Scrisoarea de angajament privind Fondul de Inovare al NATO este semnată la Summitul de la Madrid

F.D.
Internaţional / 30 iunie 2022

Sursa foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Sursa foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Actualizare Din cele 30 de state membre NATO au semnat pentru infiinţarea Fondului de inovare 22 de ţări aliate (Belgia; Bulgaria; Republica Cehă; Danemarca; Estonia; Germania; Grecia; Ungaria; Islanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Olanda; Norvegia; Polonia; Portugalia; România; Slovacia; Spania; Turcia; Marea Britanie).

"Acest fond este unic. Fondul de inovare al NATO va contribui la revigorarea unor tehnologii în curs de dezvoltare care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul Alianţei şi securitatea pentru cei peste un miliard de cetăţeni din statele membre", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Fondul va investi un miliard de euro în start-up-uri aflate în stadiu incipient şi în tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO. Acestea includ: inteligenţa artificială; prelucrarea datelor mari; tehnologii cuantice; autonomie; biotehnologie şi îmbunătăţire umană; materiale noi; energie; propulsie şi spaţiu.

Fondul va completa Acceleratorul NATO de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA) care va sprijini dezvoltarea şi adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice de securitate şi apărare.

(M.G.)

---

Şefii de stat şi de guvern au semnat, astăzi, în marja Summitului de la Madrid, Scrisoarea de angajament privind Fondul de Inovare al NATO, informează Agerpres.

"Un pas important în stimularea progresului tehnologic şi a inovării aliate şi în consolidarea securităţii cetăţenilor noştri", a scris preşedintele Klaus Iohannis, astăzi, pe Twitter.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat în marja Summitului NATO că România va participa cu două centre de testare la acceleratorul de inovare pentru apărare al NATO.

"Participarea la Fondul de Inovare aduce un plus de modernizare Alianţei Nord-Atlantice, pentru că noile tehnologii care au dublă întrebuinţare trebuie avute în vedere atunci când vorbim despre menţinerea avansului tehnologic al apărării şi din acest punct de vedere, astăzi, s-a semnat - este un pas important - Carta acceleratorului de inovare pentru apărare al NATO şi asta înseamnă că de aici înainte NATO va investi în cercetarea avansată în domeniul noilor tehnologii, iar România va participa şi ea cu două centre de testare, două institute care au fost selectate de către NATO pe baza criteriilor stabilite de autorităţile NATO. Asta înseamnă că şi România va fi implicată în acest proces de modernizare tehnologică, de avans tehnologic al NATO", a declarat Bogdan Aurescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb