Dezvoltarea sectorului IT se numără printre priorităţile Guvernului României, focusul fiind îndreptat către implementarea tehnologiilor 5G, a serviciilor de Cloud, dezvoltarea IoT (Internet of Things) şi conceptului de Inteligenţă Artificială (AI), a declarat secretarul de stat din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Ionuţ-Valeriu Andrei, în cadrul evenimentului "Central and Eastern Europe Innovation Roundtable", organizat la Varşovia.
"Este esenţial ca statele din Europa Centrală şi de Est să aibă o abordare sinergică, concertată, pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei IT şi a economiei digitale din regiune, care să ducă la articularea unui veritabil hub competitiv în economia globală. Dezvoltarea sectorului IT se numără printre priorităţile Guvernului României, focusul fiind îndreptat către implementarea tehnologiilor 5G, a serviciilor de Cloud, precum şi către dezvoltarea IoT (Internet of Things) şi AI (Artificial Intelligence)', a afirmat Andrei.
Potrivit unui comunicat de presă al MCSI, transmis astăzi de Agerpres, evenimentul din capitala Poloniei a adus laolaltă, la invitaţia ministrul polonez al antreprenoriatului şi tehnologiei, Jadwiga Emilewicz, reprezentanţi ai guvernelor, la nivel de miniştri şi secretari de stat din domeniul TIC din Lituania, Croaţia, Ungaria, Bulgaria şi România, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Polonia, Cehia, România, Ungaria şi Slovacia.
Agenda discuţiilor s-a concentrat pe perspectivele de dezvoltare previzionate de comunitatea internaţională din domeniul tehnologic pentru regiunea Central-Est Europeană.
"În acest sens, Sundar Pichai, CEO Google, a subliniat potenţialul deosebit de dezvoltare a economiei digitale în regiune, datorită sistemelor de educaţie performante şi deschiderii faţă de noile tehnologii. Totodată, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi-a afirmat optimismul cu privire la găsirea celor mai bune soluţii pentru a îmbina dezvoltarea tehnologică din ultimii ani, cu capacităţile resursei umane din regiune şi nivelul economic în dezvoltare", se menţionează în comunicatul citat.
În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, oficialul român a lansat celor prezenţi invitaţia de a participa la evenimentul Digital Assembly 2019, care se va desfăşura în perioada 13 - 14 iunie 2019, la Bucureşti.
Digital Assembly 2019 este organizat în parteneriat de Comisia Europeană şi de MCSI şi va reuni reprezentanţi la nivel înalt şi stakeholderi din statele membre ale UE pentru a discuta despre politicile digitale europene şi implicaţiile celor mai recente dezvoltări tehnologice. În acelaşi context al Digital Assembly 2019, în data de 12 iunie 2019 va avea loc şi o Conferinţă Interministerială.