SUA- Reuters(prin Agerpres)-15 februarie 2022: Secretarul apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, se deplasează astăzi în Europa, unde va avea discuţii la Bruxelles cu aliaţii din NATO şi va vizita Polonia şi Lituania, în contextul în care Washingtonul rămâne concentrat pe riscul unei invazii masive a Rusiei în Ucraina.
Plecarea lui Austin spre Europa intervine în timp ce Rusia a anunţat că o parte din unităţile sale se retrag spre bazele lor după exerciţiile efectuate în apropierea Ucrainei. Este neclar câte unităţi sunt retrase şi la ce distanţă.
Oficiali americani, care au dorit să le fie păstrat anonimatul, nu au comentat deocamdată cu privire la anunţul Rusiei. Mai devreme, ei îşi reafirmaseră îngrijorările legate de masarea de trupe ruse, estimate la 130.000 de militari, la nord, est şi sud de Ucraina.
'Noi am prezentat consecvent o cale pentru diplomaţie şi am fost consecvent dezamăgiţi de interesul Rusiei în a se implica în mod substanţial. Prin urmare, nu o să vă spun că sunt optimist în acest moment', a afirmat un oficial american de rang înalt de la Pentagon.
În timp ce neagă planuri de a invada Ucraina, Moscova a afirmat că ar putea întreprinde acţiuni 'militaro-tehnice' neprecizate dacă nu îi sunt satisfăcute o serie de cerinţe, printre care promisiuni din partea NATO că Alianţa nu va admite niciodată Ucraina în rândurile sale şi că îşi va retrage forţele din estul Europei.
Miniştrii apărării ai statelor NATO vor avea miercuri şi joi o reuniune de la care se aşteaptă punerea în mişcare a unui plan care ar putea institui patru batalioane de luptă multinaţionale în sud-estul Europei ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters.
Decizia ar însemna cea mai mare modificare în postura militară a NATO de la înfiinţarea grupurilor de luptă 'Enhanced Forward Presence' în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia - sprijinite de tancuri, apărare aeriană şi unităţi de informaţii şi supraveghere -, ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.
Ucraina nu este membră NATO şi Alianţa nu are obligaţia prin tratat de a o apăra. De asemenea, administraţia preşedintelui Joe Biden a subliniat că forţele americane nu vor lupta împotriva Rusiei, stat dotat cu arma nucleară, şi i-a retras pe instructorii militari americani din Ucraina.
Cu toate acestea, Biden trimite trupe suplimentare în Europa, inclusiv în Polonia, unde Austin se va întâlni cu liderii polonezi şi va vizita forţele americane şi poloneze de la baza aeriană Powdiz în această săptămână.
Lloyd Austin va merge şi în Lituania, care a furnizat Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Stinger şi muniţii.
Ucraina şi-a întărit dotarea militară cu arme de la aliaţi, inclusiv cu sisteme antitanc americane şi britanice şi drone turceşti, însă oficiali ai SUA spun că Rusia păstrează în mod clar o superioritate militară 'covârşitoare'.
'Ucrainenii au, categoric, voinţa de a lupta. Dar, în acelaşi timp, ceea ce ruşii ar putea aduce este copleşitor', a afirmat un oficial american de rang înalt.