ŞEDINŢA CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE AL BNR  Analiştii văd o dobândă cheie de cel puţin 8,5% şi consideră ineficientă urcarea rezervelor minime obligatorii

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 4 februarie 2008

Analiştii văd o dobândă cheie de cel puţin 8,5% şi consideră ineficientă urcarea rezervelor minime obligatorii

Creşterea rezervelor minime obligatorii în urma şedinţei BNR de astăzi, 4 februarie, este posibilă, dar ar fi ineficientă în sensul descurajării creditării şi indirect a consumului, spun analiştii, citaţi de NewsIn, care mizează pe majorarea dobânzii cheie cu cel puţin 0,5 puncte.

Deşi estimează că banca centrală nu va urca dintr-o dată dobânda cheie cu un punct procentual, de la 8% în prezent, majoritatea experţilor consideră că acesta ar fi nivelul optim în condiţiile actuale din piaţă, deşi unii prognozează majorarea graduală, cu câte 0,5 puncte în două etape succesive, în timp ce alţii pledează pentru aducerea dobânzii de politică monetară la cel puţin 8,75% încă din 4 februarie.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, consideră că eventuala majorare de astăzi ar putea fi chiar cu 0,75 puncte, având în vedere estimările pesimiste pe care instituţiile economice internaţionale şi agenţiile de rating le-au enunţat recent.

Economistul ABN Amro Bank, Cătălina Constantinescu, apreciază chiar că o creştere cu doar 0,5% a dobânzii pe 4 februarie ar fi ineficientă şi se aşteaptă la o urcare cu 0,75%. "Consider că o rată a dobânzii de 9% ar fi mai adecvată, ţinând cont şi de evoluţia cursului de schimb. Cu toate acestea, după felul în care acţionează de obicei banca centrală, cred că vor evita să aplice în mod direct o majorare cu 1%", a mai explicat Constantinescu.

Creşterea rezervelor minime obligatorii ar fi ineficientă şi ar pune noi presiuni pe leu

În privinţa unei eventuale modificări a nivelului rezervelor minime obligatorii, părerile din piaţă sunt împărţite. Unii analişti susţin că o creştere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficientă în prezent şi ar putea chiar să pună presiuni asupra monedei naţionale, în sensul deprecierii acesteia.

Ella Kallai, economist şef al Alpha Bank România, consideră că este puţin probabil ca banca centrală să modifice rezervele minime obligatorii, dar nu exclude posibilitatea ca aceasta să crească "puţin dobânzile pentru rezervele minime obligatorii în lei şi să le scadă pe cele pentru rezervele în valută".

"Rezervele sunt deja la un nivel ridicat faţă de alte state europene şi o eventuală urcare în acest moment nu ar reuşi să limiteze avansul creditelor în valută, mai ales deoarece există deja posibilitatea de creditare direct de la băncile străine", consideră Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Ţiriac Bank.

Pe de altă parte, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragoş Cabat, consideră că BNR ar putea creşte rezervele minime obligatorii la 50% din depozitele în valută, de la 40% în prezent şi la 30% din depozitele în lei, de la nivelul actual de 20%.

Bacherii nu vor fi fericiţi, după ce guvernatorul BNR a anunţat "restricţii majore "

Lucian Anghel nu exclude posibilitatea ca banca centrală să ia şi alte măsuri, de ordin administrativ, pentru a controla inflaţia, în afara metodelor prin care BNR intervine de obicei - modificarea dobânzii cheie, operaţiunile de sterilizare sau chiar intervenţiile pe piaţa valutară.

"Dacă avem în vedere numai creditele exotice, care au reprezentat un sfert din creşterea soldului de anul trecut, nu putem exclude restricţii importante care ar putea fi impuse în perioada următoare. Pot fi măsuri precum creşterea rezervelor minime obligatorii sau pot fi şi alte măsuri. Cert este că bancherii nu vor fi fericiţi", a mai spus Lucian Anghel.

Guvernatorul Mugur Isărescu, a declarat, recent, că banca centrală se luptă "cu săbii de oţel" pentru atingerea ţintei de inflaţie, însă măsurile pe care le va impune în acest scop nu vor fi plăcute şi ar putea fi resimţite ca restricţii majore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb