Securizarea minciunilor la BVB

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2010

Securizarea minciunilor la BVB

Aud că, în loc să fie preocupat de securizarea datelor confidenţiale ale BVB, Consiliul Bursei se agită să afle cum a ajuns în ziarul "BURSA" demisia lui Ţepeş, pe care acesta minţise că nu şi-a dat-o.

Este o preocupare lăudabilă.

M-am gândit să contribui la elucidarea misterului şi să îi informez public pe membrii CB de unde avem demisia lui Daniel Ţepeş.

De la Daniel Ţepeş, domnilor.

Domnul Daniel Ţepeş a conceput-o.

Ţepeş a semnat-o.

De la domnia sa ne parvine.

E simplu.

Mai mult, Ţepeş a ieşit în diminea-ţa demisiei la televizor şi a informat publicul că a demisionat, deşi BVB nu dăduse un Comunicat că s-a petrecut acest eveniment (ca societate listată, nu avea voie să lase scurgerea de informaţii în media, înainte să asigure diseminarea informaţiei în regim de egalitate a recepţiei pentru toţi investitorii, printr-un Comunicat oficial transmis prin sistemul BVB şi către întreaga presă).

Poate că ar fi nimerit să se preocupe Consiliul de încălcarea acestor proceduri de către un membru al său - domnul Ţepeş.

Acţiunea BVB nu a fost suspendată de la tranzacţionare între orele 11:30 şi 15:22, din ziua de 24.08.2010, intervalul în care, pe site-ul ziarului "BURSA", a apărut, întâi, că a demisionat şi apoi, că nu mai vrea să demisioneze.

În tot timpul ăsta s-a tranzacţionat.

Poate că şi încălcarea asta a regulamentelor BVB ar trebui să fie preocupantă.

Care sunt motivele preşedintelui BVB Stere Farmache să îngăduie un Comunicat BVB mincinos, care nu informează asupra faptului că Ţepeş şi-a dat demisia, este încă o problemă care s-ar putea dovedi utilă, ca ocupaţie.

O altă preocupare a Consiliului ar fi, poate, nimerită în privinţa felului în care demisia a fost retrasă, de pildă, să-şi pună întrebarea: "Care este procedura regulamentară pentru retragerea unei demisii?".

De exemplu, ar trebui să-ţi înregistrezi o cerere să fie anulată demisia depusă, sau este suficient să treci pe formularul demisiei un înscris olograf "M-am răz-gândit !" ?

Pentru că dacă Ţepeş a folosit a doua cale (şi la Regis-tratura BVB nu este depusă o cerere de anulare a demisiei) atunci pare că el func-ţionează ca membru în Consiliul Bursei, fără să mai fie membru în Consiliu, dintr-un motiv mult mai puţin sofisticat decât că s-ar fi încălcat legea.

Pur şi simplu, răzgândirea sa nu are statut de act oficial, ci statut de "zvon".

Singurul act înregistrat corect procedural este demisia.

Deci, în loc să se gândească să cheme procuratura şi poliţia să cerceteze cum de actul public al demisiei a ajuns la public, Consiliul Bursei ar trebui să se preocupe de ceea ce ar putea găsi Procuratura la Bursa de Valori Bucureşti, în cursul cercetărilor pe care, eventual, i le-ar cere.

Cu mânuţele lor...

Buna tradiţie a răzgândirii demisiei depuse

Precedentele răzgândiri din piaţă nu sunt relevante în caz, deşi "răzgândirea" se află în buna tradiţie a pieţei.

Precedenta "răzgândire" îi aparţine lui Cristian Sima, şeful WBS, când, la alegerile BVB din februarie, şi-a dat demisia din Consiliul Bursei de la Sibiu, ca să poată candida la preşedinţia BVB şi după ce nu a fost ales, s-a răzgândit şi a revenit în conducerea sibiană.

O anume preocupare pentru procedura aplicată atunci ar fi instructivă, în principiu, dar cazul este cu mult mai transparent şi inocent decât cel al lui Ţepeş, iar marea diferenţă între cazuri stă în faptul că Bursa din Sibiu nu era listată în acel moment.

Un caz mai vechi este demisia lui Siminel Andrei, din 2003, de la preşedinţia ANSVM, şi revenirea sa, după două săptămâni: acolo a fost invocată o cerere de demisie care, zice-se, ar fi trebuit aprobată de brokeri, care ar fi respins-o (desigur, praf în ochi, pentru că o demisie nu trebuie aprobată, ci, doar, notificată). Diferenţa radicală între "răz-gândirea" lui Andrei şi cea a lui Ţepeş este că prima privea preşedinţia unei asociaţii profesionale, unde, da, este bine să fie respectate regulile, dar, în definitiv, e treaba breslei dacă tolerează încălcarea lor.

În plus, nici Sima şi nici Siminel (atenţie!, nu sunt rude) nu au minţit că nu şi-ar fi dat demisia.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Acum arunci pisica in ograda lui Tepes? De la Dan Paul la Tepes?

    Cine pe cine plateste si cine cui face jocurile? 

    1. Tu faci jocurile,anonimule.

      Ce zambet...e soarele pietei de capital...

      Lantzul e cam subtzire...Da' suntem damovitzeni si se ingroasa el...ca obrazul e gros deja... 

    BUrsa "joaca" in interesele clientelei dominante, pe investitiile amaratilor. Nu e diferenta intre FNI si BVB.

    Ce urata e creatura asta....brrrrrr.......

    Pt. MAKE

    Bursa de la Sibiu era listata din 21.01.2010. N-am vazut atat tam-tam atunci. Oare de ce???

    Make esti ultimul om de pe pamant, ai un caracter urat si nu prezinti lucrurile decat cum vrei tu. probabil vrei ceva bani.......nu ai primit si te-ai gandit sa faci presiuni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb