Se strânge laţul în jurul "băieţilor deştepţi" din energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2012

Se strânge laţul în jurul "băieţilor deştepţi" din energie

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu ar fi trebuit să anunţe, vineri, ce decizie a luat în cazul contractelor directe dintre Hidroelectrica şi anumiţi furnizori privaţi de energie. Decizia a fost amânată pentru această săptămână, când delegaţia FMI este aşteptată la Bucureşti.

Mai mult decât atât, ţara noastră va trebui să dea socoteală, printre altele, asupra pro­blemei contractelor şi în faţa Băncii Mondiale, cu care negociază un împrumut de tip preventiv de un miliard de euro, afirmă surse apropiate discuţiilor.

În timp ce unele surse din Ministerul Economiei dau ca sigură rezilierea majorităţii contractelor cu celebrii "băieţi deştepţi", alte surse apropiate discuţiilor susţin că, de fapt, negocierile nu s-au încheiat. Autorităţile noastre au primit ca sarcină de la organismele internaţionale să rezolve problema acestor contracte, care sugrumă profitul Hidroelectrica. Astfel, fie sunt majorate preţurile, sunt scăzute cantităţile şi perioadele de valabilitate, fie Guvernul trebuie să decidă rezilierea contractelor şi să vândă energia hidro disponibilă pe piaţa liberă. Cert este că premierul Ungureanu trebuie să tranşeze problema contractelor în această săptămână.

În jurul "băieţilor deştepţi" s-a creat o legendă potrivit căreia rezilierea contractelor ar fi extrem de cos­tisitoare. Legenda a fost întărită de reacţia miniştrilor economiei din 2004 încoace care nu au reuşit să modifice aceste contracte după ce le-au studiat. Le-a studiat şi discutat şi preşedintele Traian Băsescu fără să se fi întâmplat nimic semnificativ.

Surse autorizate care au avut acces la aceste contracte ne-au declarat că rezilierea nu este o problemă atât de mare pe cât spun legendele. Este suficient ca o comisie interministerială (Finanţe - Justiţie - Economie) să studieze atent problema şi să negocieze dur un sistem de compensare cu "băieţii deş­tepţi". Aceleaşi surse susţin că, de fapt, în aceste zile, primul-ministru trebuie să analizeze rezultatele negocierilor şi să anunţe public ce a hotărât. Ministerul Economiei ar fi şi pregătit, pentru vizita FMI, documente din care reiese că, din 2013-2014, Hidroelectrica va vinde toată energia disponibilă pe piaţa liberă.

Hidrosind vrea să atace în instanţă contractele directe

Sindicaliştii din Federaţia sindicală Hidrosind au anunţat, ieri, că vor să atace în instanţă contractele directe dintre Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi". Ei au precizat, într-un comunicat: "Hidrosind va continua demersurile în instanţă pentru a solicita constatarea nulităţii absolute a clauzei respective (n.r. actele adiţionale de prelungire a valabilităţii contractelor) şi acoperirea eventualelor prejudicii create. De asemenea, federaţia va solicita sesizarea Curţii Europene de Justiţie în interpretarea normelor comunitare ce reglementează piaţa de energie şi va întreprinde toate procedurile legale pentru sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Comisiei Europene în vederea analizării acestei situaţii".

Vineri a început procesul de conciliere iniţiat de Hidrosind între S.C. Hidroelectrica şi o parte din societăţile cu care aceasta a încheiat contracte bilaterale de furnizare a energiei în afara OPCOM, în vederea revocării prin înţelegerea părţilor contractante a Actelor Adiţionale încheiate în 2010 prin care s-a decis prelungirea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate anterior.

Au răspuns invitaţiei doar reprezentanţii Energy Holding. Hidrosind, asistată de casa de avocatură Cincan & Constantin, a reluat către părţile prezente (Hidroelectrica şi Energy Holding) susţinerile din invitaţia la conciliere arătând că, în actualele condiţii de funcţionare a pieţei de energie, clauză din Actul Adiţional încheiat în anul 2010 la contractul iniţial, prin care este prelungită valabilitatea acestuia, este lovită de nulitate, întrucât intenţia părţilor este aceea de a scoate în continuare cantităţi importante de energie produsă de SC Hidroelectrica SA în afara pieţii concurenţiale, deşi legea conţine prevederi imperative în sensul tranzacţionării cantităţilor angro pe această piaţă.

Energy Holding, prin reprezentanţii săi legali, a respins orice pretenţie formulată în convocarea la conciliere directă rezervându-şi dreptul de a formula orice apărări în faţa instanţei, în cazul în care va fi iniţiată o procedură juridică.

Faţă de refuzul exprimat de Energy Holding, Hidroelectrica - reprezentată de doi membri ai Consiliului de Administraţie, asistaţi juridic, a constatat că finalizarea aces­tei concilieri nu este posibilă întrucât orice contract, guvernat de principiul consensualismului, poate înceta fie prin acordul părţilor, fie din alte cauze reglementate legal şi/sau contractual.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oare pana acum ce au pazit sindicalistii Hidrosind ? De ce abia acum cand toata lumea de la presedinte la guvern, FMI si Banca Mondiala cere acest lucru.Asta seamana bine a ipocizie. Daca ar fi cerut anularea lor cand au fost semnate, ei da, atunci erau corecti. Dar abia acum, cand e clar ca se va lua o masura, dau si ei in judecata ? Ar fi interesant de stiut daca membrii de familie ai unor lideri Hidrosind au lucrat pe la baietii destepti.

    toti sint niste hoti libidinosi care merita 50 de ani de puscariecit despre baieti destepti ai sa mai facem un canal cu ei ca pre sau ajuns hoti nenoraciti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb