SCUTUL ANTIRACHETĂ NU POATE DEVENI OFENSIV Teodor Baconschi: Vedem pericole noi faţă de securitatea transatlantică

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2011

Teodor Baconschi: Vedem pericole noi faţă de securitatea transatlantică

Ellen Tauscher: Românii emigranţi din SUA au contribuit la dezvoltarea Americii

Scutul antirachetă care va fi amplasat pe teritoriul ţării noastre nu poate deveni ofensiv, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere juridic, a reiterat, ieri, Teodor Baconschi, ministrul de externe al României.

Potrivit domniei sale, este nevoie de acest sistem, întrucât, în prezent, sunt identificate pericole noi faţă de securitatea transatlantică: "Vedem pericole noi faţă de securitatea trans-atlantică. Trăim într-o nelinişte socială şi politică. Evoluţiile din lumea arabă pot aduce provocări noi pentru securitatea NATO".

Prezentă în România, Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională al SUA, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că America doreşte să intensifice colaborarea cu ţara noastră, colaborare care are o istorie de mai bine de o sută de ani: "Este un efort bilateral, prin care, odată ce sistemul va deveni operaţional, până în 2015, vom putea apăra Europa (...) În scopul stabilităţii strategice, dorim să lărgim cooperarea noastră. De mai bine de o sută şi ceva de ani există o colaborare între cele două ţări. Românii emigranţi în SUA au contribuit la dezvoltarea Americii. Vom continua parteneriatul pentru întărirea securităţii".

Domnia sa a precizat că, zilele următoare, va merge la Moscova şi va discuta cu ministrul rus de externe despre amplasarea scutului antirachetă în ţara noastră: "Dacă Rusia doreşte să fie parte din acest sistem, vom vedea cum putem să cooperăm pentru a putea opera şi în Orientul Mijlociu".

Teodor Baconschi a completat: "Dorim să cooperăm cu Rusia, dacă Rusia va fi dispusă să coopereze pe această direcţie. Relaţiile româ-no-ruse evoluează. Ne confruntăm cu ameninţări comune (n.r. România şi SUA) şi trebuie să răspundem împreună acestor ameninţări. Trebuie ca Rusia să deschidă ochii şi să înţeleagă sistemul".

Ellen Tauscher a subliniat că Româ-nia este o ţară mult mai bine situată decât Cehia şi Polonia - statele cu care oficialii americani discutau, iniţial, să colaboreze pentru dezvoltarea sistemului antibalistic - în vederea amplasării scutului antirachetă.

Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, au asigurat-o, ieri, pe Ellen Tauscher că Parlamentul va ratifica Acordul privind amplasarea scutului antiracchetă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este în curs de lansare a procesului de avizare a proiectului de lege pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind participarea la scutul american de apărare antirachetă.

După obţinerea tuturor avizelor, proiectul de lege trebuie aprobat în şedinţă de Guvern, urmând să fie transmis Parlamentului spre ratificare. Procedura care se derulează până la trimiterea acordului în Parlament poate dura câteva săptămâni.

România şi SUA au semnat, în data de 13 septembrie, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în ţara noastră. Semnarea acordului a avut loc după un an şi jumătate de la începerea negocierilor dintre cele două părţi pe această temă. Acest sistem va fi dis-cutat şi la Summitul de la Chicago, potrivit ministrului Baconschi.

SUA au mai negociat cu Polonia, pe marginea amplasării pe teritoriul polonez a unui viitor scut antirachetă. De asemenea, va fi amplasat un radar de avertizare timpurie în Turcia.

Executivul face lobby pentru intrarea românilor în America, fără viză

Mircea Geoană şi Roberta Anastase au discutat, ieri, cu Ellen Tauscher despre acceptarea României în programul "Visa Waiver".

"Este nevoie de schimbarea legii americane pentru a putea să asigurăm românilor acces decent, pe măsura relaţiei stategice între România şi America, pe teritoriul american. De aceea, intenţionăm ca în perioada următoare să intensificăm contactele cu cei care sunt senatorii şi congresmenii cheie în această zonă", a arătat Mircea Geoană, citat de Mediafax.

Domnia sa şi-a exprimat speranţa că România va putea să facă şi un efort regional, împreună cu Polonia şi alte ţări din regiune care sunt într-o situaţie similară, pentru a avea, împreună, o voce unită în Congresul american.

"Sper ca în cele din urmă să existe înţelegere şi flexibilitate, astfel încât să putem să intrăm în rândul ţărilor civilizate din punctul de vedere al accesului nostru pe teritoriul american", a mai spus Mircea Geoană.

La rândul său, premierul Emil Boc i-a spus subsecretarului de stat american pentru securitate internaţională, într-o întâlnire care a avut loc ieri la Palatul Victoria, că autorităţile române doresc o abordare constructivă a adminis-traţiei americane privind înlesnirea accesului cetăţenilor români în Statele Unite, prin aplicarea programului "Visa Waiver".

"Premierul a arătat că autorităţile române sunt interesate de o abordare constructivă a administraţiei americane faţă de creşterea accesibilităţii aces-tui program pentru români, inclusiv în contextul promovării unui nou cadru legislativ în Congresul SUA, susţinut de preşedintele Barack Obama, care va reforma condiţiile de acces şi va permite astfel o aderare mai rapidă a României la < Visa Waiver >", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit Executivului, "Visa Waiver" presupune intrarea fără viză în SUA a cetăţenilor statelor incluse în program şi şederea lor pe teritoriul american pe o perioadă de maximum 90 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb