Sectorul farma, medicamentul investitorilor pe timp de criză

Izabela Srbu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 iulie 2009

Sectorul farma, medicamentul investitorilor pe timp de criză

Companiile farmaceutice internaţionale au intrat in vizorul investitorilor încă la începutul acestui an, efectele crizei economice fiind limitate astfel în industria de medicamente.

Pfizer INC (simbol PFE), unul dintre cei mai mari jucători din sectorul farma din lume, a intrat pe un trend ascendent din luna martie a acestui an, după ce scăzuse cu 33% în primul trimestru al anului, situân­du-se în prezent la un preţ de 14,2 dolari/acţiune.

O evoluţie similară a înregistrat şi compania GlaxoSmithKline PLC (simbol GSK), care, după ce a pierdut 36% în primele trei luni ale anului, a reuşit să anuleze pierderile în următoarele patru luni, revenind la o cotaţie similară cu cea de la începutul acestui an, de 36 dolari/acţiune.

În schimb, Sanofi Aventis (simbol SNY), un alt jucător major din industria medicamentelor, este încă departe faţă de preţurile de la începutul acestui an, în ciuda tentativelor de intrare pe un trend ascendent încă din luna martie, abia la sfârşitul lunii aprilie conturându-se o evoluţie pozitivă. Cotaţia producătorului de medicamente a coborât cu 24% în intervalul ianuarie - martie, la 25 dolari/acţiune, după care a început timid să urce până la 28,9 dolari/acţiune, preţ înregistrat în şedinţa bursieră a bursei newyorkeze de vineri.

AstraZeneca, o altă companie importantă de medicamente din lume, cotată la New York Stock Exchange (NYSE) sub simbolul AZN, şi-a depăşit chiar preţul înregistrat la începutul acestui an, de 40 de dolari/acţiune, fiind tranzacţionată în prezent la 43 dolari/acţiune. Cu toate astea, nici AstraZeneca nu a scăpat de trendul descendent ce s-a instalat pe toate bursele internaţionale în primele trei luni ale anului, coborând cu peste 26% în intervalul menţionat, apoi urcând cu peste 50% până la cotaţia actuală.

Instinctul investitorilor de a se refugia în companiile de medicamente din lume a fost de bun augur pentru aceştia, ţinând cont că puţine societăţi din lume au realizat performanţe la fel de bune ca şi acestea în primele luni ale anului. Tot atunci, corelat sau nu cu criza economică, a izbucnit în lume şi gripa porcină, iar "beneficiarii" acesteia nu au fost nimeni alţii decât producătorii de medicamente, ale căror vânzări de medicamente antivirale au crescut semnificativ.

Toxon fiction

"Toxon" înseamnă otravă, în greaca veche. În acelaşi timp, înseamnă medicament, pentru că medicamentele erau, atunci, otrăvuri subţiate.

Fiction vine din latinescul "fictionem" care înseamnă ceva inventat, legat de "fingere" care înseamnă a simula, a produce.

"Toxon fiction" poate să însemne multe lucruri, de la "a produce medicamente", până la o "aiureală otrăvită".

Ei bine, ceea ce urmează este o aiureală otrăvită.

Hai să ne imaginăm că vine criza. Şi că industriei de medicamente îi vine şi ei rândul la criză.

Ce zice industria?

- Hai să scap!

- Dar cum?, se întreabă ea.

- Ştim noi!, răspund câţiva hackeri bulgari (am auzit că-s cei mai buni, mai buni ca ruşii şi românii); producem viruşi.

- Ce?!, exclamă industria stupefiată.

- Viruşi, proasto, asta-i salvarea ta, răspund hackerii. Fără viruşi pe Internet n-am fi putut să ne vindem programele "defender".

- Păi, ce legătură ...

- Viruşi, Einstein! Că-i Internet, că-i viaţa reală, virusu-i virus, creşte vânzările. Dă cu o epidemie-n ei, să-i vezi cum se-nbulzesc la farmacii.

- Aha!, răspunse industria de medicamente.

Şi trecu la toxon fiction.

Producţie de otrăvuri?

Gripă porcină?

Desigur, o aiureală toxică.

MAKE

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb