SENAT: Juriştii discută proiecte privind puterea baronilor locali şi primarii condamnaţi

Elena Deacu
Politică / 23 iunie 2015

Comisia juridică din Senat discută astăzi două proiecte legislative, unul care vizează cenzurarea deciziilor luate de baronii locali, iar celălalt care prevede faptul că un primar îşi pierde mandatul dacă se află în arest preventiv mai mult de 90 de zile sau intră în închisoare după o decizie definitivă.

Ambele proiecte de lege au primit vot negativ în Camera Deputaţilor şi se află marţi, 23 iunie, în dezbaterea Comisiei juridice din Senat, care e cameră decizională. După avizul Comisiei juridice, proiectele vor merge în plenul Senatului pentru votul final.

Una din propuneri este iniţiată de Andrei Volosevici (PSD) şi prevede modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi Legii nr.340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului. Practic, proiectul îi dă posibilitatea prefectului să cenzureze deciziile preşedintelui de Consiliu Judeţean. Astfel, şefii de CJ-uri vor fi obligaţi să comunice în maximum 5 zile prefectului toate dispoziţiile adoptate. Mai mult: prefectul poate verifica legalitatea actelor administrative emise de preşedintele CJ, aşa cum o făcea până acum cu actele emise de primari, de consiliile locale şi de consiliile judeţene.

În plus, dacă propunerea va fi adoptată, prefectul va putea verifica şi măsurile întreprinse în urma delegării atribuţiilor de către primari şi preşedinţii de consilii judeţene, putând "sesiza organele competenţe în vederea stabilirii măsurilor necesare". Proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor, Senatul fiind camera decizională.

Un alt proiect aflat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat prevede faptul că un primar îşi pierde mandatul dacă a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate sau dacă a stat în arest preventiv mai mult de 90 de zile.

Iniţiatorii proiectului sunt liberalii Marius Bălu şi Mărinică Dincă. Proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor, iar acum se află în dezbatere la Comisia Juridică a Senatului, care e camera decizională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb