Ordonanţa de Urgenţă pentru înfiinţarea companiei energetice naţionale nu stipulează decât modul în care acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari vor fi transferate Electrica. Actul normativ nu conţine şi prevederi despre cum va funcţiona compania pe piaţa de energie şi care sunt raporturile între societăţile componente. Lucru ce a îngrijorat operatorii din piaţa de energie, dar şi autorităţile care se ocupă cu reglementarea.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) consideră că funcţionarea companiei nu este nici neclară şi nici ţinută la secret şi susţine că ordonanţa de înfiinţare şi nota ei de fundamentare conţin prevederi clare despre comportamentul ei pe piaţa de energie. Din răspunsurile oferite de AVAS la întrebările ziarului "Bursa" reiese că actul normativ nu schimbă modalitatea de funcţionare a societăţilor componenete pe piaţa de energie, unde au obligaţia să deruleze tranzacţii transparente.
Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari îşi vor păstra personalitatea juridică distinctă de Electrica SA, în cadrul companiei energetice naţionale. Singurele modificări cu privire la aceste societăţi se referă la înregistrarea noului acţionar majoritar - Electrica SA - în registrele acţionarilor. Oficialii AVAS ne-au explicat: "Aceste societăţi îşi vor menţine personalitatea juridică, ceea ce înseamnă că fiecare din cele trei companii va avea, în continuare, o organizare de sine stătătoare, un patrimoniu propriu şi un scop determinat, potrivit actului constitutiv.
Drepturile şi obligaţiile legale sau convenţionale ale acestor entităţi juridice vor subzista, indiferent de modificările survenite în structura acţionariatului".
Conducerea AVAS ne-a declarat că utilizarea mecanismelor de piaţă transparente de către societăţile reunite în cadrul companiei energetice naţionale a fost menţionat în cuprinsul notei de fundamentare a ordonanţei. Oficialii AVAS ne-au mai spus: "În plus, tranzacţionarea energiei electrice prin intermediul pieţelor centralizate se va realiza prin adoptarea ordinului comun al ministrului Economiei şi Finanţelor şi al preşedintelui AVAS, în baza prevederilor ordonanţei de urgenţă. Astfel, va fi asigurată lichiditatea pieţei şi siguranţa energetică. Mandatul pentru reprezentanţii în adunările generale ale Electrica se acordă tot prin ordin comun al ministrului Economiei şi Finanţelor şi al preşedintelui AVAS".
Opinia conducerii AVAS depre claritatea prevederilor de funcţionare a viitoarei companii nu coincide şi cu cea a ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului "Bursa", că aşteaptă să vadă cum va funcţiona compania pentru ca autoritatea să ia măsuri speciale de monitorizare. Nici operatorilor privaţi de pe piaţa de energie nu le este clar cum se va comporta noua structură integrată, ei nedorind să facă declaraţii pe această temă.
1. Si lumina asta-i supara pe cei care orbecaiau in b
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 17.11.2008, 11:17)
ezna contractelor bilaterale incheiate fara licitatie in beneficiul ''baietilor destepti''.