Sectorul construcţiilor a înregistrat o scădere în anul 2016, atingând 9,6 miliarde euro

Andreea Cuzub
Companii #Construcţii / 6 noiembrie 2017

Sectorul construcţiilor a înregistrat o scădere în anul 2016, atingând 9,6 miliarde euro

Sectorul construţiilor a pierdut în ansamblu aproximativ 2% în anul 2016, atingând pragul de 9,6 miliarde euro, în timp ce numărul angajaţilor a crescut aproximativ cu 5%, arată un studiu realizat de Euler Hermes, conform unui comunicat remis Redacţiei.

Sursa citată precizează: "Deşi produsul intern brut a crescut cu 5.8%, sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere de 5.7% în primele şapte luni ale anului 2017. Performanţele recente din ultimile luni au înregistrat o revenire, indicile evoluând cu 2.8% în iulie faţă de iunie şi cu 1.4% faţă de iulie 2016. Subperformanţa se referă la subfinanţarea gravă a subsectorului de infrastructură. Ponderea infrastructurii din sectorul construcţiilor a fost mai mare de 61% în 2015, faţă de 57% în 2016 şi 2017, chiar şi mai redusă în 2018 la 50%."

"La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creştere. Totuşi, cheltuielie deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendinţă de creştere a inflaţiei, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant şi lichidităţile. Toate acestea pot da semnalul unei creşteri în întârzierile la plată în lunile care urmează şi vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor", declară Cristina Rusulescu, country managerul Euler Hermes.

În ceea ce priveşte cadrul subsectoarelor există diferenţe mari. Aşadar, lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25.7%, lucrările nerezidenţiale au scăzut cu 11.4%, fiind compensate parţial de creşterea rezidenţială de 81.2% în primele 7 luni, conform comunicatului.

Sursa menţionează: "Volumul de lucrări de construcţii ar fi la un nivel similar celui de anul trecut în cazul în care vor fi îndeplinite previziunile privind cheltuielile publice iniţiale (destul de puţin probabil, având în vedere scăderea din H1). Construcţiile au reprezentat 5.6% din produsul intern brut în 2016, se preconizează că va scădea la 5% în 2017."

În ceea ce priveşte proiectele private, sursa precizează că subsectoarele de birouri şi rezidenţiale determină creşterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mall-urilor a stagnat în 2017.Cererea de birouri este împinsă de centrele de IT şi outsourcing, în timp ce consumul crescut a alimentat şi subsectorul rezidenţial (12.000 de locuinţe în 2017 numai în Bucureşti). Din punct de vedere al evoluţiei pieţei interne cei 700 de metri de autostradă vor creşte până la 800 de metri pătraţi până la sfârşitul acestui an, deoarece unele dintre lucrările deja începute în partea de vest a ţării se apropie de final. Chiar şi asa, cifrele sunt mici. Drumurile renovate au crescut cu 4% în 2016. Sectorul rezindeţial a continuat să se dezvolte, iar cea mai mare creştere a preţurilor pe metru pătrat în ultimele 12 luni fiind înregistrată în Bucureşti (aproape +13%) şi Cluj (cu 12% mai mult) de la 1.240 euro/metru pătrat şi respectiv 1.330 euro/metru pătrat. Lipsa personalului calificat explică performanţa slabă atât a producătorilor şi comercianţilor de materiale de construcţii, cât şi a constructorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb