Sectorul asigurărilor de viaţă a resimţit cel mai acut criza financiară

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2010

Angela Toncescu: "Anul trecut, 16 companii de asigurări au efectuat majorări de capital, în scopul dezvoltării activităţii. Aportul acţionarilor acestor asigurători a avut o valoare totală ce a depăşit 536 milioane lei, adică de peste 127 milioane euro. Această sumă nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru definitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BT Asigurări, şi Asiban. Majorările de capital au fost realizate, în bună parte, la solicitarea CSA, care monitorizează atent solvabilitatea şi lichiditatea companiilor de asigurări, astfel încât aceşti indicatori să se menţină peste limitele prevăzute de reglementările în vigoare".

Angela Toncescu: "Anul trecut, 16 companii de asigurări au efectuat majorări de capital, în scopul dezvoltării activităţii. Aportul acţionarilor acestor asigurători a avut o valoare totală ce a depăşit 536 milioane lei, adică de peste 127 milioane euro. Această sumă nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru definitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BT Asigurări, şi Asiban. Majorările de capital au fost realizate, în bună parte, la solicitarea CSA, care monitorizează atent solvabilitatea şi lichiditatea companiilor de asigurări, astfel încât aceşti indicatori să se menţină peste limitele prevăzute de reglementările în vigoare".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa asigurărilor va recupera, în 2010, uşoara scădere înregistrată anul trecut, consideră doamna Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. CSA consideră că industria asigurărilor, strâns legată de celelalte sectoare ale economiei româneşti, va încheia anul acesta pe un plus de cel puţin 5%, în condiţiile în care nevoia de protecţie a început să fie conştientizată tot mai mult de potenţialii consumatori.

    Doamna Toncescu a precizat: "Scenariul acesta optimist, în care vedem o creştere a subscrierilor de 5%, ar putea fi înlocuit de unul pesimist doar în condiţiile în care va avea loc o nouă degradare a indicatorilor macroeconomici. În acest caz, în care întreaga economie ar putea fi supusă unor noi presiuni, piaţa de asigurări ar putea încheia anul 2010 la un nivel al subscrierilor similar celui din 2009".

    Primele brute subscrise de piaţa de asigurări, în 2009, au totalizat 8,8 miliarde de lei

    Piaţa de asigurări a încheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii transmise de companiile de asigurări către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Nivelul primelor brute subscrise este comparabil cu cel obţinut în anul 2008. Această dinamică a fost cauzată de evoluţia segmentului de asigurări de viaţă, care a marcat o scădere a subscrierilor de 13% faţă de 2008, de la 1,868 miliarde de lei la 1,625 miliarde de lei.

    Preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu, a declarat: "Sectorul asigurărilor de viaţă a resimţit cel mai acut criza financiară, având în vedere creşterea şomajului şi scăderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurări. Unul dintre factorii care au avut o influenţă importantă asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru că teama şi incertitudinea cu privire la siguranţa financiară a consumatorilor au dus, în prima parte a anului trecut, atât la creşterea numărului de rezilieri şi de răscumpărări de contracte, cât şi amânarea intenţiei de cumpărare a unei poliţe de asigurări. CSA recomandă consumatorilor de produse de asigurări de viaţă să se informeze cu privire la toate clauzele pe care aceste contracte le includ şi să fie conştienţi că acestea reprezintă instrumente de economisire pe termen lung. Prin urmare, consumatorii trebuie să ştie, chiar de la momentul achiziţionării, că răscumpărările înainte de termen nu vor aduce beneficiile aşteptate. Primele semne de revenire ale segmentului de asigurări de viaţă s-au făcut simţite în ultimul trimestru al anului trecut, când numărul răscumpărărilor şi rezilierilor de contracte s-a diminuat simţitor".

    Clasele de asigurări de viaţă care au avut o evoluţie pozitivă au fost următoarele: unit-linked (8,59%), de sănătate (7,54%) şi de accidente (14,42%). Indemnizaţiile brute plătite şi sumele plătite pentru răscumpărări şi contracte de asigurări de viaţă ajunse la maturitate au totalizat, în 2009, 680,720 milioane de lei, în creştere faţă de 2008 cu 37,48% (495,1 milioane de lei).

    Pe segmentul asigurărilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei. Cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de segmentul asigurărilor de garanţii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei, în decembrie 2008, la 32,691 milioane de lei, în decembrie 2009.

    Segmentul asigurărilor auto - Cas-co şi obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) - a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei. Ponderea celor două linii de asigurare în total piaţă reprezintă aproximativ 63%.

    Despăgubirile totale plătite de societăţile de asigurare în 2009, atât pe segmentul asigurărilor non-life cât şi pe cel de viaţă, au totalizat 5,861 miliarde de lei, nivel în creştere cu 26,36% faţă de anul precedent.

    Indemnizaţiile brute plătite de companiile autorizate să practice asigurări generale au totalizat, anul trecut, 5,180 miliarde de lei, faţă de 4,143 miliarde de lei, în 2008. Creşterea acestui indicator a fost de 25,03% faţă de anul anterior.

    În ceea ce priveşte rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au atins 6,9 miliarde de lei pe segmentul asigurărilor generale şi la 3,889 miliarde de lei, pe cel al asigurărilor de viaţă. Faţă de sfârşitul anului 2008, rezervele tehnice pentru clasele de asigurări generale au marcat o creştere nominală de 7,6%, iar pentru clasele de asigurări de viaţă, una de 13,61%.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb