Se face lumină în compania energetică naţională

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 noiembrie 2008

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, susţine că Electrica este doar o "umbrelă" pentru Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica.

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, susţine că Electrica este doar o "umbrelă" pentru Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica.

Ordonanţa de Urgenţă pentru înfiinţarea companiei energetice naţionale nu stipulează decât modul în care acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari vor fi transferate Electrica. Actul normativ nu conţine şi prevederi despre cum va funcţiona compania pe piaţa de energie şi care sunt raporturile între societăţile componente. Lucru ce a îngrijorat operatorii din piaţa de energie, dar şi autorităţile care se ocupă cu reglementarea.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) consideră că funcţionarea companiei nu este nici neclară şi nici ţinută la secret şi susţine că ordonanţa de înfiinţare şi nota ei de fundamentare conţin prevederi clare despre comportamentul ei pe piaţa de energie. Din răspunsurile oferite de AVAS la întrebările ziarului "Bursa" reiese că actul normativ nu schimbă modalitatea de funcţionare a societăţilor componenete pe piaţa de energie, unde au obligaţia să deruleze tranzacţii transparente.

Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari îşi vor păstra personalitatea juridică distinctă de Electrica SA, în cadrul companiei energetice naţionale. Singurele modificări cu privire la aceste societăţi se referă la înregistrarea noului acţionar majoritar - Electrica SA - în registrele acţionarilor. Oficialii AVAS ne-au explicat: "Aceste societăţi îşi vor menţine personalitatea juridică, ceea ce înseamnă că fiecare din cele trei companii va avea, în continuare, o organizare de sine stătătoare, un patrimoniu propriu şi un scop determinat, potrivit actului constitutiv.

Drepturile şi obligaţiile legale sau convenţionale ale acestor entităţi juridice vor subzista, indiferent de modificările survenite în structura acţionariatului".

Conducerea AVAS ne-a declarat că utilizarea mecanismelor de piaţă transparente de către societăţile reunite în cadrul companiei energetice naţionale a fost menţionat în cuprinsul notei de fundamentare a ordonanţei. Oficialii AVAS ne-au mai spus: "În plus, tranzacţionarea energiei electrice prin intermediul pieţelor centralizate se va realiza prin adoptarea ordinului comun al ministrului Economiei şi Finanţelor şi al preşedintelui AVAS, în baza prevederilor ordonanţei de urgenţă. Astfel, va fi asigurată lichiditatea pieţei şi siguranţa energetică. Mandatul pentru reprezentanţii în adunările generale ale Electrica se acordă tot prin ordin comun al ministrului Economiei şi Finanţelor şi al preşedintelui AVAS".

Opinia conducerii AVAS depre claritatea prevederilor de funcţionare a viitoarei companii nu coincide şi cu cea a ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului "Bursa", că aşteaptă să vadă cum va funcţiona compania pentru ca autoritatea să ia măsuri speciale de monitorizare. Nici operatorilor privaţi de pe piaţa de energie nu le este clar cum se va comporta noua structură integrată, ei nedorind să facă declaraţii pe această temă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ezna contractelor bilaterale incheiate fara licitatie in beneficiul ''baietilor destepti''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb