Scumpirea gazelor se va simţi şi în preţul electricităţii

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 ianuarie 2008

Scumpirea gazelor se va simţi şi în preţul electricităţii

Gazele se scumpesc cu 8,5% de la 1 februarie l Sunt aşteptate creşteri şi pentru electricitatea produsă pe bază de gaze naturale

Reglementatorul pieţei de energie - ANRE - a anunţat ieri că preţul gazelor naturale va creşte, în medie, cu 8,5%, începând cu 1 februarie. Decizia acestei ajustări este determinată de majorarea preţului gazelor naturale din import şi de creşterea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.

În ceea ce priveşte preţul gazelor din producţia internă, ANRE recomandă, pentru perioada imediat următoare, un tarif de 495 de lei/1.000 mc în creştere cu 5% faţă de nivelul ultimului trimestru al anului trecut. Această măsură este, în opinia specialiştilor ANRE, în consens cu procesul de liberalizare a pieţei interne a gazelor naturale.

Distribuitorii de gaze naturale s-au abţinut să comenteze decizia autorităţilor. Conducerea "Distrigaz Sud" a declarat recent că ar fi mulţumită cu o majorare a tarifelor cu 6-10%, care acoperă costurile suplimentare cu achiziţia gazelor din import şi cu tarifele de distribuţie. "E.ON Gaz România" a anunţat, la finele anului trecut, că sunt necesare majorări de minim 10% din cauza aprecierii gazelor importate din Federaţia Rusă, care sunt aşteptate să ajungă la 400 de dolari/1.000 mc.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, ne-a declarat că scumpirea gazelor va atrage şi o creştere de câteva procente pentru energia produsă în baza acestui combustibil. Domnia sa ne-a precizat: "Producătorii de energie termo au folosit, încă din toamna acestui an, o cantitate mare de gaze pentru acoperirea necesarului.

Gazul a fost preferat astfel încât să nu fie depăşit plafonul de noxe admis de Uniunea Europeană, care ne-a şi redus cotele cu 10% în 2007 şi cu 20% în perioada 2008 - 2012. Astfel că, şi în acest an, unele dintre centrale vor folosi gazul în producţia de energie şi nu păcura şi cărbunele, care sunt mai poluante. Tuturor acestor operatori trebuie să le fie recunoscute costurile suplimentare".

Deputatul Iancu apreciază că majorarea de tarif a fost astfel operată încât să fie întruniţi indicatorii macroeconomici propuşi de Guvern. Dar acest lucru nu înseamnă şi o gestionare economică bună a sectorului energetic. Domnia sa ne-a precizat: "Din păcate, Guvernul a făcut o gafă de proporţii în politica externă. Din cauza poziţiei adoptate vizavi de relaţiile cu Federaţia Rusă, acum România este ştearsă de pe harta de tranzit a hidrocarburilor spre vestul Europei. Tot din acest motiv, plătim pentru gazul importat din Rusia unul dintre cele mai mari preţuri din regiune. Ar fi trebuit să ne fi jucat mai bine cartea având în vedere că Uniunea Europeană nu are o voce unică în relaţia cu Federaţia Rusă. Fiecare ţară a purtat negocieri separate cu Rusia în asigurarea alimentării cu gaze pe termen lung".

Reprezentanţii ANRE susţin că, pentru a asigura suportabilitatea preţului, sumele suplimentare colectate de către producătorii de gaze, ca urmare a acestei creşteri, vor fi dirijate către fondul social. Constituirea fondului a fost stabilită în discuţiile cu primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu. În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor elabora procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament.

Reprezentanţii Autorităţii apreciază că ajustarea preţului la consumator începând cu 1 februarie 2008 reprezintă o soluţie acceptabilă, care are în vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale şi estimează că, în aceste condiţii, pentru cel de al doilea trimestru nu sunt de aşteptat noi creşteri de preţuri.

În funcţie de evoluţia preţului de import, pentru trimestrele III şi IV din acest an, ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustări de preţuri. Astfel, de la 1 februarie, preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de până la 2.400 mc) va fi de 989,55 de lei/1.000 mc în cazul "Distrigaz Sud". Pentru acelaşi tip de consumatori, "E.ON Gaz" va percepe un tarif de 983,1 de lei/1.000 mc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb