Sebastian Bodu a cerut în instanţă anularea distribuirii dividentelor suplimentare de către "Transelectrica"

ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 2 noiembrie 2017

Sebastian Bodu a cerut în instanţă anularea distribuirii dividentelor suplimentare de către "Transelectrica"

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" (simbol bursier TEL) a anunţat astăzi că fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sebastian Bodu a dat în judecată societatea, solicitând suspendarea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor din 16 octombrie până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare pe dreptul comun, potrivit unui comunicat al emitentului remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La acea dată, acţionarii "Transelectrica" au aprobat acordarea dividendelor suplimentare în valoare de 170,7 milioane de lei solicitate de Ministerul Economiei, după ce, anterior, societatea distribuise 90% din profitul obţinut anul trecut.

În comunicatul citat se arată: "Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» SA informează acţionarii şi investitorii că pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă, se află înregistrat spre soluţionare dosarul nr. 39867/3/2017 având ca obiect «acţiune în anulare a hotărârii AGA nr. 11 din data de 16 octombrie 2017». Prin cererea formulată, reclamantul, domnul Sebastian Bodu, solicită emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva CNTEE Transelectrica S.A., prin care să se dispună suspendarea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 11 din data de 16.10.2017 până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare pe dreptul comun. Hotărârea AGA menţionată a fost atacată şi cu acţiune în anulare pentru nelegalitate, după cum susţine domnul Sebastian Bodu, însă până la acest moment companiei nu i-a fost comunicată, fiind în procedură preliminară de regularizare a cererii".

La termenul de judecată din 27 octombrie, instanţa a dispus din oficiu amânarea judecării cauzei pentru 10 noiembrie, ca urmare a faptului că a omis să îi pună în vedere lui Sebastian Bodu obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în valoare de 20 lei.

Transportatorul naţional al energiei electrice precizează: "În situaţia în care se admite cererea reclamantului, ordonanţa preşedinţială este executorie, conform art. 997 alin. 2 cod procedură Civilă, cu consecinţa suspendării efectelor Hotărârii AGA nr. 11/16.10.2017. În această ipoteză, CNTEE Transelectrica SA va putea să declare apel în termen de cinci zile de la pronunţare şi să solicite suspendarea executării până la judecarea apelului numai cu plata unei cauţiuni".

Potrivit "Transelectrica", în ipoteza în care s-ar respinge apelul, efectele Hotărârii AGA se vor suspenda până la soluţionarea definitivă a dosarului având ca obiect acţiune în anulare introdusă pe calea dreptului comun.

Pe 16 octombrie, acţionarii TEL au aprobat acordarea unui dividend brut pe acţiune de 2,33 lei/acţiune, "plătibil acţionarilor înregistraţi la data de înregistrare 1 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, la solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, distribuit din profitul nerepartizat la sfârşitul exerciţiului financiar 2016 - soldul contului «Alte rezerve - Surse proprii de finanţare constituite din profit" la data de 31.12.2016, constituite în baza OG nr. 64/2001 pentru finantarea investitiilor din surse proprii, în sumă totală de 170,79 milioane lei», potrivit unui raport remis BVB.

Vă reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie, "Transelectrica" a anunţat, într-o notă de informare transmisă acţionarilor, că încă din primul semestru al anului viitor compania va fi obligată să contracteze împrumuturi pe termen mediu şi lung pentru a-şi putea finanţa investiţiile strategice aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ministerul Economiei, dacă va distribui dividendele suplimentare de 171 milioane de lei solicitate de Guvern.

Executivul condus de Mihai Tudose a cerut, la jumătatea lunii septembrie, tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Ministerul Energiei a cerut 750 de milioane de lei de la "Romgaz", 655 milioane de lei de la "Hidroelectrica", 110 milioane de lei de la "Nuclearelectrica" şi 85 de milioane de lei de la "Conpet", sub formă de dividende suplimentare.

Totodată, Ministerul Economiei a solicitat 171 milioane lei de la "Transgaz".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu stiu ce intere are; e fost pedelist; cand a fost pedele la guvernare Transelectrica era sa intre in faliment: profit 0 !

    Era pusculita de partid.Atunci nu era ingrijorat de soarta Transelectrica.

    E europarlamentar de 8 ani, castiga 7 mii de euro pe luna si nu mai poate de grija Transelectrica; ma lasi? 

    Poate face un serviciu cuiva; ma gandesc ca nu dezinteresat.

    Ce nu mai ziceți e DE CE cere? Că oareșce motivare a cererii ar trebui să aibă, chiar și în țara asta bananier-oierească... Altminteri hai să atacăm cu toții toate hotărârile aga și să cerem anularea lor doar așa, să apărem în presă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb