Şeful ESMA recunoaşte rolul supraveghetorilor în declanşarea crizei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2014

Şeful ESMA recunoaşte rolul supraveghetorilor în declanşarea crizei

Autorităţile de supraveghere financiară au avut o parte din vină la declanşarea crizei, pentru că au contribuit la creşterea importanţei agenţiilor de rating, fără să le supravegheze şi pe acestea, recunoaşte Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii europene pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA), instituţie creată în 2011.

"Ratingurile mult prea optimiste au jucat un rol important în declanşarea crizei, la baza căreia au stat produsele bancare structurate", a spus Steven Maijoor, precizând că are încredere în noile reguli de supraveghere pregătite la nivel european.

Domnia sa a spus: "Am început supravegherea agenţiilor de rating în 2011. Inspectăm cele 22 de agenţii, le cerem documente, intervievăm personalul, încercăm să le creştem transparenţa. Însă nu judecăm ratingurile. Încă nu au ajuns să îndeplinească criteriile pe care le dorim.

Totuşi, ar trebui să ne uităm şi la noi, reglementatorii. Am făcut agenţiile de rating foarte importante în pieţele financiare, fără să le reglementăm pe ele însele. A fost o greşeală. Ar trebui să le limităm rolul pe piaţele financiare".

Prezent, ieri, la Bucureşti, şeful ESMA a subliniat că dezvoltarea pieţei de capital nu este un subiect relevant doar pentru România, ci şi pentru Europa, unde băncile se confruntă în continuare cu probleme şi devin din ce în ce mai mici. "Este important ca economia să aibă surse de finanţare", a spus domnia sa, adăugând: "Suntem încă în criză, dar pare că mergem în direcţia cea bună".

ESMA are în curs o reformă a reglementării pe plan european, care se referă la agenţiile de rating, fondurile de hedging, OTC, derivate.

Steven Maijoor a declarat: "Mai greu merge partea de implementare a acestor reguli, care este la fel de importantă precum crearea legislaţiei. Implementarea va dura ani de zile".

Urmărirea preluării regulilor ESMA de către autorităţile locale pare însă o sarcină destul de greu de urmărit, la nivel european.

"Este important că din boardul ESMA fac parte membrii ai celor 28 de autorităţi de supraveghere din UE", a spus preşedintele Autorităţii europene, continuând: "Ei vin cu experienţele lor. Dacă vedem diferenţe, încercăm să le reducem. Este important să avem un singur text de lege, în ţările UE, şi ca el să fie implementat consistent. Dacă nu este, putem lua unele măsuri, începând de la vizite la autorităţile respective. Avem şi o procedură legală, dacă o autoritate naţională nu adoptă măsurile europene".

Potrivit domnului Maijoor, la nivelul ESMA sunt diferite interpretări referitoare posibilitatea includerii pieţei Forex în cadrul de reglementare. Domnia sa spune că este important ca această problemă să fie clarificată rapid.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb