Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel al ultimilor 20 de ani, apropiindu-se de paritatea cu dolarul, din cauza tensiunilor de pe piaţa energiei, provocate de războiul din Ucraina.
Euro a coborât până la 1,0306 dolari, ieri.
Fiona Cincotta, analist la City Index, a declarat conform AFP: "Temerile crescute privind o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere, traderii pariind pe faptul că banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobânda în mod agresiv ca să ţină sub control inflaţia. Noile date privind indicele PMI (Purchasing Managers Index) arată riscul de încetinire a ritmului de creştere economică în Europa, în lunile care vin".
Potrivit indicelui PMI, activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie, în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.
"Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate", avertizează analiştii OFX.
Totodată, Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects, menţionează: "Creşterile puternice ale preţurilor gazelor şi electricităţii creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se preconiza".
De la începutul anului, preţul gazelor naturale la Bursa din Amsterdam - cotaţie de referinţă pe piaţa gazelor naturale din Europa - a crescut cu aproape 150%, ajungând ieri la 176 de euro pentru un Megawatt-oră. Anterior invadării Ucrainei, preţul era sub pragul de 100 de euro.
Conform Bloomberg, preţul gazelor a urcat cu aproximativ 700% în Europa, de la începutul anului trecut, ceea ce duce continentul în pragul recesiunii.
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 2,1% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 111,07 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a scăzut cu 0,7%, la 107,64 dolari barilul la ora locală 09.00.
• Taxă specială pe profitul excesiv al Gazprom
Parlamentarii ruşi au aprobat ieri introducerea unei taxe excepţionale pentru profiturile excesive înregistrate de grupul Gazprom, o mişcare care va aduce zeci de miliarde de dolari la bugetul statului în contextul exploziei cotaţiilor gazelor naturale, transmite Bloomberg.
Cel mai mare producător mondial de gaze naturale urmează să plătească o sumă suplimentară de 1.250 miliarde de ruble (22,2 miliarde de dolari) pentru extracţia de resurse minerale începând din septembrie şi până în noiembrie, adică 416 miliarde de ruble în fiecare lună, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.
Actul normativ are însă nevoie de aprobarea camerei superioare şi a preşedintelui, conform Agerpres.
După ce va fi aprobată, taxa pe profiturile suplimentare va direcţiona o parte mai mare din veniturile Gazprom către Guvernul Rusiei, cel mai mare acţionar al gigantului energetic, în loc să fie distribuită către toţi investitorii.
Săptămâna trecută, la Adunarea Generală Anuală, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata dividendelor nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual.
• Ucraina şi aliaţii stabilesc principiile reconstrucţiei post-război
Ucraina şi aliaţii săi în lupta împotriva agresiunii ruse au convenit ieri, în Elveţia, asupra principiilor ce vor trebui să ghideze reconstrucţia ţării după război, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor, transmite AFP.
Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie "sarcina comună a întregii lumi democratice" şi ea va fi una "colosală". În acelaşi timp, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la 750 de miliarde de dolari suma necesară ridicării ţării din ruine.
Dar, perspectiva unui aflux al miliardelor de dolari a readus în atenţie îngrijorările legate de corupţie, un fenomen endemic în Ucraina.
La finalul reuniunii a fost adoptată "declaraţia de la Lugano", în care semnatarii "se angajează să susţină pe deplin Ucraina pe tot parcursul său" şi să lege acest parcurs de statutul ei de ţară candidată la UE, admiţând totodată că Ucraina însăşi trebuie să-şi conducă propria reconstrucţie, conform Agerpres.
Documentul subliniază că "procesul de relansare trebuie să contribuie la accelerarea, aprofundarea, extinderea şi realizarea eforturilor de reformă şi rezilienţă ale Ucrainei în conformitate cu calea sa europeană", iar "procesul de reconstrucţie trebuie să fie transparent şi responsabil în faţa poporului ucrainean".
Conferinţa de la Lugano va fi urmată de alte două, una condusă de UE, peste câteva luni, şi cealaltă anul viitor, în Marea Britanie.
"Sunt convins că într-un an nu vom mai vorbi despre proiectul unui plan, ci de rezultate, de proiecte reuşite şi oportunităţi realizate", a susţinut premierul ucrainean, care a sugerat confiscarea activelor ruseşti din Occident pentru finanţarea parţială a efortului de reconstrucţie a ţării sale.
La rândul său, Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID, în care primele 20 de miliarde să reprezinte contribuţii ale statelor UE şi ale bugetului european sub formă de granturi, credite şi garanţii.
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,1%, la 1.799,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.00, cea spot - cu 0,7%, la 1.795.82 dolari/uncie.
--------------------------
Banca italiană UniCredit SpA analizează vânzarea subsidiarei sale din Rusia prin intermediul unei structuri care i-ar permite să o răscumpere dacă situaţia geopolitică se va stabiliza, spun surse citate de Bloomberg.
Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, o instituţie financiară cu 4.000 de angajaţi, care deserveşte peste 1.500 de companii, dintre care 1.250 sunt firme europene.
Potrivit surselor, de subsidiara UniCredit din Rusia sunt interesate mai multe firme din ţări precum China, Turcia şi India care vor să înlocuiască activităţile derulate de firmele occidentale în Rusia, notează Agerpres.
--------------------------
Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe, informează EFE.
Ancheta lor, publicată de Ukrainska Pravda, arată că nu prea au fost respectate asigurările autorităţilor turce de a se abţine să cumpere cereale ucrainene furate de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit anchetei, "agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea (peninsula ocupată de ruşi în 2014) către porturile turceşti", într-un proces sistematic ce este documentat prin imagini din satelit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 06.07.2022, 12:17)
Tot ce se intampla este o mare specula, o mare mascarada. Este programat pas cu pas. Va fii si mai rau de atat. Vor sa ne imputineze in orice chip.....prin foamete, boli, 'tratamente' ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de Dok în data de 06.07.2022, 12:28)
Europa occidentala cu actuala conducere politica
de foarte slaba calitate si multi vanduti globalistilor,
o duc Europa la dezastru economic si social
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2022, 15:23)
La un momemt dat americanii, elvetienii si chinezii doreau sa-si devalorizeze moneda pentru a fi mai competitivi la exporturi. De ce nu am putea spune la fel si de Euro, ca Zona Euro va beneficia de devalorizarea monedei?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2022, 18:08)
Devalorizarea unei monede (euro în cazul ăsta) importă inflația din exterior pt că importurile devin mai scumpe. Iar Europa, care deja are o inflație catastrofală (în mod real e peste 20%) urmează să accelereze inflația prin devalorizarea monedei și tipărire fără număr de euro. Rețeta spre dezastru și spre pauperizarea omului de rând.
Pe lângă asta, euro se devalorizează pt că nu mai există cerere pt hârtia asta igienică. Odată ce UE a confiscat activele rușilor, celelalte 170 de țări care nu fac parte din UE s-au prins că nu e sigur să deții euro în portofoliu. Dacă până atunci euro putea fi privit ca alternativă la dolar, alternativa respectivă a dispărut cu desăvârșire. Ca atare, bancile centrale din toată lumea probabil încep să scape de rezervele denominate în euro. Procesul ăsta oricum nu e facil și nici rapid însă ia avânt.
2.3. Wishful thinking (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Lalaland în data de 06.07.2022, 19:17)
Ce aberezi tu are o denumire ...wishfull thinking.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2022, 15:25)
Taxe suplimentare in RuSSia? Taxe in plus in RuSSia? Dar cum este posibil? La cat de bine merg lucrurile, ma mir ca nu au taiat toate taxele!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2022, 18:01)
Prăbușirea euro reprezintă testamentul măreților cârmaci bruxălezi!
Acum importăm și inflația generată de prăbușirea euro...
Dar nicio problemă: baba Lagarde de la BCE va tipări trilioane în continuare iar baba Ursula va închide centralele electrice prin țările prostanilor europeni.
4.1. Wishes my friend (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Lalaland în data de 06.07.2022, 19:18)
Ca si prietenul de mai sus...aberatii combinate cu wishfull thinking.