod diferit pune intrebari... Iar treaba cu cutare n-are nici o legatura cu cutare... am mai auzit-o... 

      Particip fara sa vreau la o cearta de precupete din piata Obor. Nu are importanta blocajul financiar in plata la termen a datoriilor catre stat sau catre parteneri comerciali. Intarzierea platilor se face doar din rea credinta sau incompetenta. In orice economie sigur ca se gasesc unii mai smecheri care se arunca in cheltuieli pentru care nu sunt pregatiti mizand pe scutiri reesalonari etc. Normalul ramane normal si de indata ce smecherii anterior mantionati dispar din joc, dispare si blocajul financiar. Nu sunt in eroare cu Mediafax PROTV ci le amestec voluntar. Aceeasi metoda de "management" o folosesc si tiganii de la Strehaia. Suveicile de firme denumite pompos centre de profit au acelasi scop de optimizare fiscala.

    Ce fituica ordinara a slugoilor bashiti !

    Acest make e cel mai mare mancator de rahat portocaliu care a trait vreodata. 

    1. Make, nu-i raspunde, lasa-l in ploaie!

      Make e etern, Base e trecator! Make a fost pe cind nu s-a vazut, va ramine sa stinga lumina pe planeta, ar putea fi comparat cu Jidovul ratacitor, atita ca nu se rataceste niciodata, e un Beligan al gazetariei, un Matusalem care, daca a supravituit calandrului si Decretului 54, il va ingropa sigur si pe Marinar! Asa ca asemenea consideratii proferati-le la adresa juvetilor, birlicilor, mirmillionilor cu scuturi tabloide, nu Eroului civilizator!:)

    Circula prin tirg urmatoarea poveste:

    Doamna Petrescu nu are probleme cu originea sanatoasa. Scheletele din debara sint create mai curind de dangerous liaisons. Domnia sa a ajuns in gratiile guvernamentale astfel: Domnul Sirbu este liderul unui puternic clan banatean, unde intotdeauna au fost incadrati in munca, preferential, rubedenii, prieteni, iubiti si iubite de parteneri si rude, afini si asociati, recomandati. Ioana Petrescu apartine cercului Daciana and friends, organizatiei de tineret a cumetriei, ca sa spunem asa.  

    Domnisoara i-a fost recomandata lui Sirbu care, fara sa o cunoasca personal, tinind cont si de palmaresul scolar, cu imagine buna la electoratul semidoct, a introdus-o in cercul premierului. Functia de consilier a fost un pas premeditat, o etapa care sa contracareze uluirea publica "de unde naiba a aparut si asta?!?". Viitoarei ministrese i s-a facut reclama constant si gradat. E adevarat, si-a dezamagit oleaca sustinatorii, care o credeau mai desteapta... Dar, asta e, cu ea se defileaza, e greu s-o revoci, ar insemna ca se recunoaste eroarea... CV ul e la secret ca sa nu se faca neplacute conexiuni relativ la cum a fost juna trimisa la studii si cine a platit...

    Povestea o stie si Make, insa, ca un jurnalist adevarat, neavind dovezi, acesta nu a colportat-o. A preferat varianta sprijinita de marturii si garantii de onoare... 

    1. Fire-as al dracului de basist nenorocit!

      Stau si citesc adesea pe forumurile aferente diverselor publicatii online si observ oameni cu mult interes pentru viitorul Romaniei si care vin cu argumente si isi sustin ideile, lucru foarte bun pentru dezvoltarea tarii noastre. Dupa care observ niste nulitati care in loc sa contra-argumenteze randurile scrise de persoanele despre care am scris mai sus nu zic altceva decat : "basist nenorocit". Imi provoaca un sentiment de repulsie si uneori ma aduce la stadiul de om din Neanderthal si sa iau o bâta si sa le dau in cap, dar imi revin si sper ca totusi vom putea fi mai multi care sa construim ceva in Romania chiar purtand eticheta de "basist"care sincer nici nu imi dau seama la ce se refera.

      In concluzie D-le/D-na MA citeste si dumneata o carte, fie ea si de Sandra Brown, poate iti vei imbunatati vocabularul si vei contra-argumenta folosind mai multe cuvinte decat ai reusit sa debitezi in comentariul de mai sus. 

      ironie la postul de mai sus, tot al meu... Stiu multe cuvinte, am un carnetel in care imi notez vorbe pretioase, il scot in vizite si il consult discret, ca sa fac impresie in conversatie...

    articol Make.

    Multumesc pentru delectare. 

