Piraeus Bank România urmează să preia aproximativ 11.000 clienţi ai ATE Bank România în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, în timp ce alţi aproape 7.000 ar urma să rămână în portofoliul acesteia din urmă, au anunţat reprezentanţii Piraeus.
ATE Bank România a fost cumpărată în luna aprilie a acestui an de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Tranzacţia a fost coordonată de fostul prim-vicepreşedinte Raiffeisen Bank România, Marinel Burduja, care urmează să conducă noua bancă.
Noua bancă va păstra şapte sau opt dintre agenţiile ATE Bank, potrivit domniei sale, care a precizat că nu exclude închiderea ulterioară a unora dintre acestea şi deschiderea de agenţii noi. "Vom realiza o evaluare de piaţă pentru fiecare agenţie, iar apoi vom lua o decizie cu privire la menţinerea lor", ne-a declarat bancherul.
Clienţii transferaţi vor fi deserviţi exclusiv de reţeaua Piraeus Bank, începând cu data de 2 decembrie, procesul presupunând migrarea tehnică a produselor şi conturilor acestora în sistemul băncii, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei de credit.
Portofoliul care face obiectul transferului cuprinde companii care deţin credite, conturi curente şi alte produse bancare la ATE Bank România, precum şi persoane fizice care au credite de consum şi ipotecare, carduri, depozite, conturi curente şi de economii de la aceasta, precizează comunicatul.
Cardurile de debit şi cele de credit emise de ATE Bank care aparţin clienţilor care urmează să fie transferaţi nu vor mai fi funcţionale, începând cu data de 29 noiembrie, ora 16:00, susţine documentul, notând că acestea vor fi înlocuite cu carduri de debit şi credit Piraeus Bank care vor deveni active începând cu 2 decembrie, respectiv 3 decembrie. Clienţii transferaţi au fost invitaţi în unităţile Piraeus, din 18 noiembrie, pentru a intra în posesia noilor carduri, au adăugat reprezentanţii băncii.
Contractele de credit ale persoanelor în cauză urmează să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi până în prezent, ne-au declarat domniile lor.
Bancomatele ATE Bank România vor înceta să mai fie operaţionale începând cu ziua de joi, posesorii de carduri preluaţi putând să folosească reţeaua de bancomate a Piraeus Bank, potrivit comunicatului.
Banca rezultată în urma preluării ATE nu va avea o reţea de bancomate, în afara locaţiilor unde aceasta este prezentă prin intermediul agenţiilor, conducerea dorind să încheie parteneriate cu alte bănci, astfel încât să ofere clienţilor acces la bancomatele acestora, în condiţii similare cu cele care privesc aparatele proprii, ne-a precizat Marinel Burduja. "Parteneriatele vor permite clienţilor să folosească bancomatele altor bănci fără să fie penalizaţi pentru acest lucru", explică domnia sa.
Clienţii din portofoliul transferat vor putea să mai încaseze bani în conturile deschise la ATE Bank până pe 29 noiembrie, inclusiv, din 2 decembrie conturile urmând să devină inoperabile, din această dată aceştia urmând să aibă la dispoziţie conturi deschise la Piraeus, conform documentului.
Instrumentele de debit (cecuri şi bilete la ordin) emise de ATE Bank România vor putea să fie decontate de către bancă până pe 29 noiembrie, inclusiv, urmând ca de vineri clienţii să poată solicita instrumente de debit emise de Piraeus Bank România, precizează instituţia de credit.
POS-urile ATE Bank România vor fi de asemenea închise vinerea aceasta, Piraeus punând la dispoziţia comercianţilor noi astfel de terminale, arată banca.
"Prioritatea noastră este ca întreaga operaţiune de migrare să se desfăşoare corect şi rapid, astfel încât să fie resimţită cât mai puţin de toţi cei implicaţi. Ne dorim ca integrarea să fie percepută de către noii noştri clienţi ca fiind o experienţă pozitivă, care le va pune la dispoziţie o reţea vastă de unităţi şi o gamă largă de produse bancare" a declarat Cătălin Pârvu, directorul general executiv al Piraeus Bank România.
Marinel Burduja urmează să conducă banca rezultată în urma achiziţiei ATE Bank, care va purta numele de Banca Română pentru Credit şi Investiţii, din poziţia de preşedinte executiv. Instituţia financiară urmează să aibă patru vicepreşedinţi, pe Dorin Badea (fost director al Trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank), pentru zona de Trezorerie, Piaţă de Capital şi Private Banking, Alina Pascu (membru al conducerii ATE Bank România), care va fi responsabilă pentru segmentul de retail, Gabriel Arsene (fost director al departamentului Trade şi Corporate Banking la Raiffeisen Bank România), care va coordona zona de corporate banking, şi Andrei Popovici (fost partener asociat în cadrul McKinsey), responsabil pentru operaţiuni IT şi aprovizionare.
Marinel Burduja ne declara, luna trecută, că spera ca noua bancă să fie lansată până la sfârşitul acestui an.
ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (autohton şi străin) din ţara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al instituţiei de credit.
La sfârşitul anului trecut, ATE Bank România avea un activ net de 1,29 miliarde lei, reprezentând 0,3% din totalul activelor din sistemul bancar autohton, iar Piraeus Bank România, unul de 7,83 miliarde lei (2,1% din total).