Seceta ne încinge buzunarele

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 mai 2007

Seceta ne încinge buzunarele

Seceta din ce în ce mai accentuată şi temperaturile tot mai ridicate din ultima perioadă au intrat în atenţia Executivului. Primul-minis­tru Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat astăzi întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea evaluării şi a stabilirii măsurilor care se impun pentru diminuarea efectelor secetei. Domeniile prin­cipale în care poate lovi seceta sunt agricultura şi energia.

Seceta prelungită ameninţă grav agricultura românească

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, i-a convocat, astăzi, pe toţi responsabilii din minister şi pe cei ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pentru a evalua efectele cauzate de secetă în agricultură şi măsurile care se impun pentru diminuarea pagubelor. La ora actuală sistemul de irigaţii acoperă o suprafaţă destul de mică, în jur de 300.000 ha.

Analiza de astăzi de la Ministeurl Agriculturii a fost determinată şi de faptul că seceta va cauza şi lipsa cantităţilor necesare de hrană pentru animale şi obligaţia de a apela la importuri pentru a fi asigurat consumul intern.

Ministrul agriculturii a precizat că după şedinţa de astăzi Guvernul va decide dacă va declara starea de calamitate în agricultură.

Tot aşa, domnul Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei sindicale din domeniul agriculturii Agrostar, spune că ne confruntăm, în acest an, cu o criză fără precedent în agricultură, 50% din producţia de grâu şi alte cereale fiind compromisă. Preşedintele Agrostar spune că nu există nici o strategie din partea Ministerului Agriculturii până în acest moment, avînd în vedere că există aproape 500.000 de hectare irigabile şi nu s-a făcut absolut nimic pentru sistemul românesc de irigaţii.

Ştefan Nicolae a precizat: "Fermierii nu au posibilităţile financiare să aducă apă să irige. Sistemul de irigaţii pus la punct înainte de 1989 nu a fost îngrijit. Guvernele care s-au succedat la putere n-au ştiut să profite de această investiţie. Noi nu mai avem acele suprafeţe imense, proprietăţile au fost restituite într-o mare parte către proprietari. Micii fermieri nu s-au organizat în asociaţii puternice ca să poată să facă faţă financiar pentru a cumpăra apă şi pentru a-şi iriga culturile. Preţul apei a crescut foarte mult. Cei patru mi­lioane de mici fermieri nu-şi permit, la ora actuală, să irige".

Potrivit preşedintelui Agrostar, lipsa producţiei interne va duce la importuri: "Creşteri de preţuri vor fi, dar eu nu cred că vor fi foarte spectaculoase, pentru că putem să aducem grâu şi din Ungaria sau din ţările UE, fără taxe vamale. Dacă luăm grâu din alte ţări, atunci preţurile vor creşte. O soluţie ar fi ca Guvernul României să declare zone calamitate, cei care au fost păgubiţi să primească un sprijin financiar consistent ca ei să-şi poată relua ciclul de producţie în toamnă".

Şi producătorii de fructe sunt îngrijoraţi de seceta din acest an:

"Producţia de fructe va fi afectată de secetă dacă nu plouă în următoarele două-trei săptămâni, deoarece primele semne au început să se vadă, iar riscul este o producţie mică şi de slabă calitate", a declarat, recent, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Voineşti, Ion Oprea.

Vicepreşedinte Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor Valeriu Tabără a opinat săptămîna trecută că 2007 este cel mai greu an agricol din ultimii 25 de ani, din cauza secetei.

Vosganian: Un an secetos şi cu temperaturi ridicate ar putea determina creşterea preţului la energie

Temperaturile ridicate prognozate pentru 2007 şi lipsa precipitaţiilor pot duce la o eventuală escaladare a preţului energiei electrice, precum şi la probleme ale balanţei economice a României, a declarat ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Orice producător de energie electrică care solicită o majorare a preţurilor trebuie să justifice foarte bine o astfel de cerere pentru că dorim să menţinem preţul energiei electrice sub rata inflaţiei în 2007", a spus ministrul Vosganian, care consideră că 2007 va fi un an normal din punct de vedere al preţului la energie.

Acesta a explicat că un an secetos ar duce la scăderea producţiei din hidrocentrale şi la obligativitatea de a produce energie pe bază de combustibil fosil. Domnul Vosganian a mai spus că este foarte important ca debitul Dunării să nu scadă la Cernavodă, pentru a asigura răcirea reactoarelor nucleare. Ultima scumpire a energiei s-a produs la 1 aprilie, când preţul a crescut cu 4%.

Ilie Sârbu: Preţul pâinii s-ar putea majora, în această toamnă, cu peste 30%, din cauza secetei

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Ilie Sârbu, atrage atenţia Guvernului şi Ministerului Agriculturii să intervină de urgenţă în judeţele din sudul ţării, unde seceta prelungită creează premisele declanşării stării de urgenţă. Ilie Sârbu afirmă, citat de Rompres, că Ministerul Agriculturii este instituţia care avea obligaţia să întreţină sistemele de irigaţii, pentru că un astfel de sistem eficient ar fi putut minimaliza efectele dezastruoase ale secetei, însă, după anul 2004, noua conducere a ministerului "a abandonat complet" programul de reabilitare a sistemelor de irigaţii.

Senatorul Ilie Sârbu, fost ministru social-democrat al Agriculturii, atrage atenţia asupra faptului că, din cauza secetei, producţia de grâu este compromisă în proporţie de 25%, iar preţul pâinii s-ar putea majora, în această toamnă, cu peste 30%. De asemenea, Ilie Sârbu arată că lipsa apei din sol la semănat a dat peste cap procesul de încolţire şi dezvoltare a plantelor, cele mai afectate zone din ţară fiind Dobrogea, sudul Câmpiei Române, Banatul şi Podişul Moldovei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb