Statul român şi cel american au semnat, ieri, trei noi documente în vederea implementării sistemului antirachetă de la Deveselu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Bogdan Aureascu, secretar de stat în cadrul MAE, a declarat, ieri că parteneriatul strategic cu SUA este în continuare una dintre "pietrele de temelie ale politicii externe a ţării noastre".
Domnia sa a mai menţionat că cele trei documente care au fost semnate ieri de către cele două state vin să reconfirme parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi SUA.
"Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015, când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din ţara noastră", a mai adăugat Bogdan Aurescu.
Recent, au existat numeroase zvonuri potrivit cărora scutul de la Deveselu nu mai reprezintă un proiect fezabil pentru americani.
Potrivit unui raport recent realizat de "Government Accountability Office" (GAO) şi făcut public de Associated Press se arată că ţara noastră nu are o poziţie suficient de bună amplasării scutului de la Deveselu.
În plus, la începutul anului au apărut informaţii în presă care puneau la îndoială capacitatea scutului anti-rachetă de a proteja SUA şi aliaţii europeni.
Cu toate acestea, SUA sunt decise să construiască scutul, existând numerose reconfirmări ale menţinerii programului, atât din partea statului american cât şi cel român.
Consilierul prezidenţial, Iulian Fota, ne-a declarat, recent, într-un interviu, că bugetul pentru scutul de la Deveselu a fost aprobat de Congresul american, proiectul desfăşurându-se conform calendarului stabilit de cele două state.