    1. delectare sau ... detectare ??

    Am postat la un articol care se referea la situatia in chestiune. Il redau pentru ca se potriveste, consider.

    Mereu tuna si-i aduna 

    Publicat la: 18 iulie 2014 ora: 22:16:44 de catre: Pribeagul 

    N-au pierdut ocazia de a ne oferi inca un bilci la care ne-am uitat toti cu gura cascata. Spectacolul de cca 30 min reverbereaza inca. Basescu, Sobolanul Jegarica, care conform ultimelor reprezentatii date de famiglie este perceput de romani ca Regele tiharilor, Seful mafiotilor, Imparatul mondialilor, a incercat si incearca cu disperare sa sacape de inecul in propriile-i mizerii. Ponta n-a scapat ocazia sa-i intinda un deget de ajutor. Asta fiind scopul spectacolului, restul, cum este CASul, de exemplu, aproape ca nu mai are nici o importanta. Lumea pare a nu baga de seama ca este vorba de a scadea o taxa, nu de o creste. Deci un lucru bun, zic eu. Solutia problemei era ca sa nu se impuna alte taxe si sa se pastreze deficitul stabilit de stapini. Respectind aceste doua conditii, bugetul actual/viitor poate fi elaborat intr-o infinitate de forme, din care una trebuia agreata de ambele personaje principale. In loc sa faca aceasta, cei doi au oferit, probabil conform unui scenariu prestabilit, poporului circ. Ponta, urmare a actiunilor pe care le are, incepe sa piarda increderea poporului. Marele lui defect este acela ca n-are grija de banii cistigati cu greu din sudoarea poporului; cum pune mina pe un ban, cum merge cu el la crisma si-l risipeste... cu prietenii. Cit despre jocul misterioasei doamne/domnisoare (cine stie ce-i?) ministru, ma rezum a spune ca nu mi-am pierdut inca speranta ca ne va oferi in scurt timp un buget cu plus bugetar, care sa permita unui guvern tinar, viguros, cu studii la Harvard, sa aiba spatiu fiscal, pentru a ne oferi un spectacol shakespearian, nu un... caragialic. Daca doamna/domnisoara ministru ne-ar oferi o prezentare a vietii ei cu amanunte chiar si despre laptele pe care l-a supt si-ar face un mare serviciu. Ca altfel lumea incepe sa birfeasca si nu-i bine. 

    1. dragul meu Pribeag. Nu este intr-adevar important cat reprezinta CAS-ul care va scadea procentual. Dar ai idee cumva de ce statul roman nu a ajutat nicio banca? Stii cumva de ce se spune pe toate canalele media ca Romania este penultima tara in privinta bunastarii materiale. Sau de se plang companii de hidrocarburi ca au frica in a-si face planificarile pentru investitii deoarece nu pot sa faca o planificare a acetora fara un cadru fiscal previzibil. Sau de ce in Romania nu exista nicio taxa pentru institutiile financiare asa cum sunt cele din Austria, Ungaria de exemplu. Daca dumneata ai pretentia candva a apela la asigurarile sociale pentru a-ti putea vedea incasata pensia ce intrebare o sa le pui celor care au cotizat cu 5% mai putin. O sa te superi pe tinerii care nu vor mai avea chef sa munceasca pentru un salariu de asistat social din vestul Europei sau vei indura cu stoicism preturile inflationiste, ca doar esti un cetatean al celor die est, care sunt invatati cu brutalitatea....

      Eu sunt un om simplu, cel mai simplu om. Nici macar om de afaceri nu sunt. :) Cum as putea eu sa raspund atitor probleme, deosebit de neguroase, pe care mi le puneti? Nu sunt sigur nici macar ca as fi in stare sa le numar. Daca as fi in stare, si as incerca sa raspund, credeti ca Make, un om econom, pe care sincer il apreciez, care ne ofera 50 de caractere, mi-ar da voie? :) Nu vedeti cum se-nping, ca oile la strunga, alineatele, cuvintele, propozitiile frazele... ideile, de nu mai stii care-i una si care-i alta. :) Unde mai pui ca poate unele din intrebarile dvs au nevoie de clarificari spatiale. De exemplu: "ai idee cumva de ce statul roman nu a ajutat nici o banca?" Dumneavoastra chiar credeti ca statul roman n-a ajutat nici o banca? Bancorexul ore n-a fost ajutat? Eu am credinta ca a fost super-ajutat. Mi-ar face mare placere daca m-ati ajuta sa inteleg cum procedam pentru a depasi aceste neplacute dificultai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb